Wikipedista:Hruskama/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Diablo IV[editovat | editovat zdroj]

Diablo IV je akční hra na hrdiny od společnosti Activision Blizzard s naplánovaným datem vydání 6. 6. 2022[1]. Tento čtvrtý díl série Diablo zavede hráče do světa Sanctuary, kde se postaví démonické paní sukubů Lilith[2] a jejím služebníkům. Hra je určená pro PC, Playstation 4/5 a Xbox One a X/S series[3].

I když vydavatel společnost Blizzard prozatím neuvolnil více informací o chystaném příběhu, tak herní mechaniky hry jsou již známé. Kromě standardních prvků, jako je volba postavy[4], získávání zkušeností a magického vybavení se mohou hráči také těšit na legendární předměty[5], které výrazně mění schopnosti postav, nově zpracovaný systém PvP a systém Sezón[6].

Příběh a Kampaň[editovat | editovat zdroj]

Diablo IV navazuje svým příběhem deset let po datadisku Diabla 3: Reaper of Souls a opět nás zavede do světa Sanctuary inspirovaného biblickými a démonickými motivy. Po řádění padlého anděla Malthaela přežívají zbytky lidstva sužováni hladomory, válkami a temnotou. Brány vysokých nebes jsou uzavřené a paní sukubů, démonická Lilith se vrátila z věčného vyhnanství mimo tento svět.[7]

Hráči si příběhově nejprve užijí prolog následovaný pěti aktovými lokacemi, které je možné odehrát v libovolném pořadí[8]:

  • Fractured Peaks - Ledová horská krajina inspirovaná Karpaty
  • Scosglen - Temné lesy z nichž se ozývá vytí vlků a které mají svůj předobraz ve Skotské vrchovině
  • Dry Steppes - Drsné pláně plné kočovných divochů a banditů.
  • Kehjistan - Kdysi kolébka lidské civilizace, ale dnes jen trosky pohlcené pouští.
  • Hawezar - Hluboké močály plné nepřátel známých z 3. aktu v Diablo II
  • A možná i zpět do samotných Horoucích pekel odkud ve světě Diabla pocházejí všechny Démonické nestvůry.

Během kampaně budou hráči bojovat proti nebezpečí, které představují démoni, služebníci Lilith a další síly zla.[9] Jejich základnou pak budou hlavní města každé lokace, jako například Kyovashad ve Fractured Peaks.

Herní systém[editovat | editovat zdroj]

Série Diablo definovala žánr akčních her na hrdiny ARPG a Diablo IV pokračuje v rozvoji těchto mechanik. V izometrické ptačí perspektivě sledujete svého hrdinu, který bojem s nepřáteli získává vyšší úrovně a nové schopnosti, stejně jako lepší vybavení.

Hra je vždy připojená k internetu a má sdílený svět[10], takže budete v otevřeném světě a ve městech potkávat další hráče s nimiž můžete vytvořit skupinu a spolupracovat. Máte ale možnost i naopak vstoupit do tzv. Polí nenávisti, kde se s nimi můžete utkat v režimu PvP[11].

Diablo 4 má polo-otevřený svět, který není procedurálně generovaný. Pokud ale hráči vstoupí do dungeonů, tak se ocitnou v instacovaném prostředí, které je vytvořené pouze pro ně a vždy je generované náhodně.

Vývoj Postavy[editovat | editovat zdroj]

V Diablu 4 si budete moct vybrat z pěti hrdinů:

  • Barbar - Mistr boje na blízko, který může nosit až čtyři zbraně současně a drtí nepřátele hrubou silou. [12]
  • Rogue (Zabiják) - Mrštný zabiják, který kombinuje zbraně na dálku i na blízko a využívá zákeřné útoky, aby získal výhodu na bojišti. [13]
  • Kouzelnice - Vládkyně okultních a magických sil, která dokáže svými elementálními kouzly ovládat bojiště.[14]
  • Druid - Všestranný hrdina, který ovládá sílu větru i blesků a také proměn do zvířecích podob
  • Nekromancer - Pán nemrtvých s arzenálem temných kleteb, který dokáže povolat na svou pomoc hordy kostlivců.

Zvolíte si pohlaví a vzhled a vyberte si, zda budete hrát hardcore mód (v němž jedna smrt znamená smazání postavy) i výchozí obtížnost.

Postupem na vyšší úrovně získáte body dovedností, které budete umisťovat ve stromě dovedností. Zvolíte si tak, jakým způsobem chce váš hrdina bojovat - od základních přes klíčové až po ultimátní schopnosti si tak můžete přizpůsobit svou postavu. Od 50. úrovně začne váš hrdina získávat tzv. Paragon body, které můžete vkládat na desku paragonů a získávat tak další pasivní bonusy nebo síly, které dále modifikují váš herní styl. Úroveň paragonu je omezená na lvl 100.

