Přeskočit na obsah

Wikipedista:Diana Doubková/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rabbit hole (Králičí nora)[editovat | editovat zdroj]

Ilustrační obrázek

Králičí nora (anglicky rabbit hole) je metafora užívaná pro něco, co nás může přenést do nádherného nebo znepokojivého surrealistického stavu nebo situace. Na internetu dnes označuje extrémně poutavé a časově náročné téma.

Králičí nora se používá v mnoha různých významech, například jako frustrace byrokracií, složitostí vědy nebo halucinacemi během změněných stavů při braní drog. Spojuje je metaforický průchod „labyrintem,“ který se vymyká logice a je těžké se z něj dostat ven.

V moderní informační společnosti je králičí nora označením pro nějaké téma na internetu, o které se zajímáme a kvůli algoritmům je nám podstrkován stále stejný obsah, aby nás na sociálních sítích udržely co nejdéle. Různé služby, stránky nebo sociální média umožňují svým uživatelům proklikávat odkaz za odkazem a tím hlouběji prozkoumávat dané téma.

Dnes jsou již králičí nory tak běžné, že jejich název bývá upravován podle sledované platformy, často se tedy mluví o Instagram hole, Wiki hole, YouTube hole, Netflix hole a další.

Zobrazením králičích nor se zabývá i dokumentární film Sociální dilema (The Social Dilemma, 2020)

Historie[editovat | editovat zdroj]

V přeneseném významu se pojem králičí nora poprvé objevuje v klasickém díle Alenka v říši divů (Alice´s Adventures in Wonderland, 1865) od Lewise Carrolla, když Alenka v první kapitole příběhu následuje bílého králíka do jeho nory, která ji přenese do Říše divů.

První narážka na králičí noru v přeneseném významu se objevila v americkém akademickém časopise The Yale Law Journal v roce 1938. Po celé 20. století byla králičí nora používána pro označení bizarních záležitostí.[1]

Roku 2015 označila Kathryn Schulzová v časopisu The New Yorker králičí noru za něco na internetu, co nás většinou náhodou zaujme a rozptýlí na velmi dlouhou dobu.

Nebezpečí[editovat | editovat zdroj]

Díky rozmanitosti a okamžitému přístupu k obsahu na internetu je běžné propadnout králičím norám, které nám podsouvají stále podobný a návykový obsah, což nemusí mít pouze užitek. Člověk může lehce spadnout do králičí díry plné konspiračních teorií nebo smutného či strašidelného obsahu, který může mít nebezpečné dopady na lidskou psychiku. V nejhorších případech může vést k sebepoškozování nebo sebevraždě. Může také docházet k šíření dezinformací, ke tvoření názorových bublin a k radikalizaci společnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Why Do We Say "Falling Down A Rabbit Hole"? [online]. [cit. 2022-12-09]. Dostupné online. (anglicky)