Wikipedista:Gram950

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Periferní zařízení[editovat | editovat zdroj]

Jako periferní zařízení označujeme ty počítačové nástroje, které nejsou nezbytně nutné pro provoz počítače, ale zefektivňují, zpříjemňují a zrychlují práci. Tato zařízení můžeme blíže rozčlenit na vstupní a výstupní. Většinu z nich jistě znáte, ale existují i nejmodernější technické prostředky pro práci s počítačem. Bez periferních zařízení by byl počítač jen obyčejnou krabicí, ve které se něco děje (nemůžeme to ovlivnit a, v podstatě, ani nevím, co se tam děje). Mezi základní periferní zařízení patří monitor, klávesnice a myš. Kromě zařízení čistě vstupních nebo výstupných existují také zařízení kombinovaná neboli multifunkční, která v sobě obsahují vstupní i výstupní zařízení (tiskárna se scannerem). V současné době najdeme také velké množství zábavních zařízení, která slouží k ovládání zábavního software, ale také pro pobavení či zjednodušení práce na PC (viz dále). Počet a možnosti periferních zařízení se stále rozšiřují.

Vstupní zařízení[1][editovat | editovat zdroj]

Za vstupní zařízení považujeme všechny přístroje, pomocí kterých se zadávají data do počítače.

Klávesnice-1993

KLÁVESNICE[editovat | editovat zdroj]

Jak jsme již zmínili v předchozích řádcích, nejzákladnějším typem vstupního zařízení je klávesnice (myš dříve nebyla potřeba kvůli využívání textového režimu). Během svého vývoje prošla klávesnice (keyboard, computer keyboard) velkým vývojem. V dnešní době existují klávesnice, které můžeme stočit do role a odnést, můžeme je složit napůl nebo tako poskládat do úhledného pouzdra. Klávesnice je rozdělena do dvou částí – větší část (s písmeny) se nazývá alfanumerická klávesnice. Menší část vpravo (s čísly) se nazývá numerická klávesnice. Na klávesnici dále najdeme tzv. funkční klávesy (F1-F12) a tzv. ovládací klávesy (mezi alfanumerickou a numerickou klávesnicí). Moderní klávesnice obsahují také jiné ovládací prvky (ovládání videa a hudby, přístup i internetu, rychlé vypnutí, uspání počítače), která se obvykle vyskytují v horní části klávesnice – nazývají se multimediální tlačítka. Jak klávesnice pracuje? Pod klávesami je vytvořena mřížka z jednotlivých vodičů, pod každou klávesou se protíná jeden vodorovný a jeden svislý vodič. Při stisknutí klávesy se vodiče spojí a vyšlou signál.

MYŠ[editovat | editovat zdroj]

Počítačová myš

Jedná se také o vstupní zařízení, v tomto případě jej nazýváme zařízení polohovací. S převahou OS Windows je v současné době také převaha programů, které se ovládají primárně myší. Myš převádí pohyb ruky na pohyb šipky na ploše. Samozřejmě také myš si prošla svým vývojem. Kuličková myš Uvnitř myši je umístěna kulička, která funguje jako snímač pohybu. Tato kulička se stýká s podložkou a volně se otáčí ve směru pohybu. Uvnitř myši jsou snímací válečky. Ty se při pohybu začnou otáčet. Na konci je umístěno žebrovité kolo a LED dioda. Při otáčení se přerušuje signál diody a tak počítač ví, že se kulička otáčí. Jsou zde umístěny také fotocitlivé senzory, které přijímají signál z diod a přepočítávají jej na souřadnice z osy x a osy y. Velkou nevýhodu u kuličkových myší představovalo časté zanášení snímacích válečků a samotné kuličky. Optické, laserové a jiné typy myší Jedná se o typy myší, kterým se říká bezdotykové. Místo kuličky snímá myš plochu infračerveným paprskem. Ten vyhodnocuje změnu odrazivosti povrchu podložky. Speciálním typem bezdotykové myši je myš bezdrátová, která není s počítačem propojena kabelem. Přenos zde probíhá rádiovým signálem.

Grafický tablet

GRAFICKÝ TABLET[editovat | editovat zdroj]

V současné době se pro toto vstupní zařízení používá spíše název grafický tablet. Jedná se o polohovací zařízení, které dokáže plně nahradit myš. Jedná se o podložku, která se nazývá také pracovní plocha, a speciální tužku s dotykovým hrotem. Kurzor na obrazovce kopíruje pohyb tužky po podložce. Tužka funguje v tzv. aktivní oblast několik mm nebo až cm nad pracovní plochou. Proto můžeme jednoduše např. obkreslovat obrázky. Tabletu se říká grafický, protože jej využívají hlavně grafici. Může nahrazovat obyčejnou tužku či pero. Práce s tabletem je daleko snazší a přirozenější než kreslení myší.

