Wikipedista:JanBer95/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pika (porucha příjmu potravy)[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

            Pojem pika, jako popisu bažení po nepoživatelných látkách, první použil Ambrose Paré (1509-1590). Slovo “pika” je středověké latinské pojmenování pro straku[1], je popisováno, že straky nerozlišují mezi jedlými a nejedlými látkami.

Pika ve formě geofagie (tedy pojídání půdy nebo špíny) byla známá již starověkým Řekům a Římanům a nejprve byla zmíněna v díle ze 13. stol. V roce 1563 byla popsána pika u těhotných žen a u dětí v lékařských knihách. Pika je stále častá i v současnosti. V některých kulturách byla a je součástí náboženských obřadů, magie nebo léčebných procedur[2].

Prevalence[editovat | editovat zdroj]

            Stanovení přesné prevalence piky je velmi obtížné, protože se jednak objevují rozdíly v definici a poté také neochota pacientů přiznat se k bažení a jedení nestravitelných látek. Prevalence piky se v běžné populaci pohybuje od 0,02 % do 76,5 %[3]. U dětí od 18 do 36 měsíců se pika objevuje ve spojitosti s explorováním a i incidence vyšší než 50 % je považována za normální. Během vývoje by se toto chování mělo vytrácet. Pika se může objevovat těhotných žen, prevalence takového chování v dostupných studiích je v rozmezí od 8 % do 71 % v závislosti na charakteristikách zkoumaného vzorku[3]. Vysoká prevalence piky je i u osob s mentální retardací, v domácí péči je prevalence od 0,3 % do 4,1 % a v ústavní péči se prevalence zvyšuje až od 5,7 % do 25,8 %[4].

Etiologie[editovat | editovat zdroj]

            Příčině piky rozumíme jen omezeně a s velkou pravděpodobností je multifaktoriální[5] Sayetta popsal několik teoretických přístupů, v nichž se snažil vysvětlit etiologii piky z nutriční, smyslové, fyziologické, neuropsychiatrické, kulturní nebo psychosociální perspektivy[2]. Nutriční teorie vysvětlují bažení a pojídání nestravitelných látek potřebou doplňovat specifické minerály, ale opak je spíše pravdou, některé půdy působí jako chelatory, minerály v těle na sebe naopak vážou a vlastní deficienci jen zhoršují. Někteří pacienti popisují libé pocity při pice, mají rádi chuť, texturu nebo vůni objektu piky, což by dávalo za pravdu smyslovým a fyziologickým teoriím. Základem neuropsychiatrické teorie jsou nálezy specifických lezí u laboratorních zvířat se zvláštním potravním chováním, tato teorie předpokládá specifické poškození mozku i u lidí s projevy piky. Psychosociální teorie hledají souvislost mezi pikou a stresem v rodině[2].

Chování pika je možné vysvětlovat i závislostí a návykovým chováním, u některých pacientů pika totiž přetrvává i poté, kdy pomine fyziologická příčina. Je také možné, že pika je naučeným chováním. V současnosti se nejvíce prosazuji teorie, že pika je součástí obsesivně-kompulzivní poruchy[2].

Komplikace[editovat | editovat zdroj]

            Ač se to tak nemusí jevit, pika je závažným medicínským problémem, jedení nestravitelných látek totiž může mít vážné komplikace. První z nich je otrava/intoxikace např. pojídáním kovů, půdy nebo dalších látek. Nejčastěji dochází k otravě olovem, která má neurologické příznaky: podrážděnost, letargie, ataxie, bolest hlavy, paralýza kraniálního nervu, papiloedém, encefalopatie, záchvaty a smrt; a gastrointestinální příznaky: zácpa, bolest břicha, kolitida, zvracení, anorexie, průjem. Další komplikací jsou infekce/zamoření parazity, nejčastěji hlísticemi (rod Toxoscara), které vyvolávají horečku, hepatomegalii, nevolnost, kašel, myokarditidu, encefalitidu a poruchy vidění až poškození zraku. Gastrointestinální komplikace se manifestují zácpou, ulcerací, perforací trávícího traktu, obstrukcí bezoárem (bezoár = těleso z nestrávených látek v zažívacím traktu) nebo peritonitidou. Významné jsou také komplikace, které se týkají zubů, může se jednat o obroušení zubní skloviny a zubů nebo až úplnou ztrátu zubní skloviny[5].Další komplikací je buď nedostatečný nebo nadbytečný energetický příjem při amylofagii[2].

