Wikipedista:Insolcentrum/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
JUDr. Jarmila Veselá
[[Soubor:
JUDr. Jarmila Veselá
|225px|]]
Jednatelka společnosti InsolCentrum
Ve funkci:
28. prosinec 2009 – Současnost
Prezidentka komory specialistů pro krizové řízení a insolvenci v České republice
Ve funkci:
2002 – 2008

Narození4. září 1956 (67 let)
Příbram
Československo Československo
NárodnostČeská
Alma materUniverzita Karlova v Praze

JUDr. Jarmila Veselá (*4. září 1956) je česká právnička, podnikatelka, bývalá prezidentka komory specialistů pro krizové řízení a insolvenci v České republice, advokátka a konkurzní správkyně.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Jarmila Veselá se narodila v Příbrami ve Středních Čechách 4. září 1956. Její otec byl kameník, její matka pracovala jako lesní dělnice. V roce 1975 absolvovala gymnázium v Dobříši a nastoupila na právnickou fakultu Univerzity Karlovi v Praze, kde zakončila studium v roce 1979. Následně absolvovala rigorózní zkoušku a získala titul JUDr.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1979 nastoupila do funkce podnikové právničky ve společnosti Ferona o.z. jako investiční právnička v Pražských Malešicích. Od roku 1981 pracovala ve státním podniku Tranzitní plynovod, kde působila až do roku 1992. Od roku 1991 do roku 1993 se věnovala komerčně-právní praxi a ještě roku 1993 zahájila praxi advokátní. Kromě advokacie vykonávala JUDr. Veselá funkci konkurzní správkyně. V letech 2002 až 2008 stála v čele Komory pro krizové řízení a insolvenci v České republice.

Konkurzní správkyně[editovat | editovat zdroj]

Jako konkurzní správkyně zaměřená na správu a provoz podniků v konkursním řízení vedla konkurzy mnoha velkých firem, jako například státního podniku Dýhárna-OREL, Zbrojovky Březnice, Agrostrojíren Rožmitál pod Radhoštěm nebo TOS Čelákovice.

Podnikání[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1996 se stává členkou představenstva společnosti VP real a.s., společnosti poskytující služby a poradenství v insolvenčních řízeních, firemních akvizicích a revitalizacích průmyslových areálů. V roce 2009 zakládá JUDr. Veselá společnost Insolcentrum s.r.o., jejíž cílem je analyzovat podnikatelské insolvence a oddlužení.

InsolCentrum[editovat | editovat zdroj]

Roku 2009 JUDr. Veselá založila společnost InsolCentrum, které se zabývá výzkumem a vzděláváním v insolvenčních řízeních. Cílem InsolCentra je ukázat veřejnosti jednoduché a srozumitelné informace o insolvencích v ČR.

Publikační a vzdělávací činnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 se podílela na vydání knihy INSOLVENCE 2008 - 2020: Data / Názory / Predikce. Jedná se o unikátní publikaci svým komplexním pojetím. Podílelo se na ní 20 expertů - právníků, ekonomů, akademiků, sociologů, teoretiků i insolvenčních praktiků pod vedením JUDr. Jarmily Veselé. Kniha popisuje systematicky typy insolvenčních řízení v ČR z pohledu akademického prostředí, soudů, insolvenčních správců, advokacie, bank, města a obcí i státních věřitelů. Knihu vydala Stálá konference českého práva.

Pincovi vs. Česká republika[editovat | editovat zdroj]

Jako advokátka dosáhla jedno z prvních vítězství u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku v kauze Pincovi proti České republice.