Wikipedista:Danca759

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Macholán
Narození20. června 1932
Sudice, Brno
Úmrtí9. listopadu 2007
Národnostčeská
VzděláníVyšší škola uměleckého průmyslu v Brně
Znám(á) jakoarchitekt, designér, malíř a sochař
Chybí svobodný obrázek.

Josef Macholán[editovat | editovat zdroj]

Josef Macholán (20. června 1932 Sudice - 9. listopadu 2007) byl český architekt, designér, sochař a malíř.

Studium[editovat | editovat zdroj]

Josef Macholán se vyučil u svého otce, který byl stolařem. Toto velice dobře zužitkoval ve své profesi, jelikož mu to umožnilo realizovat některé jeho projekty na vlastní pěst. V letech 1950-1954 studoval na Vyšší škole uměleckého průmyslu v Brně pod vedením profesora J. A. Šálka.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po dokončení studia zahájil další etapu svého života, a tím byla práce. Roku 1955 nastoupil do Výzkumného ústavu místního hospodářství v Brně. Zde pobyl dva roky a poté začal pracovat na Krajském konstrukčním středisku v Brně. Stejně jako v předešlém případě, i zde setrval dva roky. Jeho cesta pak pokračovala do Dřevopodniku města Brna, kde zůstal až do roku 1962. Dále pracoval ve Vývoji nábytkářského průmyslu, později byla firma přejmenována na Výzkumný a vývoj ústav nábytkářský. Jak z výčtu pracovních zkušeností vyplývá, tak se Josef Macholán většinu svého života soustředil zejména na design nábytku. Spolupracoval s řadou firem, jako byly Interiér Praha nebo například Dýha Brno.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Pro Josefa Macholána byla především typická práce s nerosty a drahými kameny. Byl totiž sběratelem těchto předmětů a nerosty společně s drahými kameny umisťoval na svá díla. Zejména to pak byly židle, které sám navrhl a zhotovil ve své dílně v Sudicích. Celkem vytvořil na 93 kusů solitérů, které byly odlišné v konstrukci, použitým materiálem a povrchovou úpravou. Ovšem kromě toho to byl i člověk s velkým nadáním na práci s kovy a barvami. To potvrdil v souvislosti s kresbami pro dějiny Oslavan (2003) a také i na jednotlivých kusech nábytku, a rovněž i na betlémech. Jeho netradiční pojetí designu tak disponovalo nevšední originalitou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]