Přeskočit na obsah

Wikipedista:Evaferda/Pískoviště1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Střílky)[editovat | editovat zdroj]

Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí v horní části obce Střílky, ležící ve Zlínském kraji v okrese Kroměříž. Tento kostel je v barokním slohu. V roce 1958 byl kostel zapsán na seznam nemovitých kulturních památek České republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zprávy o vsi Stří[1]lky se objevují již od poloviny 13. století. Kdy ale přesně vznikl kostel Nanebevzetí Panny Marie není známo. Současný kostel má svého staršího předchůdce. V roce 1691 je zmínka o stříleckém faráři, kterým byl Jan Mikuláš Fúsek, takže zde musel stát kostel a fara. Dokazuje to i záznam ve kterém Amand Antonín z Petřvaldu zakladatel barokního stříleckého hřbitova zavazuje svého nástupce, aby vystavěl náhradu za starý kostel zničený požárem. Pokud byl závazek splněn mohlo se začít se stavbou kostela před rokem 1763. V tomto roce totiž Jan Bernard umírá a s ním po meči vymírá rod Petřvaldských. V r. 1770 byl kostel vysvěcen. Dále pokračovaly jen dokončovací práce na interiéru.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní stavba, která si zachovala mnoho z původního interiéru.

Hlavní oltář vznikl podle předlohy z olomouckého dómu sv. Václava. Obraz s námětem Nanebevzetí Panny Marie je kopií původního obrazu z Velehradu od vynikajícího benátského malíře Paola Paganiho. Postranní sochy vedle oltáře zobrazují sv. Tomáše Akvinského a sv. Františka z Pauly. Umělecky velmi cenné jsou v kostele původní varhany, které jsou jedním z mála dochovaných exemplářů s dobovou akordovou kompozicí píšťal. Pocházejí od věhlasného stavitele varhan Františka Siebera z roku 1771.Boční oltáře jsou osazeny sochami Panny Marie Lurdské a sv. Josefa. Na zadních bočních oltářích jsou dva cenné obrazy velehradského malíře, jezuity Ignáce Raaba, který byl jedním z nejvýznamnějších českých malířů 18. století.Za pozornost stojí také barokní křtitelnice z cetechovického mramoru s velkým křížem a korpusem Ukřižovaného Ježíše Krista z první poloviny 18. století. (1)

Ve věži kostela jsou zavěšeny dva zvony - větší z nich je zasvěcen Nejsvětější Trojici a dochoval se z poloviny 17. století. Druhý zvon je menší, náleží Panně Marii a je o půl století mladší.


Zajímavosti okolí[editovat | editovat zdroj]

K dalším pamětihodnostem obce patří nedaleký barokní hřbitov,

Zámek střílky

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Luděk Vláčil-zdroj: https://www.kr-zlinsky.cz/strilky-kostel-nanebevzetí-panny-marie-barokní-hrbitov

https://www.hrady-zamky

  1. MONITOR., WHOLE SKY. URL.. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. OCLC 796720402