Přeskočit na obsah

Wikipedista:Davidk15/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zámek Prostějov

[editovat | editovat zdroj]

Zámek Prostějov můžeme najít ve středu města, přímo na Perštýnském náměstí hned vedle hlavního náměstí T.G.Masaryka a patří k součástí historického jádra Prostějova. Aktuálně je používaný jako archiv. Zámek je jednopatrový, čtyřkřídlý s nevelkým obdélníkovým nádvořím. „ Nádvoří“ je volně přístupné. Dříve byl využíván jako součástí hradeb.

Vstupní portál zámku patří k nejhezčím na moravě.[1]

Zámek vybudoval v letech 1522 - 1526 Jan z Pernštejna. Zámek byl součástí městských hradeb. Za Vratislav z Pernštejna, který byl nejvyšším kancléřem Království českého došlo v letech 1568 – 1572 k rozsáhlé renesanční přestavbě zámku. Byly vybudovány arkády, které však byly za třicetileté války zničeny a překrásný portál, který se dochoval dodnes. Na přelomu 16. a 17. stol. se panství stalo majetkem Karla z Lichtenštejna a v té době zámek sloužil  i jako vězení. V polovině 17. stol švédové vypálili město i zámek. Zámek byl později provizorně opraven, ale již nikdy později nebyl využíván jako panské sídlo. V 18. stol. sloužil jako sýpka a židovské vězení. Ve 2. polovině 19. století koupila zámek rodina Chmelařových a vytvořila z něj kulturní centrum. Koncem 19. století zámek od Chmelařových koupila prostějovská záložna a zastavárna, úpravy zámku byly provedeny počátkem 20. století a fasáda získala sgrafitovou výzdobou. Dnes je zámek v majetku města Prostějov a spravován je odborem výstavby MěÚ.[2]

  1. Zámek Prostějov – Navštivte Střední Moravu. www.strednimorava-tourism.cz [online]. [cit. 2019-12-06]. Dostupné online. 
  2. Zámek Prostějov – Navštivte Střední Moravu. www.strednimorava-tourism.cz [online]. [cit. 2019-12-06]. Dostupné online.