Přeskočit na obsah

Wikipedista:Divadlo Certovka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Divadlo Čertovkadivadlo Čertovka, Nosticova 2a, Praha 1 Kampa


Tvorbu divadla Čertovka charakterizuje autorská tvorba, tvůrčí improvizace a kontakt s divákem. Hráje se zde i pro děti a mládež.

Osu repertoáru tvoří improvizovaná představení Jaroslava Duška s Malou Vizitou, Improvyžlace souboru Samé vody, hudebně taneční představení houslisty Jaroslava Svěceného a tanečnice Kateřiny Šorejsové, dále autorská představení s prvky improvizace, jako je Cabaret Calembour z dílny absolvujících studentů činoherního herectví a režie pražské DAMU.

Divadlo Čertovka se věnuje i speciálním projektům, jako je inscenace Racek Jonathan Livingston, jež vznikla ve spolupráci s Českou komorou tlumočníků do znakového jazyka a je založena na experimentálním tlumočení čteného textu do jazyka neslyšících.

Čertovka spolupracuje i s neziskovou organizací Rolnička ze Soběslavi, která provozuje denní stacionář pro děti i dospělé s mentálním a kombinovaným postižením.

Představení pro děti režijně připravila Iveta Dušková na motivy populárních dětských knih i televizní Veselé školičky, kde je autorkou scénáře. Herci spontánně navazují kontakt s dětmi v hledišti, vtahují je do improvizovaných situací a často kombinují hru s loutkami.

Inscenace s minimem kulis, zato s živou hudbou a písničkami probouzejí a rozvíjejí dětskou fantazii. Tituly jako Ronja, dcera loupežníka, Veselá školička Klauníka Notíka, Dva kamarádi či Škola Malého Stromu dětské diváky jistě potěší.