Přeskočit na obsah

Wikipedista:Jan Ondřej Kuna/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Metoda náhodné procházky v sociologii[editovat | editovat zdroj]

Metoda náhodné procházky představuje jednu z pravděpodobnostních technik výběru respondentů ve výzkumu a je klíčovým prvkem v oblasti metodologie sociálních věd. Tato metoda vychází z konceptu náhodného výběru, kde každá jednotka populace má stejnou pravděpodobnost být vybrána do vzorku. Díky svým vlastnostem je jedním z důležitých nástrojů při zkoumání chování jednotlivců i větších sociálních uskupení. Mezi hlavní výhody metody náhodné procházky patří její schopnost dosáhnout široké reprezentativity, zejména tam, kde není dostupný kompletní seznam populace. Navíc eliminuje omezení spojená s neúplností a nesprávností podkladů k výběru.  

Princip metody[editovat | editovat zdroj]

Metoda náhodné procházky představuje cenný nástroj pro výzkumníky, kteří se potýkají s výzvami spojenými s nedostupností podkladů ke zkoumané oblasti, ale potřebují dosáhnout reprezentativního vzorku populace. K výzkumu totiž nepotřebuje tazatel pevně daný seznam respondentů, protože vybírá respondenty přímo v terénu náhodným pohybem, což umožňuje výraznou flexibilitu.  

Realizace metody[editovat | editovat zdroj]

Při aplikaci metody náhodné procházky se tazatel přímo pohybuje v terénu, navštěvuje domácnosti či jednotlivce a provádí výzkum na základě náhodného výběru. Tímto způsobem se snaží eliminovat systematické chyby spojené s předem stanovenými seznamy nebo databázemi adres.

Metoda náhodné procházky není pouze náhodným rozhodnutím tazatele, ale spíše systematickým postupem, který vyžaduje dodržování stanovených pravidel a postupů. Je tedy důležité, aby tazatelé tato pravidla dodržovali, pro zajištění spolehlivosti a validity výsledků získaných touto metodou.

Využití v praxi[editovat | editovat zdroj]

Metoda náhodné procházky je díky své široké škále využití a nízkým nárokům na podklady ke zkoumané oblasti cenným nástrojem v sociologických disciplínách. Může být efektivně využita při výzkumu dynamiky ve společnosti, simulaci sociálních experimentů nebo při zkoumání chování jednotlivců.

Sběr dat o veřejném mínění: Metody náhodné procházky lze využít například při náhodném výběru respondentů pro ankety nebo rozhovory.

Urbanismus: Při zkoumání městských oblastí může tato metoda poskytnout pohled na různé aspekty života ve městě, při čemž je schopna poměrně efektivně zohlednit reprezentativní vzorek, což následně umožňuje efektivnější plánování měst.

Výzkum chudoby a nerovnosti: Při zkoumání chudoby a nerovnosti obyvatelstva může metoda náhodné procházky pomoci získat přímé informace o životních podmínkách v různých částech společnosti, což může být obtížné získat prostřednictvím tradičních průzkumných metod.  

Nevýhody[editovat | editovat zdroj]

Nevýhodou této metody může být časová a finanční náročnost. Kromě toho může být obtížné zajistit rovnoměrné pokrytí celé populace, a to zejména v oblastech s hustým osídlením nebo obtížným terénem. Zároveň metoda počítá s rovnoměrným rozdělením tázaných subjektů, ale často může lidský faktor způsobit, že výzkumníci budou preferovat určité subjekty opakovaně nebo se naopak jiným systematicky vyhýbat. K tomu může například dojít na základě diskriminace. Problém může také nastat u těch skupin respondentů, které se pravidelně nevyskytují v místě svého trvalého bydliště, často jde zejména o studenty nebo lidi bydlící v institucích jako jsou například vojáci. Tyto všechny okolnosti mohou vytvářet jistá zkreslení ve výsledcích výzkumů. Další nevýhodou může být neochota ze strany respondentů zapojit se do výzkumu. [1][2][3][4]

  1. ResearchGate | Find and share research. ResearchGate [online]. [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Kubjátová, Veronika. 2013. Chyby měření v kvantitativním sociologickém výzkumu. Bakalářská diplomová práce, Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta.
  3. Sociologická encyklopedie. encyklopedie.soc.cas.cz [online]. [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. 
  4. Random walk. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1188761852.