Přeskočit na obsah

Wikipedista:Jan Hložanka/Strawman argumentace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Strawman (doslovný překlad by zněl nejspíše "slaměný muž", čeština pro to využívá pojem "podsunutý argument"[1] ) je forma argumentu v diskuzi a druh argumentačního klamu, který vytváří na posluchače (tazatele) dojem, že druhá osoba v debatě vyvrací argument manipulativně a skutečný předmět argumentu nebyl rozebrán ani vyvrácen, ale místo toho byl argument nahrazen jiným a jen zdánlivě tématicky souvisejícím.

Obvyklou formou nastavení takového "slaměného panáka" je použití notoricky známého vzorce „takže to, co říkáte, je...?“, převádějící argument, který má být zpochybněn, do zjevně absurdního překroucení. Ten, kdo se zapojí do tohoto omylu, se říká, že hovorově „strawmanoval“ (v češtině se to doslovně v diskuzích nepřekládá). Typický argument "slaměného muže" vytváří iluzi, že jste vyvrátili nebo porazili oponentův návrh prostřednictvím jeho skrytého nahrazení jiným tvrzením a následným vyvrácením tohoto falešného argumentu místo oponentova návrhu.

Argumenty slaměného muže byly v průběhu historie používány v polemických debatách, zejména pokud jde o vysoce nabitá emocionální témata

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Chyba "slaměného muže" se vyskytuje v následujícím vzoru argumentace:

  1. Osoba 1 tvrdí tvrzení X.
  2. Osoba 2 argumentuje proti povrchně podobnému tvrzení Y, nepravdivě, jako by argument proti Y byl argumentem proti X.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Slaměný panák [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online.