Wikipedista:Fogiiasek/Potraty v Polsku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pokud by zákon, který Sejm zamítl, přece jenom vešel v platnost, pak by to znamenalo, že by takové struktury, jako jsou třeba tyto dvě jmenované organizace, které pomáhají ženám v nouzi, byly nelegální a jejich jednání by bylo protizákonné.

V Polsku už platí velmi přísný potratový zákon. Interrupce je v zemi nelegální ve všech případech kromě vážného ohrožení života ženy nebo znásilnění. Navíc způsoby výkladu tohoto zákona jsou velmi problematické. Přispívá k tomu i Ústavní soud, takže lékaři se obávají ztráty praxe i trestního stíhání, a tak neprovádějí interrupce ani v legálních případech. Netýká se to samozřejmě všech.

Prokazatelně taková rozhodnutí už vedla k smrti žen nebo k trvalým zdravotním následkům, ať už fyzickým nebo psychickým onemocněním. Případů už polská média zveřejnila několik.

Nejostřejší reakce asi vyvolal příběh kadeřnice Izabely, která zemřela na sepsi poté, co lékaři místo toho, aby kvůli vážným komplikacím provedli interrupci, tak čekali na přirozené odumření plodu.

O několik týdnů později potom média zveřejnila případ ženy, která nemohla v Bělostoku podstoupit přerušení těhotenství, přestože dítě nemělo lebeční kosti, a tudíž nemělo šanci, aby po narození přežilo. Žena se následně zhroutila a interrupci ji v jiném lékařském zařízení pomohla zařídit jedna z organizací, které pomáhají s poradenstvím a dostupností přerušení těhotenství.

Polský zákon byl napsán v roce 1993, kdy nikdo nevěděl o potratových pilulkách. Proto je nezakázali. Není tedy nelegální, když si žena udělá potrat sama, a může si léky beztrestně objednat on-line. jakou metodu nejčastěji radí lidem v raném stadiu těhotenství. Tento způsob, který by měl být účinný až do dvanáctého týdne, zvolí podle jejích odhadů až 80 procent žen.

Pro ženu je krok legální, problém ale nastává tehdy, pokud jí někdo pomáhal - například jí koupil nebo daroval potřebné léky.

Organizace se snaží ženy, které se rozhodly pro interrupci, nasměrovat nejen legální, ale i bezpečnou cestou. Některé ženy si místo léků raději objednávají speciální bylinné čaje slibující potrat. Nebo si vyrábějí různé "koktejly" z potravin s velkým množstvím vitaminu C. [[Kategorie:Polsko]]