SKENER[editovat | editovat zdroj]

Je vstupní zařízení, které slouží ke snímání a digitalizaci obrazu z předlohy. Často se i v češtině setkáváme s použitím anglického termínu scanner. Scanner slouží jednoduše k záznamu hmatatelně existujícího dokumentu (fotografie, dopisu, knihy, aj.) do digitální podoby. S naskenovanými dokumenty pak můžeme dále pracovat v jejich digitální podobě. Pro zdigitalizování je nezbytné mít nainstalován skenovací software k příslušnému scanneru. Můžeme využívat služeb tzv. stolních skenerů, které jsou většinou formátu A4. Dále existují i velkoplošné scannery a také 3D skenovaní. Při skenování můžeme využít také služeb různých OCR programů (OCR = Optical Character Recognition). Program OCR nám umožní, aby se nám např. naskenovaný dokument uložil v takovém formátu, v jakém jej budeme moci upravovat. Jednoduše řečeno – z papírového dokumentu udělá text. Většinou se vyskytnou nějaké drobné chyby, které je třeba upravovat.

MIKROFON[editovat | editovat zdroj]

Vstupní zařízení využívané k záznamu hlasu, případně k internetovému hovoru.

Skener

KAMERA[editovat | editovat zdroj]

Neboli WebCam slouží k zachycení obrazu při videohovorech.

Mikrofon
Kamera

Výstupní zařízení[1][editovat | editovat zdroj]

Výstupní zařízení jsou ta zařízení, díky kterým můžeme nějakým způsobem dostat naše data Z počítače ven. Výstupní zařízení nám tedy umožňují získat data z počítače ven. Tímto máme na mysli veškeré možné prohlížení hotových dat. Jedná se o prohlížení virtuální (nehmatatelná data), tak i o prohlížení hmatatelných dat. Povíme si tedy něco o monitorech, tiskárnách a výstupech zvuku.

MONITOR[editovat | editovat zdroj]

Je výstupní zařízení, které nám umožňuje sledovat vytvářená i hotová data. Můžeme jej také nazvat zobrazovací zařízení. V současné době používáme především tzv. LCD monitory. LCD monitory Jedná se o typ monitorů, který vytlačil CRT monitory. LCD monitory zabírají na pracovní ploše minimum místa, jelikož jsou velmi tenké (oproti dřívějším CRT). Velkou výhodou je také jejich nižší energetická náročnost. LCD znamená Liquid Crystal Display. V současné nabídce je velké množství různých LCD monitorů. Základně si můžeme vybírat podle jejich velikosti, kterou můžeme hodnotit díky úhlopříčce – 15“, 17“, 19“, 21“ ,23", aj. Dalším faktorem je tzv. obrazová frekvence. Tato frekvence znamená, kolik obrazovek je monitor schopný zobrazit za 1 sekundu. Správně by měla být nastavena u LCD monitorů na 70Hz a více. Všeobecně se pohybuje mezi 50 a 120 Hz. Doporučené rozlišení je udáváno ke každému LCD monitoru a je odvozeno od fyzického počtu bodů monitoru. Při tomto rozlišení bude obraz dokonale ostrý. Mezi nejčastější typy rozlišení patří (640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768, aj.). Jedná se o počet bodů na šířku x počet bodů na výšku. Dalším důležitým faktorem je tzv. úhel pohledu. Ten udává, v jakém úhlu by měl být pohled na obraz nezkreslený a kvalitní (např. 160°). Wide LCD monitor Je stále častější druh LCD monitoru. Je to monitor, který má tzv. širokoúhlou úhlopříčku. Jsou velmi vhodné především pro přehrávání videa. Monitor je širší než obvykle, ale jeho výška je nižší. POZOR! Celková plocha monitoru je menší než u běžného monitoru nepatřícího do kategorie Wide se stejnou úhlopříčkou. CRT monitor Dnes používán velmi zřídka a již vůbec neprodáván. Pracují podobně, jako klasická televize. CRT znamená Cathode Ray Tube.

DATAPROJEKTOR[editovat | editovat zdroj]

Můžeme jej označit jako monitor pro větší publikum. Promítá zvětšený obsah obrazovky počítače na plátno či zeď.