Diagnostika:[editovat | editovat zdroj]

V diagnostickém a statistickém manuál mentálních poruch (DSM)[6] je Pika definována takto:

  • A.Přetrvávající pojídání nestravitelných látek a předmětů, které nejsou určeny k jídlu, po dobu alespoň 1 měsíce.
  • B.Požívání nestravitelných látek a předmětů, které nejsou určeny k jídlu, neodpovídá vývojovému stádiu jedince.
  • C.Stravovací návyky nejsou součástí kulturně podporovaných nebo sociálně normativních zvyklostí.
  • D.Jestliže se stravovací návyk vyskytuje v souvislosti s další duševní poruchou, např. s postižením intelektu (vývojovou poruchou intelektu), poruchou autistického spektra, schizofrenií nebo zdravotním stavem (včetně těhotenství), aby upoutala další klinickou pozornost.

V Mezinárodní klasifikaci nemocí (MKN)[7] je Pika zařazena pod F50.8 – Jiné poruchy příjmu potravy a není o ní bližší zmínka. Jedinou zmínku zde najdeme u Piky v útlém a dětském věku (F98.3), kde je definována takto:

Vytrvalé pojídání nestravitelných látek (např. hlíny, barviv, hoblovaček atd.) Může se vyskytnout jako jeden z mnoha příznaků, které jsou součástí psychiatrické poruchy (jako je autismus) nebo jako poměrně izolované psychopatologické chování. Pouze ve druhém případě se kóduje zde. Tento fenomén je nejobvyklejší u mentálně retardovaných dští, pak by se měla kódovat položka F70.F79 (Mentální retardace). Pika se však může vyskytnout také u dětí s normální inteligencí, obvykle u malých dětí.

Diagnostika obecně:[editovat | editovat zdroj]

Co se týká diagnostikování piky, není bohužel a vytvořený nějaký standardizovaný test, který by nám s diagnostikou pomohl. Nicméně dá se předpokládat četnější výskyt této psychické nemoci u pacientů, kteří mají vyšší hladiny železa a zinku a krvi, nicméně tyto hladiny jsou zároveň i možné indikátory pro anémii. Výskyt piky se zvyšuje také u jedinců s intelektovým postižením, a to přímou úměrou se stupněm závažnosti postižení.

Abychom mohli piku diagnostikovat, je mimo jiné třeba, aby byl měl pacient minimálně 2 roky věku, jinak bychom nemohli vyloučit kojenecké přežvykování, jež je do tohoto věku normální. Také jak DSM praví, v některých kulturách je požívání nestravitelných předmětů (hlíny, zeminy…) součástí společenských obřadu a hodnot a tudíž i zde musíme být při diagnóze opatrní.

Diferenciální diagnostika[editovat | editovat zdroj]

Při diagnostikování piky si musíme dát také pozor na to, abychom ji dokázali odlišit od projevů jiných mentálních poruch.

V případě dětského autismu či schizofrenie je třeba si dát a diagnostiku pozor, protože v rámci své psychické nemoci mohou postižené osoby také požívat i jinou než standardní stravu. V těchto případech by neměla být pika jako další diagnóza přidána, jelikož její projevy jsou již součástí jiné nemoci.

Známým projevem mentální anorexie je také pojídání menších nestravitelných látek a předmětů (např. papírové ubrousky) k tomu, aby u postiženého došlo ke ztrátě chuti a tudíž ke kontrole váhy. Pokud je požívání nestravitelných předmětů pouze předmětem kontroly váhy, nejedná se o Piku, nýbrž o mentální anorexii.

