Wikipedista:Incruenti/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jan Erik Machálek (*18. 5. 1958 v Praze), uměleckým jménem Jenda Beck, je český muzikant, zpěvák a podnikatel. Největší hudební úspěchy prožil po emigraci do Německa, kde se se skupinami Chypnotic nebo Bad Boys Blue umisťoval na předních příčkách německé hitparády.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Od mala se věnoval hudbě, postupně si osvojil hru na klavír, kytaru nebo bicí, zpíval. Po krátkém působení v pražské kapele Extrakt (zpěv, kytara) přerušuje studium střední průmyslové školy a emigruje do Německa, kde si chce splnit svůj muzikantský sen a proslavit se. Tak činí v roce 1978.

V Německu naplno rozjíždí svou hudební kariéru. Zpočátku působí jako zpěvák v rockové hudební skupině Scarabrae. V roce 1983 Jan Erik přesídlil do německého Kolína nad Rýnem, kde učinkuje v několika méně či více úspěšných projektech, například ve známé skupině Toys. Vedle aktivního hraní se věnuje také produkci a provozování klubů.  V Kolíně nad Rýnem zakládá a úspěšně vede řadu hudebních klubů a diskoték. Nejznámějším se stal klub s názvem Brazil. V něm Jan Erik potkává leadera kapely Bad Boys Blue, což se později ukáže jako stěžejní setkání pro jeho hudební kariéru. Právě s kapelou Bad Boys Blue, jejíž se stává členem, zanamenává největší slávu. Kapela se známými hity [https://www.youtube.com/watch?v=Xh_1pYNabc0 You are a woman, I am a man] nebo Hungry for love opanuje popředí německých hitparád. Jan Erik působí v kapele jako bubeník až do roku 1990, kdy zakládá vlastní projekt Chyp-Notic.

Chyp-Notic pokračovala v tehdy velmi populárním eurodancovém žánru, který plnil diskotéky a hudební kluby. Kapela prožila svou největší slávu na začátku devadesátých, kdy se do hitparád probila hned svým prvním singlem, kterým byl cover známé Princovi písně Nothing compares 2 U. Tímto singlem se kapela dostala na 16. nejvyšší pozici v německé single hitparádě. Do top 20 se dostala ještě nahrávka I Can't Get Enough z roku 1991. Po několika úspěšných letech a vygradování hudebních úspěchů Jana Erika ohlašuje kapela přestávku a Jan Erik se v roce 1994 stěhuje "odpočinout" do již porevoluční Prahy.

V Praze se Jan Erik Machálek začíná naplno věnovat podnikání. Mezi jeho nejvýznamnější projekty patří rekonstrukce a revitalizace později proslavené Alfa pasáže. Jan Erik se seznamuje s majitelem pasáže Ondřejem Stýblem a celý projekt financuje. V nehostinných prostorách pasáže zřídil nejprve obrovskou tržnici, následně v druhém patře otevírá první techno klub v Praze, který nese příznačný název Alfa. Pasáž znovu ožívá, ve dne obchůdky i stánky lákají stovky lidí, v noci pasáž žije díky klubu Alfa. Klub Alfa se postupně stává fenoménem pražských klubů a diskoték, nechává vyniknout budoucí hvězdy DJs scény jako DJ loutku, Dj Brauna nebo DJ Eiffela. V tržnici se snaží vystavovat především první cizinci, kteří sem přijeli za prací, uvědomuje si potenciál tohoto místa. Zájem o místo v pasáží byl tak velký, že cizinci vystavovali své zboží alespoň před vchodem do budovy, jen aby se přiživili na úspěšném znovuzrození Alfy. V prostoru bývalého divadla Semafor vzniká známá dětská herna, kde jsou k vidění jedny z prvních hracích automatů.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Postupně Jan Erik Machálek startuje mnoho dalších jak hudebních, tak podnikatelských projektů. Spolupracuje například se známým českým producentem a bývalým kytaristou skupiny Support Lesbiens Yardou Halešicem, investuje do jachet v okolí Chorvatska nebo zakládá technologickou společnost HE3DA, zabývající se vývojem, zlepšováním efektivity a ekologické udržitelnosti lithiových akumulátorů.