Wikipedista:Jakub Biza/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Písmenkové těstoviny[editovat | editovat zdroj]

Písmenkové těstoviny[editovat | editovat zdroj]

Písmenkové těsto

jsou těstoviny mechanicky vyřezané, nebo vytlačené v písmenka abecedy. Písmenkové těstoviny jsou nejčastěji servírovány v písmenkové polévce. Také se dají koupit v plechovce s kondenzovaným vývarem.

Historie[editovat | editovat zdroj]
Písmenková polévka

Není známo kdo, nebo kdy byla písmenková polévka vymyšlena. Ale víme, že již v roce 1877 pařížští potravináři prodávali malé kousky makaronů, pro využití do polévky, které byly vyřezány do písmenek abecedy. Pařížské restaurace servírovaly vynikající polévky vyrobeny z makaronů, nebo vlasových nudlí nakrájených do tvarů písmenek abecedy. V roce 1883 kuchařka školy vaření Chicago Herald poskytuje recept na polévku volající se po malých těstovinách jako např. “písmenkové těstoviny ze stejného materiálu jako makarony vykrájeny v písmenka“. V lednu 1900 byla polévka na menu v New York City's Au Lion d'Or. V roce 1908 Wilbur Wright servíroval písmenkovou polévku v Le Mans ve Francii.


Písmenková polévka je velmi oblíbená u menších dětí. Vyndavají z ní nudle a staví z nich slova. Písmenková polévka není tradiční pokrm a téměř nikdy ji nenajdeme na jídelním lístku v restauraci. Písmenková polévka se objevila v českém filmu Ženy v běhu, když z písmenek rodina skládala slova. Nejčastěji písmenkové nudle dáváme do vývaru a méně často do rajské polévky.