Wikipedista:FF Trader/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Získejúčet.cz je český online finančně-technologický projekt, který provozuje česká společnost FF Trader, s.r.o. Jeho účelem je poskytovat kapitál obchodníkům s CFD deriváty na trhu forex, ale i na dalších finančních trzích, a zároveň tyto obchodníky motivovat k lepším obchodním výsledkům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost FF Trader, s.r.o., která projekt provozuje, byla založena roku 2014 v Praze. Přestože jednatelkou společnosti byla Marie Staňková, založení inicioval Otakar Šuffner. Ten se v té době spolu s dalšími obchodníky pravidelně scházel za účelem obchodování derivátů futures. Mezi těmito obchodníky byli také Marek Vašíček a Tomáš Krupička, kteří se v roce 2015 stali dalšími společníky FF Trader[1]. Myšlenka projektu Získejúčet.cz vznikla ve zmíněné pražské kanceláři, kde docházelo k obchodování. Otakar Šuffner v té době již započal první práce na projektu. Po připojení Marka Vašíčka a Tomáše Krupičky se přípravy na projektu rozjely naplno, až byl v srpnu roku 2015 spuštěn pro veřejnost. Zpočátku byl nabízen kapitál pouze o velikosti 50 000 CZK, v dalších letech postupně přibývaly další produkty s vyššími variantami kapitálu. Produkt s kapitálem 50 000 CZK byl později zrušen[2].

V září roku 2017 byla společností spuštěna zahraniční obdoba projektu s názvem FTMO.com. Princip projektu je totožný jako Získejúčet.cz[3].

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současnosti společnost FF Trader, s.r.o. zaměstnává 5 lidí a s projektem Získejúčet.cz působí zejména v České republice a na Slovensku. Projekt FTMO.com aktuálně cílí na zahraniční klienty z anglicky mluvících zemí, z Polska, Ruska a Německa. Do budoucna společnost plánuje expanzi na další, především asijské trhy[2].

Princip projektu[editovat | editovat zdroj]

Primární službou projektu je poskytování kapitálu obchodníkům, kteří splní předem dané podmínky. Služba spočívá v uzavření smlouvy, díky které obchodník získává provizi z případných zisků, které vytvoří spekulacemi na změnu ceny CFD derivátů na finančních trzích dle vlastního výběru. Vše se odehrává na obchodní platformě brokerské společnosti, která obchody s CFD deriváty zprostředkovává. Aby obchodník mohl využívat tuto službu, musí nejprve zakoupit produkt, který se nazývá Výzva, a splnit potřebné podmínky na obchodní platformě Metatrader 4, Metatrader 5 nebo cTrader u jednoho z partnerských brokerů společnosti.

Po zakoupení Výzvy získává obchodník simulovaný obchodní účet (demo účet) u jím vybrané brokerské společnosti s příslušným množstvím kapitálu dle nabídky. Cena Výzvy závisí na zvolené výši kapitálu a míře rizika (viz tabulka). Na přiděleném simulovaném účtu je nutné během 30 dní splnit 5 jasně definovaných obchodních pravidel (viz další kapitola). Pokud se to obchodníkovi za stanovenou dobu nepodaří, Výzva není splněna a pro pokračování je nutno opět uhradit cenu Výzvy. V určitých stanovených případech je ovšem obchodníkovi umožněno Výzvu opakovat zdarma. Pokud se v časovém limitu podaří obchodníkovi podmínky splnit, pokračuje do druhého kola, které se nazývá Přípravná fáze.

V Přípravné fázi má obchodník opět k dispozici simulovaný účet se stejnými parametry a velmi podobnými podmínkami. Pokud i tentokrát uspěje, získává nárok na uzavření Smlouvy o spolupráci, která definuje podmínky správy kapitálu a vyplácení provizí ze zisku[4].

