Přeskočit na obsah

Wikipedista:Dendy63/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Inka Rybářová, www.inkarybarova.cz

Inka Rybářová[editovat | editovat zdroj]

(* 25. dubna 1965 Ústí nad Orlicí) je česká zpěvačka, textařka, hudební skladatelka, spisovatelka, moderátorka, herečka, dabérka a scénáristka.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

V současnosti je jedna z nejvýraznějších osobností české hudební a textařské tvorby pro děti. Je zakladatelka moderního hudebního stylu Baby– POP, založeného na moderním psychologickém přístupu k vývoji dítěte. Dbá se v něm na rytmus vyhovující dětem k realizaci dětského tance, poučnosti z děje textu a srozumitelnosti slov, nevulgárním vyjadřování a citové dopadu na výchovu. Inka vydala sedm CD pro naše nejmenší, kde je autorkou hudby i textu:

1) Písničky ze Země dětí,

2) Hop sem – hop tam

3) Město klaunů

4) Haló, haló

5) Cukrárna písniček                      

6) Zlatá rybka           

7) Námořnický bál

Otextovala i CD Já jsem já  zpěvačce L. Kosinové k písničkám o lásce, citech a snech.

Pro děti píše pohádky do časopisu Báječná školka a  pod vydavatelstvím Albatros - Portál vydala 4 díly knížek pohádek Matýsek a Majdalenka (2011 – 2015), které mají u dětí velkou oblibu. Jsou pomůckou učitelům a rodičů při vzdělávání dětí, mají etický program, jsou výchovně a citově laděné a učitelé je využívají při sestavování ŠVP. Inčin   Zpěvník Zpíválek (2015) s notami, akordy i krásnými obrázky k ději písniček je součástí všech hudebních knihoven a má velký úspěch nejen u dětí a rodičů, ale i učitelů a sbormistrů, kteří učí děti hrát na nějaký hudební nástroj, nebo zpívat.

Pracovní listy Hrátky s Inkou 1+2 díl pomáhají dětem ve vývoji motoriky, psaní a logického přemýšlení.

Studium, umělecké zájmy a praxe[editovat | editovat zdroj]

Dětství prožila Inka v obci Mistrovice v Orlických horách. Dědeček, otec i matka byli učitelé. Učila se hrát na klavír, kytaru, lyžovat i jezdit na koni. Po přestěhování do Kladna chodila do LŠU na hodiny sólového zpěvu, herectví, tance a rytmiky.

V Kladně vystudovala gymnázium, v Praze konzervatoř a Pedagogickou fakultu UK. Od 14 let sama připravovala v Kladně pravidelné pořady pro děti Hrátky, v 15 letech začala zpívat s hotelovou skupinou Václava Škváry a zúčastňovat se pěveckých soutěží Mladá píseň Jihlava, Rosiana atd. Jako studentka 3. ročníku SŠ vyhrála 1. místo v celostátní československé soutěži SOČ s prací Všechny děti jsou naše. V roce 1986 začala pracovat v Domě čs. dětí na Pražském hradě jako programová pracovnice a připravovat pořady pro děti všech věkových kategorií. V té době začala brigádně pracovat jako reportérka Čs. rozhlasu Mikrofórum – Juniorzóna. V roce 1989 se stala redaktorkou a dramaturgyní nově vznikající umělecké agentury M-ART, zaměřené na vyhledávání nových talentovaných umělců. Po revoluci nastoupila na místo scenáristky v TV Prima. Svým dětským hlasem natočila v režii Jiřího Horčičky pro ČR1 pohádku Modrý pták a nadabovala řadu animovaných filmů pro děti. Byla blízkou spolupracovnicí Dr. Zděnka Matějčka, našeho předního dětského psychologa v oblasti otázek vlivu kultury na vzdělávání a socializaci dětí. S Úpírem Krejčím v roce 2012 natočili a odvysílali celou roční sérii zábavných televizních kabaretů UP Paráda.

Manžel Zdeněk Rybář je herec a doprovází ji jako jevištní partner, který s ní tvoří zábavnou moderátorskou dvojici Inka a klaun Rybička. Patří mezi nejobsazovanější

umělce v ČR a jejich zájezdové šňůry se táhnou i několik týdnů bez přestávky.  

Pomoc dětem[editovat | editovat zdroj]

Inka se pro děti snaží pracovat i jinak. Její PETICE na podporu Klokánku, PETICE na zvýšení trestní sazby za brutální týrání dětí i SBÍRKA NA LÉKY pro Stáníka proti Spinální svalové atrofii ji nestaví jen mezi uznávané umělkyně, ale také mezi lidi, kteří se snaží pomoci těm, kteří potřebují podat pomocnou ruku.

Inka dnes[editovat | editovat zdroj]

Mnoho projektů Inka připravuje sama a s velkým úspěchem je realizuje pod vlastní agenturou Dendy. Její literární i hudební tvorba se stala  součástí vzdělávacího programu našeho školství a stále připravuje další novinky v knižní, hudební i jevištní podobě. Má široký záběr znalostí z české problematiky školství, dětské psychologie a pedagogiky. Její písničky zaznívají na soutěžích, cvičí na ně v Sokole, pochodují na ně mažoretky a děti je zpívají v pěveckých sborech a v LŠU muzikálech. Vystupuje po školách, zábavných akcích a slavnostech, umí poučit i pobavit.

Mezinárodní úspěchy[editovat | editovat zdroj]

Na soutěži Schoolovision, která každoročně probíhá ve Skotsku se naše republika 2x umístila na 1. místě s písničkami Hejkal r. Mek, mek, medů r. 2014 od Inky Rybářové (bylo zapojeno 41 států Evropy) díky paním učitelkám a dětem ze ZŠ Husova 17, Brno.