Wikipedista:Hopsahejs/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Smaragdová deska (latinsky Tabula Smaragdina) je strohý a těžko srozumitelný hermetický text. Islámští a evropští alchymisté ho vysoce cenili jako základ svého umění.[1] Ačkoli je text Smaragdové desky připisován legendární helénistické postavě Herma Trismegista, poprvé se objevuje v řadě raně středověkých arabských pramenů, z nichž nejstarší pochází z konce 8. nebo počátku 9. století. Ve 12. a 13. století byla několikrát přeložena do latiny, načež vznikly četné výklady a komentáře.

Středověcí a raně novověcí alchymisté spojovali Smaragdovou desku s tvorbou kamene mudrců a umělou výrobou zlata[2].

Oblíbili si ji také okultisté a ezoterici 19. a 20. století, mezi nimiž se výraz „jak nahoře, tak dole“ (moderní parafráze druhého verše Desky) stal často citovaným mottem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od 2. století př. n. l. se v řecko-římském Egyptě začaly objevovat řecké texty připisované Hermu Trismegistovi, synkretickému spojení řeckého boha Herma a egyptského boha Thóta. Tyto texty, známé jako Hermetika, jsou různorodým souborem děl, která se v dnešní době běžně dělí na dvě skupiny: astrologické, lékařsko-botanické, alchymistické a magické spisy nazývané technická Hermetika, a mysticko-filozofické spisy nazývané nábožensko-filozofická Hermetika[3].