Wikipedista:Etzlerovabarbora/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Identifikace nadaných děti[editovat | editovat zdroj]

Identifikace slouží k vyhledávání neobjevených nadaných dětí a měla by být rozdělena do několik etap:

1. Navržení na základě výsledků testu - Dítě může být zařazen mezi nadané po absolvování standardizovaného inteligenčního nebo výkonnostního testu.

2. Navržení učitelem - Po prvním kroku by měla následovat konzultace s učitelem, který žáka dobře zná (např. třídní učitel).

3. Alternativní cesty - Sem patří nominace dalšími blízkými osobami nebo samotným sledovaným dítětem. Může být použit test kreativity, alternativní psycho fyziologické měření, rozbor žákových prací, posouzení chování.

4. Závěrečný krok: Tato fáze ubezpečuje ve správnosti určení nadání dítěte. Spadají sem zejména návrhy ostatních učitelů, případně další alternativní cesty. [1]

Typologie[editovat | editovat zdroj]

  • Úspěšné nadané dítě je dítě, které se dobře učí, má samé jedničky, nemá problémy v chování a je schopno jednat s dospělými jedinci.
  • Vysoce tvořivé nadané dítě je dítě, které má vysokou tvořivost a chce velmi často experimentovat, měnit školní pravidla, jelikož se těžce přizpůsobuje pevnému školnímu systému. Špatně se ovládá a je konfliktní.
  • Nadané dítě maskující své schopnosti je dítě, které si zakládá na sociálním přijetí svých vrstevníků. Má velmi nízké sebevědomí a sebehodnocení a z toho důvodu si neuvědomuje své nadprůměrné schopnosti.
  • ,,Ztroskotalé” nadané dítě je dítě, které je neustále v opozici a protestuje proti dospělým (rodiče, kamarádi, učitelé, společnost atd…). S tímto žákem je těžká komunikace. Má snížené sebevědomí a velmi často v hodinách vyrušuje, rezignuje a ztrácí školní činnosti.
  • Nadané dítě s určitou vývojovou poruchou je dítě, které je nadané, ale přes svoji specifickou poruchu (nejčastěji ADHD) nevykazuje výsledky, které by odpovídaly jeho nadání a to z toho důvodu, že specifická porucha vystupuje natolik do popředí, že zastiňuje latentní nadání. Často je hodnocen jako průměrnými nízké sebevědomí a neumí pracovat po časovým tlakem.
  1. RIMM, Sylvia; LOWE, Barbara. Family Environments of Underachieving Gifted Students. Gifted Child Quarterly. 1988-10, roč. 32, čís. 4, s. 353–359. Dostupné online [cit. 2022-12-08]. ISSN 0016-9862. DOI 10.1177/001698628803200404.