Přeskočit na obsah

Wikipedista:GBCMiMa/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Green Belt Center[editovat | editovat zdroj]

Green Belt Center je návštěvnické centrum v obci Windhaag bei Freistadt.

Green Belt Center vzniklo v roce 2015, je kompletně bezbariérové a ve svých dvojjazyčných (česko-německých) expozicích přibližuje návštěvníkům zejména problematiku historie železné opony a následného znovuoživení krajiny a přírodního a turistického potenciálu příhraniční části Jižních Čech a Horního Rakouska. Malý obchůdek v přízemí nabízí regionální produkty.

Trvalé expozice[editovat | editovat zdroj]

Příroda a lidé[editovat | editovat zdroj]

V podkroví je možné se vydat po stopách bouřlivé historie regionu v okolí obce Windhaag. Od osadníků, rytířů a kolonizátorů 13. století, až po sedláky, dřevorubce a kováře 20. století. Výstava seznamuje se životními podmínkami obyvatel 20. století, kdy v této oblasti došlo k zániku mnoha vsí a sídel.

Železná opona[editovat | editovat zdroj]

Centrální částí nového Green Belt Centra je výstava, která návštěvníku odhaluje rozměr a rozmanitost Zeleného pásu Evropy. Prohlídka začíná expozicí bývalé, téměř neproniknutelné "železné opony" a jejího pádu v roce 1989.

Zelený pás Evropy[editovat | editovat zdroj]

Centrálním tématem Green Belt Centra je pak výstava na téma "Zelený pás Evropy", kde jsou prezentovány historicko-přírodovědné zajímavosti Zeleného pásu Evropy. Ten se rozprostírá v délce 12 500 km od subarktické tundry až k Černému moři. S pomocí unikátní sbírky obrazů, filmů a původních objektů, zažijeme krásu evropské krajiny. Vrchol prohlídky představuje středoevropská část Zeleného pásu zaměřená na Mühviertel a jižní Čechy. Poznávací cesta nám ukáže barevný ptačí svět, se kterým se můžeme setkat na Zeleném pásu, věnuje se také zvířatům a rostlinám typickým pro tento region. 

Poslední částí výstavy je věnována budoucnosti, kde jsou prezentovány modely ekologicky udržitelných projektů.