Při faktitivní poruše mohou někteří jedinci úmyslně požívat cizorodé předměty, za účelem vyvolání příznaků nemoci, v případě takového úmyslného falšování nemoci se také nejedná o piku.

Někteří jedinci mohou polykat ostré předměty za účelem nesebevražedného sebepoškozování v důsledku poruchy osobnosti. V případě tohoto maladaptivního vzorce chování se rovněž o piku nejedná.

Léčba:[editovat | editovat zdroj]

V léčbě piky se v posledních letech uplatňovalo několik různých přístupů: medicinské hledisko, kognitivní hledisko nebo behaviorálně – analytické hledisko. Nejméně používaný přístup je kognitivní, kde etiopatogeneze piky je připisována úzkosti a stresu. K medikamentům se přistupuje, pokud je pika komorbidní s některou jinou poruchou (např.: schizofrenie, OCD nebo deprese). Medikace je také indikována i v případech, kdy je potřeba nejprve podchytit život ohrožující nebo další léčbě bránící stavy, které jsou zapříčiněné poruchou. V ostatních případech se přistupuje k behaviorálně – analytickému modelu terapie nebo kombinaci výše zmíněných modelů [8].

Medicínský model:[editovat | editovat zdroj]

V komorbiditě s úzkostí může být pika reakcí na nadměrný stres organizmu, u obsedantně kompulzivní poruchy se pika vyskytuje jako kompulze pro obsedantní myšlenky, kdy se stres zvyšuje, pokud člověk těmto myšlenkám odolává. V případě deprese může být pika přidruženou diagnózou. U všech těchto diagnóz jsou pro zlepšení stavu indikovány antidepresiva typu SSRI (inhibitory zpětného vychytávání serotoninu), popř. nízká dávka anxiolytik. U piky komorbidní s anemií jsou indikovány suplementy železa[9][8][10]. U pacientů je dále doporučována edukace týkající se jejich nemoci, kognitivně behaviorální terapie pro rozklíčování stresových situací a výuka relaxačních metod[10].

U pacientů se schizofrenií došlo k okamžitému vymizení symptomů piky po podání antipsychotik typu SDA (serotonin – dopamin – antagonist[11]).

Behaviorálně – analytický model[editovat | editovat zdroj]

Metoda „trestu“:[editovat | editovat zdroj]

Při této metodě je každý pokus pozřít nepoživatelný předmět potrestán buď napomenutím, fyzickým omezením, opravením chování (klient si po každé konzumaci musí jít vyčistit zuby a vypláchnout antiseptickou ústní vodou) nebo prezentací averzního stimulu (na všechny nepoživatelné předměty, které osoba konzumovala, byla nanesena potravina, která se danému člověkovi hnusila[8].

Metoda diferenčního posílení[editovat | editovat zdroj]

Nekompatibilního chování – posílení chování, které není kompatibilní s pikou u dané osoby (např. přesné a rychlé plnění úkolů nebo udržování prázdných úst[8].

Alternativní reakce – namísto požití předmětu je předmět vhozen do koše, použit správně nebo odložen [12].

Bezpodmínečný přístup k preferovaným poživatinám: subjektu je povolen přístup k předmětům, které vypadají jako nepoživatelné předměty, které kvůli své nemoci konzumuje, ale jsou poživatelné[13].

Blokování reakce: subjektu je zamezeno přesunout nepoživatelný objekt za hranici rtů anebo se ho jen dotknout. Tato metoda se doporučuje převádět směrem k funkční komunikaci, aby se zamezili zvyšování agrese u postiženého člověka [8].

Trénování funkční komunikace – v případě pokušení pozřít nepoživatelný předmět subjekt požádá o jím preferovanou poživatinu. U této metody se operuje s časem, ve kterém mu je poživatina doručena a také s časem, který subjekt potřebuje, než si pro poživatinu sáhne[14]

Autorka Darrah[8] podrobila metody behaviorálně – analytického modelu testu. Snažila se zjistit, která z nich je efektivnější pro zredukování piky u klientů. Porovnávala metodu verbálního zákazu (když se testovaná osoba pokusila požít nepoživatelný objekt, příslušník jejich rodiny řekl „NE“), dále metodu bezpodmínečného přístupu k preferovaným poživatinám a třetí z nich byla metoda trénování funkční komunikace. Po porovnání účinnost metod vyšlo najevo, že u dvou zkoumaných subjektů došlo k nejvyššímu zlepšení projevů poruchy pomocí trénování funkční komunikace (93, 94%), bezpodmínečného přístupu k preferovaným poživatinám (83, 84 %) a v poslední řadě verbálního zákazu (54, 56 %).