Dalším zdrojem síly je Sláva (Renown)[15]. Mechanismus, který vás odměňuje za dokončení všech vedlejších úkolů a aktivit v různých lokacích. Výhody, které zde získáte se automaticky přenášejí i na vaše další postavy a usnadňují jejich levelování (tzv. systém altů)

Předměty a vybavení[editovat | editovat zdroj]

Během hry získáte celou řadu předmětů - zbraně, zbroj a šperky, díky kterým bude vaše postava silnější a silnější. Najdete je v různé kvalitě, od obyčejných přes magické, legendární až po unikátní.[16] Legendární předměty s sebou nesou legendární síly, které významně zlepší nebo pozmění některé vaše schopnosti. Předměty pak můžete dál upravovat, očarovávat nebo v nich přehazovat legendární síly.

Předměty mají kromě kvality také úroveň tzv. stupňů podle toho pro jaký level jsou určené - od obyčejných přes sacred až po ancestral. Můžete tak mít stejný předmět ale s různou silou podle jeho stupně.

Nepřátelé[editovat | editovat zdroj]

Během hry se setkáte s plejádou nepřátel. Od téměř neškodných vlků a fallenů až po obrovské a smrtelně nebezpečné bosse. Nepřátelé jsou rozdělení podle rodin monster, kde všechna monstra z jedné rodiny sdílejí některé charakteristiky[17] - např. Kostlivec lučištník i Kostlivec bojovník jsou oba členové rodiny kostlivců. Tyto rodiny mají zvýšenou šanci na upuštění určitého typu předmětů po své pořážce.

Druhým typem rozdělení je podle síly - obyčejní nepřátelé, elitní nepřátelé, bossové.[18] Elitní nepřátelé a jejich pohůnci mají navíc sérii zvláštních schopností affixů, které se generují náhodně a mohou posilovat jejich útoky i obranu nebo jim dávat zcela nové dovednosti. Bosové jsou pak zcela unikátní nepřátelé, které potkávat v kampani, na konci dungeonů i jako tzv. Open World Bosse.

End-game[editovat | editovat zdroj]

Ve chvíli, kdy postavy dosáhnou maximálního levelu, čeká na ně end-game. V něm se zvyšuje obtížnosti hry skrz tzv. Úrovně světa - od normal, veterán, nightmare, hell až torment[19]. S každou úrovni stoupá obtížnost nepřátel, hráči zde najdou silnější a vzácnější magické předměty a nebezpečnější bosse.

Monetizace a Battle Pass[editovat | editovat zdroj]

Pass Diablo 4 je nabízené k předobjednání ve třech digitálních verzích - digital, deluxe a ultimate[20]. Také je nabízená sběratelská verze, která ale neobsahuje hru samotnou. Kromě toho bude hra obsahovat battle pass a herní obchod. Jak vývojáři ovšem oznámily za skutečné peníze nebude možné jakkoliv zvýšit sílu vaší postavy, nebo získat jiné výhody.[21] Battle pass i herní obchod budou obsahovat čistě kosmetická vylepšení.

Live service hra Diablo 4 bude po vydání dále vyvíjené jako live service hra. Prostřednictvím tzv. Sezón budou vývojáři přidávat další obsah, zlepšovat vyváženost hry i celkový herní zážitek. Sezóny jsou bezplatné a umožňují hráčům začít s čistým štítem a vyzkoušet si nové postavy a buildy.

Externí odkazy:[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Diablo 4 vyjde 6. června 2023. iDNES.cz [online]. 2022-12-09 [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  2. Diablo 4 se rýsuje. Zveřejněna první postava Lilith [online]. 2019-10-27 [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  3. Úvod do hry. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  4. Vaše postava. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  5. vybaveni-info. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  6. Monetizace a sezony. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  7. Kronika Sanctuary. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  8. Svět a Dungeony. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  9. ZING. Blizzard odhalil v rozhovoru podobu světa Diablo 4 - Zing [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  10. Svět a Dungeony. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  11. Úvod do hry. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  12. Barbarian. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  13. Rogue. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  14. Sorcerer. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  15. Svět a Dungeony. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  16. vybaveni-info. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  17. Blizzard upraví Diablo 4 podle reakcí fanoušků a přivede kanibaly | GAMES.CZ. games.tiscali.cz [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  18. Nepřátelé. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  19. Z Diabla 4 unikají hodiny záběrů, ukazuje se i endgame. Hrej.cz [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  20. Monetizace a sezony. Diablo 4 [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  21. Sezóny v Diablo 4 nebudou obsahovat pay-to-win obsah, hráči mohou dokoupit pouze kosmetické předměty. Hrej.cz [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online.