Wikipedista:Inka.nestling

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Robert Tempel[editovat | editovat zdroj]

Robert Tempel (*20.4.1973) propuštěný vězeň a český justiční omyl. Původně doživotní trest za vraždu dvou mladých mužů v Hruškové z 20.8.2001 mu byl po rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku zrušen 29.7.2021 Ústavním soudem v Brně. Na svobodu byl propuštěn po rozhodnutí Vrchního soudu v Praze z věznice v Bělušicích dne 20.10.2021 .

Průběh soudních jednání[editovat | editovat zdroj]

Případ dvojnásobné vraždy v Hruškové projednával krajský soud v Plzni, který nejdříve Roberta Tempela zprostil obžaloby a uznal ho v této věci nevinným. Po odvolání žalobkyně k Vrchnímu soudu v Praze kterému předsedal soudce Lněnička, jenž figuroval i v případu Lukáše Nečesaného, byl osvobozující rozsudek zrušen. Krajský soud tak rozhodoval třemi senáty čtyřikrát a Roberta Tempela pokaždé zprostil. Po čtvrtém zrušení osvobozujícího rozsudku byl případ vražd v Hruškové krajskému soudu v Plzni odebrán a předán krajskému soudu v Praze, kde si Robert Tempel od soudkyně Rysové vyslechl rozsudek k doživotnímu trestu. Robert Tempel se na místě proti nepravomocnému rozsudku odvolal a podal Ústavní stížnost. Ta mu byla ale v roce 2012 Ústavním soudem v Brně odmítnuta.

Robert Tempel se 11. července 2012 obrátil na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, kam podal stížnost pro porušení jeho práva na spravedlivý proces. Na této stížnosti se podílel Tempelův spoluvězeň Albert Žirovnický. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku přijal Tempelovu stížnost jako přijatelnou 25. června 2015. Dne 25. června 2020 vydává Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozsudek, ve kterém konstatoval porušení práva na spravedlivý proces, porušení práva na přiměřenou délku řízení a disfunkci trestní justice. Nařídil vyplacení odškodného ve výšce 215 726 Kč (8 297 €), s tímto rozhodnutím a výhradou proti němu se Česká republika obrátila na Velký Senát Evropského soudu, který se touto výhradou odmítl zaobírat.

Dne 29.7.2021 byly Robertovi Tempelovi Ústavním soudem v Brně zrušeny odsuzující rozsudky, následně 14.10.2021 Vrchní soud v Praze rozhodl o zamítnutí odvolání státní zástkupkyně z roku 2007 a 19.10.2021 rozhodl Ústavní soud v Brně o jeho propuštění. Robert Tempel byl po 20 letech propuštěn na svobodu z věznice v Bělušicích dne 20.10.2021

Odškodnění[editovat | editovat zdroj]

Robert Tempel požaduje po České republice odškodnění ve výši 97 000 000 Kč. Pokus České republiky o mimosoudní vyrovnání skončil vzájemnou nedohodou. Ministerstvo spravedlnosti se Robertovi Tempelovi omluvilo, ale s nabízenou výší odškodnění Robert Tempel nesouhlasil, proto se o odškodnění bude domáhat soudní cestou.

Dne 20. dubna 2022 při příležitosti jmenování 39 nových soudců prezident Miloš Zeman použil případ Roberta Tempela jako varování, kdy označil některé soudce za zakomplexované. Doslovně pak řekl: „Domnívám se, že někteří soudci se cítí být pány ne-li nad životem a smrtí, minimálně nad svobodou a nesvobodou. Nelze vyloučit, že někteří z nich si tím léčí svoje komplexy."

Tempel vs Kájínek[editovat | editovat zdroj]

Spor mezi Jiřím Kájínkem a Robertem Tempelem započal v roce 2017, kdy omilostněný vrah a recidivista Jiří Kájínek zmínil jméno Roberta Tempela v den svého propuštění. Roberta Tempela po té Jiří Kájínek v médiích dehonestoval hned několikrát. Obviňoval ho například z toho, že usiluje o jeho život a o životy jeho blízkých . Využíval k tomu převážně bulvární média. Robert Tempel pro Blesk.cz ke sporu s Jiřím Kájínekm uvedl: „Stalo se prostě to, že vězni mezi lidma, jako jsem já nebo Kajínek, dělaj intriky. Pan Kajínek uvěřil tomu, čemu uvěřit neměl,“. Ve videorozhovoru dokonce zpochybňoval správnost Kájínkova pravomocného odsouzení na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu, která se stala 30.5.1993 v Plzni. Po mediálních útocích Jiřího Kájínka, kdy opakovaně Tempela dehonestoval v různých médiích a na svém YouTubovém profilu . Roberta Tempela oslovil Czech Boxing Management s nabídkou uspořádání charitativního zápasu mezi jím a Kájínkem. Výtěžek ze zápasu měl být darován na pomoc nemocným dětem. Jiří Kájínek tento zápas odmítl.

Soukromý život[editovat | editovat zdroj]

Robert Tempel je ženatý, má jednoho dospělého syna. Po propuštění z vězení se začal živit stavebními pracemi, které vykonává na živnostenský list.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Justice]] [[Kategorie:Kriminalistika]] [[Kategorie:Vězeňství]]