Balíky léčebných metod:[editovat | editovat zdroj]

Autoři Call, Simmons, Meyers, Alvarez [15] zkoumali děti s vývojovým postižením. Ve svém experimentu analyzovali nejčastěji používané metody a z nich poté sestavili balík léčebných metod B-A přístupu. Nejčastěji používanými metodami byly: diferenciální posílení (házení věcí, které participanti chtěli sníst do koše nebo předávání terapeutovi, bezpodmínečný přístup k preferovaným poživatinám a blokování reakce (blokování toho, aby zkoumaná osoba předmět pozřela). Celkově se autorům pomocí tohoto balíčku povedlo redukovat 96 % projevů poruchy Pika.

Použítá literatura:[editovat | editovat zdroj]

  1. T. E. C, Jr. The origin of the word PICA. Pediatrics. Roč. 1969. 
  2. a b c d e ROSE, E. A.; PORCELLI, J. H.; NEALE, A. V. Pica: Common but commonly missed. Journal of the American Board of Family Practice. Roč. 2000. 
  3. a b STURMEY, P.; WILLIAMS, D.E. Pica in individuals with developmental disabilities. New York: Springer Berlin Heidelberg, 2016. 
  4. ASHWORTH, M.; HIRDES, J. P.; MARTIN, L. The social and recreational characteristics of adults with intellectual disability and pica living in institutions. Research in Developmental Disabilities. Roč. 2009. 
  5. a b MCNAUGHTEN, B.; BOURKE, T.; THOMPSON, A. Fifteen-minute consultation: the child with pica. Archives of Disease in Childhood. Education and Practice Edition. Roč. 2017. 
  6. Diagnostic and statistical manual of mental disorders : DSM-5.. 5th ed. vyd. Arlington, VA: American Psychiatric Association xliv, 947 pages s. ISBN 9780890425558. OCLC 830807378 
  7. Mezinárodní klasifikace nemocí 10. revize: duševní poruchy a poruchy chování : popisy klinických příznaků a diagnostická vodítka. Praha: Psychiatrické centrum, 1992. S. 250. 
  8. a b c d e f DARRAH, J. A Functional Analysis of Three Treatments for Pika in a Naturalistic Play Environment.. Capstone Projects. 13-5-2017. 
  9. BHATIA, M. S.; GUPTA, R. Pika responding to SSRI: An OCD spectrum disorder?. The World Journal of Biological Psychiatry. Roč. 2009, s. 936-938. 
  10. a b GEORGE, M., et al. A Case Report of a Female Patient with Pika. Ann Clin Case Rep.. Roč. 2017. 
  11. HARADA, K. I.; YAMAMOTO, K.; SAITO, T. Effective treatment of coprophagia in a patient with schizophrenia with the novel atypikal antipsychotic drug perospirone. Pharmacopsychiatry. Roč. 2006. 
  12. HAGOPIAN, L. P., et al. Response interruption and differential reinforcement of alternative behavior for the treatment of pika. Behavioral Interventions. Roč. 2011. 
  13. PIAZZA, C. C., et al. Treatment of pika through multiple analyses of its reinforcing functions. Journal of Applied Behavior Analysis. Roč. 1998. 
  14. NAPOLITANO, D. A., et al. The use of functional communication training to reduce pika. The Journal of Speech and Language Pathology–Applied Behavior Analysis. Roč. 2007. 
  15. CALL, N. A., et al. Clinical outcomes of behavioral treatments for pika in children with developmental disabilities. Journal of autism and developmental disorders. Roč. 2015.