Správa kapitálu probíhá paradoxně opět na simulovaném obchodním účtu. Smluvně je dáno, že obchodník má nárok na měsíční výplatu 70 % zisků nad rámec počátečního kapitálu vytvořených na přiděleném simulovaném účtu, přičemž je nutno dodržovat zásady obezřetného obchodování. Prostředky pro výplaty provizí jsou zajišťovány tak, že společnost FF Trader pomocí vlastního vyvinutého algoritmu kopíruje pozice ze simulovaných účtů jednotlivých obchodníků na agregovaný reálný obchodní účet[5].

Podmínky získání kapitálu[editovat | editovat zdroj]

Pro postup z prvního kola je nutno na zkušebním obchodním účtu během 30 dní splnit následující podmínky[6]:

Alespoň 10 obchodních dní za sledované období[editovat | editovat zdroj]

Pravidlo říká, že obchodník musí otevřít pozici alespoň v deseti ze třiceti sledovaných kalendářních dnů Výzvy. Za obchodní den je považován den dle SE(L)Č, kdy byla otevřena alespoň jedna obchodní market pozice. Pokud je pozice otevřena po dobu několika dní, počítá se jako obchodní den pouze den otevření pozice.

Důvodem zavedení pravidla je získání dostatečného vzorku obchodů k posouzení ziskovosti obchodníka.

Podíl ziskových dní alespoň 50 %[editovat | editovat zdroj]

Toto pravidlo požaduje, aby na konci sledovaného období měl obchodník alespoň polovinu dní, ve kterých se změnila hodnota účtu, v zisku. Pokud bude takových dnů 10, je zapotřebí, aby byl alespoň v 5 dnech ziskový. Za ziskový den je považován takový den dle SE(L)Č, kdy součet hodnot uzavřených pozic včetně komisí a swapů je kladný. Analogicky to platí pro den ztrátový.

Pravidlem společnost preferuje poskytnutí peněz obchodníkovi, který se snaží chránit nejen počáteční, ale i vydělané prostředky a snaží se každý den zakončit v zisku.

Maximální denní ztráta[editovat | editovat zdroj]

Tomuto pravidlu se říká také „denní stoploss obchodníka“. Ten musí být dle podmínek nastavený maximálně na 5, respektive 10 % (v případě rizikovější verze Aggressive) počátečního kapitálu za den. Pravidlo znamená, že v žádném okamžiku jednoho dne dle SE(L)Č nesmí profit ze všech pozic toho dne uzavřených v součtu s aktuálním otevřeným profitem přesáhnout požadovanou míru denního stoplossu. Vzorcem:

Aktuální denní ztráta = suma profitů/ztrát pozic toho dne uzavřených + aktuální otevřený profit/ztráta

Výše maximální ztráty poskytuje obchodníkovi dostatečný prostor pro obchodování a společnosti zaručuje jasně definované denní riziko. Obchodník i společnost mají díky tomuto pravidlu zaručeno, že účet za jediný den nepoklesne pod tuto hranici.

Maximální celková ztráta[editovat | editovat zdroj]

Toto pravidlo by se dalo také nazvat jako „celkový stoploss účtu“. Equity obchodníkova účtu nesmí v žádném okamžiku během 30denního testování poklesnout pod 90 % počátečního kapitálu. Mechanismus výpočtu je stejný jako u denní ztráty, jen není ohraničený jedním dnem, ale celým testovacím obdobím.

10 % počátečního kapitálu představuje dostatečný prostor pro obchodníka dokázat, že jeho účet je vhodný pro investici. Jde o kapitálový polštář, který udrží obchodníka ve hře i v případě počátečních ztrát. A investor má díky němu jistotu, že účet nemůže za žádných okolností poklesnout pod 90% hranici (80% u verze Aggressive).

Požadovaný profit[editovat | editovat zdroj]

Toto pravidlo požaduje, aby obchodník za testovací období 30 dní dosáhl 10% nebo 20% zhodnocení v případě verze Aggressive. Profitem je myšlený konečný stav účtu při uzavřených pozicích oproti počátečnímu kapitálu.

V případě, že obchodník daného zisku nedosáhne, nebude ve ztrátě a současně splní všechna ostatní pravidla, je mu od společnosti nabídnuto opakování kola zdarma.