TISKÁRNA[editovat | editovat zdroj]

Tiskárna je opět čistě výstupní zařízení. Pomocí tiskárny můžeme svá digitální data převést do hmatatelné podoby. Existuje velké množství typů tiskáren, představíme si je a uvedeme jejich výhody a nevýhody. Jehličková tiskárna Velmi nízká kvalita tisku, ale umí tisknout na tzv. traktorový papír (nekonečná role papíru s perforovanými okraji). Nedají se na nich tisknout jakékoliv grafiky – obrázky, grafy, aj. Při chodu jsou velmi pomalé a hlučné. Jehličky se otisknou přes barvící pásku na papír, takže text je tvořen miniaturními tečkami. Jejich velkou výhodou je nízká cena tisku, nízké provozní náklady a nízká pořizovací cena. Inkoustová tiskárna U inkoustové (jedné z nejrozšířenějších) tiskárny můžeme očekávat docela rychlý a poměrně kvalitní tisk. Přestože jsou poměrně rychlé, nehodí se pro větší objemy tisku. Jejich cena je přijatelná. Umožňují barevný tisk. Cena inkoustových náplní je však vysoká a tak se nahoru šplhají i provozní náklady. Inkoustový plotter Velké zařízení, které nám umožňuje tisknout i velmi velké formáty. Papír se zde odvíjí z válce a je potiskován. Tisknou se zde reklamní poutače, bannery, aj. Plotterů také existuje velké množství. Laserová tiskárna Laserový paprsek opticky vytvoří obraz a potom se tento obraz speciálním válcem přenese na papír, kde jej vytvrdí vysoká teplota. Můžeme od ní očekávat nejkvalitnější tisk. Obraz je ostrý a kontrastní. Tisk je levný – vytiskne velké množství kopií na jeden zásobník práškové barvy, tzv. toneru. Zároveň je také tato tiskárna velmi rychlá. Jednou z mála nevýhod je její, oproti ostatním typům, vyšší cena.

REPRODUKTORY[editovat | editovat zdroj]

Poslední čistě výstupní zařízení slouží k přehrávání zvuků. Jsou připojeny ke zvukové kartě. Je možné do zvukového výstupu připojit také hi-fi věž nebo jiné zařízení.

  1. a b Periferní Zařízení [online]. Chrudim: Mgr. Radek Hoszowski, 1.12.2012 [cit. 2021-05-17]. Dostupné online. 

Vstupně-výstupní[editovat | editovat zdroj]

Vstupně-výstupní zařízení jsou zařízení, která jsou kombinací vstupních a výstupních zařízení. To znamená že jdou pomocí tohoto zařízení dostat data do počítače, a zároveň pomocí tohoto stejného zařízení je dostat i ven.

PEVNÝ DISK[editovat | editovat zdroj]

Pevný disk (zkratka HDD, anglicky Hard Disk Drive) je elektromechanické zařízení pro záznam a čtení adresovatelných dat, paměť o velké kapacitě a s pomalejším přístupem než operační paměť RAM. Používá se v počítačích jako sekundární a záložní paměť, ve spotřební elektronice (např. videorekordéry) k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat. Ukládání a čtení probíhá pomocí magnetické indukce. Skládá se z pohonu a vřetene, na něž je navlečena kruhová deska, či několik desek (podle potřebné kapacity) s magnetickým povrchem, který zapisují a snímají pohyblivé hlavy, zpravidla po jedné na každém povrchu (jedna deska má dva povrchy a každý povrch svou hlavičku).

USB FLASH DISK[editovat | editovat zdroj]

USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovorově fleška či USB klíček), je miniaturní datové médium, které je určeno pro přenos dat mezi počítači. Většinou má podobu klíčenky či přívěsku a je vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení. Data se do paměti nahrávají přes sběrnici USB, odtud název. I když se někdy nazývá disk, v zařízení nejsou žádné pohyblivé součástky.

INTERAKTIVNÍ TABULE[editovat | editovat zdroj]

Interaktivní tabule nebo IWB je rovněž kombinovaným zařízením. Výstupně slouží podobně jako plátno dataprojektoru a vstupně slouží jako myš a klávesnice v jednom.

MONITOR S DOTYKOVÝM DISPLEJEM[editovat | editovat zdroj]

Po inspiraci v telefonech a v IWB se i do monitorů dostává jejich dotykový aspekt. V současné době existují monitory, které můžeme ovládat doteky. Běžně se s nimi můžeme setkat v lepších restauracích, kde usnadňují práci číšníkům. Také je můžeme vidět v obchodech na pokladně nebo u zeleniny.

Zábavné předměty[editovat | editovat zdroj]

Tato zařízení se k počítači připojují pro zábavu nebo pouze pro zpříjemnění pracovního prostředí.

JOYSTICK - VSTUPNÍ

OHŘÍVAČ KÁVY - VÝSTUPNÍ

VOLANT - VSTUPNÍ

USB HUB - VSUTPNĚ-VÝSTUPNÍ

USB LAMPIČKA - VÝSTUPNÍ

USB BICÍ - VSTUPNÍ