Wikipedista:ItsGraySage/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podání insolvenčního návrhu[editovat | editovat zdroj]

Pokud chce dlužník své dluhy snížit prostřednictvím konkursu nebo eliminovat prostřednictvím oddlužení, musí nejprve sepsat insolvenční návrh.

Fyzické osoby v něm mimo jiné vyplní výši a původ svých aktuálních příjmů iniciály svého právního zástupce v insolvenčním řízení, očekávané příjmy další rok, z jakého důvodu vstupují do insolvenčního řízení, zda již v insolvenčním řízení byli, zda mají zahraniční věřitele z EU, nebo například musí dokázat, že své dluhy nedokáží již nadále splácet. V insolvenčním návrhu dále dlužník žádá, aby příslušný soud II. stupně rozhodl o jeho úpadku. Dále se do insolvenčního návrhu přikládá např. plná moc, pokud návrh podává sepisovatel zplnomocněný dlužníkem, výpis z Trestního rejstříku, výpis z Obchodního rejstříku (pokud je dlužník podnikající fyzickou osobou) a důkazy všech tvrzení v insolvenčním návrhu (výkaz nedoplatků, výplatní lístky, daňové přiznání atd.), dále čestné prohlášení, výpis z Katastru nemovitostí nebo seznam majetku, pohledávek a zaměstnanců.

Právnické osoby (firmy) podávají také insolvenční návrh, v němž udávají např. úplný soupis majetku, zaměstnanců, seznam závazků nebo svých vlastních pohledávek.

Rozhodnutí soudu o úpadku[editovat | editovat zdroj]

Pokud příslušný soud uzná tvrzení v insolvenčním návrhu a vyhodnotí, že finanční situace dlužníka je natolik vážná, že nedokáže své dluhy nadále splácet, vydá tzv. Usnesení o úpadku. V něm ustanoví řešení tohoto úpadku (prohlášením konkursu, povolením oddlužení, reorganizace apod.) a jmenuje insolvenčního správce. Dále vyzve všechny věřitele dlužníka, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili ve lhůtě dvou měsíců ode dne zveřejnění Usnesení. Insolvenční správce má dále za úkol kontaktovat dlužníka, ověřit pravdivost všech tvrzení, a také ho poučit o právech a povinnostech v insolvenčním řízení.

Evidence pohledávek[editovat | editovat zdroj]

Od data zveřejnění Usnesení o úpadku nastává dvouměsíční doba, kdy věřitelé přihlašují své pohledávky do insolvenčního řízení. Činí tak zasíláním Přihlášky pohledávky, kdy stanoví mj. celkovou výši pohledávky, jistinu, příslušenství, vykonatelnost, důvod vzniku pohledávky, zda je zajištěná nebo nezajištěná, iniciály věřitele, popř. jeho zástupce a přílohy, které dokazují všechna tvrzení v přihlášce (např. výkaz nedoplatků, usnesení soudu). Přihláška se zasílá na příslušný insolvenční soud. Insolvenční správce i dlužník mají právo vydat k pohledávce stanovisko, pokud s ní nesouhlasí. Pokud se takovém případě opravdu dokáže, že věřitel nemá na pohledávku nárok a pohledávku nevezme zpět sám věřitel, dlužník má právo se soudit.

Přezkum[editovat | editovat zdroj]

Po uplynutí lhůty Evidence pohledávek má insolvenční správce povinnost s dlužníkem uskutečnit přezkumné jednání. V něm dlužník vyplní, podepíše nebo dodá dokumenty, které nezaslal, vydá výslovné stanovisko, zda se všemi pohledávkami souhlasí a bude poučen o průběhu řešení úpadku, propočte se hodnota majetku, dlužník popř. vysvětlí dříve uvedené nejasnosti, uvede iniciály vyživovaných osob, svůj předmět výkonu práce, a potvrdí zbylá uvedená tvrzení.

Vypořádávání[editovat | editovat zdroj]

Po přezkumném jednání se může dlužník začít vypořádávat se svými dluhy. V této fázi insolvenčního řízení také insolvenční správce prodává hodnotnější majetek dlužníka pro maximální uspokojení všech věřitelů v insolvenčním řízení.