Pravidla Přípravné fáze[editovat | editovat zdroj]

Pravidla druhého kola jsou totožná s prvním kolem až na dvě výjimky:

  1. Doba potřebná pro splnění pravidel je navýšena na 60 dní.
  2. Požadovaný profit činí poloviční hodnotu oproti prvnímu kolu, tedy 5% zhodnocení, respektive 10% zhodnocení pro verzi Aggressive.

Zásady obezřetné správy kapitálu[editovat | editovat zdroj]

Po splnění všech podmínek získává obchodník nárok na správu kapitálu o stejné velikosti, jako měl k dispozici na zkušebních účtech. Tento účet není časově omezen, avšak je nutné dodržovat určitá pravidla, z nichž tři jsou totožná jako v testovacích fázích, další jsou nová. V případě porušení pravidel může společnost s obchodníkem spolupráci ukončit.

  1. Je nutno otevřít alespoň jednu pozici každých 10 dní.
  2. Je nutno dodržovat maximální denní ztrátu o stejné výši jako v testovacím období.
  3. Je nutno dodržovat maximální celkovou ztrátu o stejné výši jako v testovacím období.
  4. Je zakázáno držet otevřené pozice mimo obchodní hodiny instrumentu, na kterém jsou pozice drženy.
  5. Je zakázáno otevírat a uzavírat pozice v době 5 minut před a 5 minut po vyhlašování makroekonomických reportů s významným dopadem na finanční trhy. Seznam dotčených reportů a instrumentů mají obchodníci k dispozici a je společností pravidelně aktualizován.
  6. Je zakázáno obchodovat v rozporu s podmínkami společnosti FF Trader a s podmínkami zprostředkujícího brokera.

Doplňkové služby[editovat | editovat zdroj]

Kromě poskytování kapitálu do správy společnost také vyvíjí doplňkový software, který má většinou za cíl u obchodníků podněcovat disciplínu a dobré obchodní výsledky.

Prostředí tradera[editovat | editovat zdroj]

Aplikace umožňuje obchodníkům ve zkušebním procesu sledovat statistické ukazatele vázající se k danému obchodnímu účtu a míru plnění pravidel poskytnutí kapitálu.

Obchodní deník[editovat | editovat zdroj]

Pomocí poloautomatického obchodního deníku je umožněna archivace zobchodovaných pozic a přidání vlastních doplňkových informací včetně grafů.

Vyhodnocení[editovat | editovat zdroj]

Na konci každé zkušební fáze získá obchodník komplexní analýzu jeho obchodního účtu s pokročilými statistickými ukazateli a doporučeními na zlepšení obchodních výsledků.

Statistická aplikace[editovat | editovat zdroj]

Jde o jednoduchou webovou aplikaci, která zpracovává dlouhodobé statistiky vybraných instrumentů a dle nich stanovuje pravděpodobnosti nastání určitých událostí v aktuální den.

Mentor aplikace[editovat | editovat zdroj]

Mentor aplikace je přídavnou aplikací do obchodní platformy Metatrader 4 propojenou s webovým rozhraním. Na webovém rozhraní si může obchodník definovat limity a pravidla, která chce dodržovat. Aplikace posléze přímo v obchodní platformě hlídá dodržování stanovených podmínek, případně upozorňuje na jejich porušení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2018-06-27]. Dostupné online. 
  2. a b Příběh projektu Získejúčet.cz | Získejúčet.cz. Získejúčet.cz. 2017-03-15. Dostupné online [cit. 2018-06-27]. 
  3. FTMO.com - Forex traders wanted. Trade our company’s capital.. FTMO.com [online]. [cit. 2018-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Všeobecné obchodní podmínky FOREX Výzev. Získejúčet.cz. Dostupné online [cit. 2018-06-27]. 
  5. Časté dotazy o Výzvách na FOREX obchodování | Získejúčet.cz. Získejúčet.cz. Dostupné online [cit. 2018-06-27]. 
  6. Pravidla obchodování na forexu | Získejúčet.cz. Získejúčet.cz. Dostupné online [cit. 2018-06-27]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]