Přeskočit na obsah

Wikipedista:Hotel Auri

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hotel Auri Rudník u Vrchlabí ( v letech 1993 - 2022 hotel Arnika)

Budova hotelu Auri je součástí historického centra obce Rudník. Stojí v těsném sousedství kostela. A to již od roku 1598!  Její základy “položil” renesanční učenec, majitel panství Heřmanovy Sejfy, Hanibal z Valdštejna, prý na přímluvu své manželky Kateřiny Berkovny z Dubé a Lipé. Od svého vzniku sloužila po téměř 400 let stejnému účelu - jako škola pro děti ze Sejfů a okolních osad - Janovic, Bolkova a Leopoldova.

Původně se jednalo o dřevěné stavení o jedné učebně a místnosti pro učitele. Roku 1818 bylo strženo a nahrazeno kamennou novostavbou s dvěma velkými učebnami, bytem pro učitele a místností pro učitelského pomocníka. Součástí školy bylo i hospodářské zázemí -  chlév, stodola a kůlna. V letech 1875 a 1896 prošla školní budova dalšími přestavbami. V jejím sousedství byla založena školní zahrada a vybudováno hřiště. Původně stála před školou barokní socha sv. Jana Nepomuckého, která byla roku 1908 přemístěna k cestě pod školu.  

Do 2. světové války sem, jakožto do obecné „farní školy“ katolické, docházely německé děti, po válce sloužila českým dětem jako měšťanka, a poté jako střední škola. Až v  90. letech 20. století změnila budova účel - byla přestavěna na hotel.