Přeskočit na obsah

Wikipedista:JensiD/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Einhait Jozef [1][2]

Speciální protipartyzánská jednotka SS Jagdeinsatz Slowakei 232, zřízená na Slovensku 5. října 1944. Byla součástí SS-Stíhacího svazu Slovensko (SS-Jagdeinsatz Slowakei). Velitelem jednotky byl SS-Obersturmführer dr. Walter Pawlofski rodák z Horního Benešova, absolvent pražské filosofické fakulty německé univerzity. Jeho zástupce byl SS-Untersturmführer ing. Werner Tutter pražský rodák,strojní inženýr po válce ve službách Státní bezpečnosti působil jako agent v Německu.

Tato jednotka byla určena k teroristickým, diversním a zpravodajským úkolům v týlu nepřítele. Byla složena většinou ze slovenských Němců příslušníků slovenské domoobrany tzv.Hematschutz Slowakei, také Slováků, především z členů Hlinkovy mládeže. Speciální výcvik proběhl v Rarborku u Malcek,který trval do konce října. Příslušníci používali civilní ošacení pro simulaci partyzánského života a slovenské armádní uniformy. Počet členů postupně narůstal. V době přesunu do Trenčianských Teplic bylo ve zprávě o činnosti ze dne 28. února 1945 u jednotky 10 poddůstojníků, 372 mužů německé národnosti a 125 slovenských dobrovolníků. Od února 1945 nedokončili v okolí Zvolena zpravodajskou operaci Schwein a posléze operaci Stier.

V dubnu 1945 se její menší část přemístila na Moravu do Vizovic a byla součástí jednotek, které mají na svědomí vypálení Ploštiny a Prlova a získala si pověst svoji nelidskou bezohledností, krutostí a bestialitou na civilním obyvatelstvu.

  1. I.díl - Vznik stíhacích svazů SS - Jagdverbanden : Stíhací svazy. https://www.valka.cz [online]. [cit. 2020-03-26]. Dostupné online. 
  2. SS Jagdverbande. www.panzernet.net [online]. [cit. 2020-03-26]. Dostupné online.