Přeskočit na obsah

Wikipedista:David.skacha/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Henry Every[editovat | editovat zdroj]

Henry Every(1654-?), také Avery či Evory, byl anglický pirat, který operoval v atlantském a indickém oceánu, v roce 1694 až 1696. Proslavil se hlavně díky nejvídělečnější pirátské plavbě. Za svou kariéru měl spoustu přezdívek, např. Long Ben či Benjamin Bridgeman.

==  pirátská kariéra  ==

Svou kariéru začal v roce 1694, kdy vedl vzpouru na lodi o 46 dělech, charles II, a následně byl vybrán jako kapitán. Následně svou loď přejmenoval na Fancy.

Henry Every byl jedním z nejobávanějších pirátů. A to proto, že dostal příležitost organizovat pirátskou flotilu. Slavní pirátští kapitáni, Thomas Tew, William Want, Thomas Wake a William may se plavily pod jeho velením. S takovou flotilou byl natolik silný, že mohl zaůtočit i na dobře obrněné lodě plné pokladů v Indickém oceánu.

Největší úlovek Henryho kariéry byl bezpochyby Gang-i-Sawai. Byla to loď o 40 dělech, patřící do indické flotily. Henrymu se podařilo flotilu rozptýlit, ale padla tma a raáno byly v dosahu henryho lodi pouze dvě lodě, Gang-i-Sawai a Fateh Mohammed. Po krátkém pronásledování a bitkách se ta menší loď, Fateh Mohammed vzdala. Po dvou hodinách na Gang-i-Sawai vybuchlo dělo a těžce zničilo palubu, načež se Gang-i-Sawai vzdal.

Přeživší byli mučeni, aby odkryli skryté poklady a ženy byly znásilnovány. Piráti nakonec zpočítaly 600,000 liber zlata, stříbra a šperků. Každý pirát obdržel 1000 liber, což bylo asi za 80 let poctivé námořnické práce.

Henry s Fancy a zbytkem posádky odplul do karibiku, kde podplatil guvernéra Williama Beestona, kterému zaplatil 7000 liber zlata za ochranu. Také chtěl podplatit Grand Moghula, ale neuspěl a Grand Moghul vypsal na Henryho odměnu 500 liber zlata. Kvůli tomu musel Henry odplul do irska, kde se přejmenoval na Benjamina Bridgemana, a záhadně zmizel.