Wikipedista:IamaVenger/Wendigo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tento duch či bůh, jde o to, které odvětví následujete, pochází z indiánské mytologie. Avšak i přes to, jaké rozdílné významy mají tato dvě slova, Wendigo má téměř vždy stejnou podobu. Jedná se o vysokou člověku podobnou kreaturu s nataženou kůží tak moc, že kopíruje kosti, s dlouhými drápy, ostrými zuby a žlutýma očima, žhnoucími jako lucerny ve tmě. Podle legend má Wendigo také rohy, nebo dokonce jelení hlavu. Jediní, stále žijící Indiáni, o kterých se všeobecně ví, že věří v ducha Wendigo, jsou Kríové.


Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Proměna Wendiga[editovat | editovat zdroj]

Příběh zrození Wendiga je vždy stejný. V horách uvízne skupina lidí (horníci, lovci, turisti) a dojde jim jídlo. Jednoho, či dva lidi posedne duch Wendiga. Člověk se stane tak zoufalým, že začne požírat své společníky.

Podle mnoha domorodých kmenů si snědením člověka získáte určitou schopnost, ať už je to lepší zrak, rychlost nebo bystrost, podle toho, co danému člověku šlo nejlépe. Takže pokud těchto lidí sníte více, začnete se měnit, ale tím jak se měníte se stáváte méně člověkem a více zrůdou. Někteří tvrdí, že Wendigové to mají tak, že čím více lidí sežerou, tím mají větší hlad.

První se mu změní oči. Stanou se napřed mléčnými a potom žlutými a ostře zářícími. Následně se člověku prodlouží zuby, které začnou být dlouhými, a budou vyčuhovat z úst. Nakonec se jim natáhne kůže a odhalí se jim žebra a ostatní kosti.

Ovšem pokud Vás Wendigo kousne, nic se nestane. Kousnutí je neškodné. Jediná cesta jak se proměnit ve Wendiga, je sníst lidské maso.

Wendigo a potrava[editovat | editovat zdroj]

Je více než jasné, že když sežere všechny lidi ze skupiny, nemá už v podstatě nic. To Wendigovi ale nevadí. Wendigo vydrží dlouhou dobu bez jídla. Když přijdou další lidé, uloví je a stáhne někam do dolů, jeskyň, nebo třeba do opuštěné chaty, kde si je pověsí, buď na nějaký hák nebo provaz. Až bude mít hlad, tak je sežere.

Způsob lovu[editovat | editovat zdroj]

Jak už bylo zmíněno výše, oči Wendiga se mění. Wendigové můžou vidět jen pohyb jako například Tyrannosaurus Rex. To znamená, že pokud stojíte klidně, nemůže Vás vidět. Vzhledem k tomu, že se Wendigo zmutoval z člověka, ví, jak nás lovit. A taky umí skvěle napodobovat hlas, což je pro něj velká výhoda. Wendigo, ač se to nezdá, je vysoce inteligentní tvor a loví strategicky. Nejčastěji, pokud se skupina rozdělí (nebo je to pátrací skupina), napodobuje hlas a volá o pomoc. Když člověk přijde moc blízko, uloví ho. Jestliže je ale zoufalý, dokáže si i odemknout dveře a vplížit se do chat či srubů.

Lov na Wendiga[editovat | editovat zdroj]

Wendigové mají tvrdou kůži jako brnění. Nože ani kulky jim nic neudělají, ovšem střelba je může zpomalit. Nejlepší zbraní na Wendiga je plamenomet. Oheň spálí jejich vnější pokožku a učiní je tak slabými. Podle legend by jste je však neměli zabít. Zabití Wendiga by měla být až poslední možnost. Protože pokud je zabijete, duch Wendiga bude vypuštěn a bude se to celé opakovat znova.

Jack Fiddler[editovat | editovat zdroj]

Jack byl nejslavnějším lovcem Wendigů v historii. Ulovil jich 14. Jeho poslední vražda měla za následek jeho vězení ve věku 87 let. V říjnu 1907 Jack a jeho syn stáli před soudem za vraždu indiánské ženy. Jack řekl, že ji musel zabít, protože byla prokletá duchem Wendigo a tak by zabila členy svého kmene. Pravděpodobně měl mentální poruchu.

Ochrana[editovat | editovat zdroj]

Šamani psali o rituálech, které Vás před Wendigem ochrání. Také vyráběli různé totemy a svazovali všemožné byliny a pírka. Tyto ochranné pomůcky nefungují uvnitř budov.

Ostatní Wendiga[editovat | editovat zdroj]

Wendigové jsou samotáři a nikdy neloví ve smečce. Je zřejmé, že mezi jednotlivci panuje rivalita. Avšak nejsou teritoriální a tak můžou být na jednom místě desítky Wendigů. Kríové ve svých legendách popisovaly brutální napadání Wendigů. Jejich legendy praví, že Wendigo roste z kousnutí jiného tvora svého druhu.


Zmínky[editovat | editovat zdroj]

Následující články obsahují spoilery!!!

Řbitov zviřátek[editovat | editovat zdroj]

Kniha Řbitov zviřátek od autora Stephena Kinga je první zmínkou (kromě samotné legendy), o duchu zvaném Wendigo. Podle knihy byly taky natočeny dva filmy.

Celá kniha (i oba filmy) se točí kolem indiánského pohřebiště, které dokáže oživit mrtvé, pokud je tam zakopete. Pokud tam ale zakopete člověka, vrátí se Vám něco jiného. Něco čeho se dotkl Wendigo, kterého Louis Creed (hlavní postava) potká po cestě na zmíněné pohřebiště. "Oživlá mrtvola" je plná inteligentního vševědoucího zla a má touhu vraždit (a taky touhu po krvi). Louis Creed na to nakonec doplatí.

Until Dawn[editovat | editovat zdroj]

Další zmínkou, která stojí za povšimnutí, je příběhová hra na PlayStation, ve které bojujete o přežití přátel, kteří si rok po ztrátě sester majitele chaty Joshe, zajedou na tu chatku a jak už to tak v hororech bývá, něco je tam začne honit. Asi v polovině příběhu zjistíme, že jsou tam Wendiga někdejších horníku a jedné ze zmíněných sester.

Hra vyšla roku 2015 a byla oceněna třemi cenami BAFTA Games Awards a to za: Nejlepší britskou hru, inovaci a příbeh.