Přeskočit na obsah

Wikipedista:D503~cswiki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hora Sinaj

Hora Sinaj, ačkoliv není nijak obrovská, svým významem nejspíše převyšuje všechny hory ostatní. Právě na hoře Sinaj se Bůh zjevil izraelskému národu, tedy Židům, aby jim prostřednictvím Mojžíše předal zákon, tedy Toru. Židé mají pro tento akt vlastní název - Matan Tora, nebo-li darování Tory na hoře Sinaj.

Co se odehrálo na hoře Sinaj

Podle Tory Izraelci po vyvedení z Egypta dorazili po třech měsících na Sinajskou poušť, kde se utábořili naproti hoře. Mojžíš vystoupil k Bohu a hospodin k němu začal promlouvat z hory. Řekl Mojžíšovi, že Izraelci budou jeho vyvoleným národem, ale jen když ho budou poslouchat a dodržovat jeho smlouvu. Izraelci jednohlasně souhlasili. Mojžíš poté dostával další pokyny, jak se má on a jeho národ chovat, aby mohla být uzavřena smlouva a mohl být Izraelcům předán zákon. Když lid udělal co měl, mohli Mojžíš, Áron, Nádab, Abíhú a sedmdesát izraelských starších vystoupit na horu, aby uzřeli Hospodina. Poté vyzval Hospodin Mojžíše, aby k němu vystoupil na horu a pobyl tam, protože mu chtěl předat zákon a přikázání. Mojžíš vystoupil na horu, doprostřed oblaku, který ji přikrýval a pobyl tam čtyřicet dní a nocí. Lid je zatím nedočkavý, protože se Mojžíš dlouho nevrací, a nechá si Boha zpodobnit zlatým býčkem. Hospodin se rozhněvá a vyzve lid prostřednictvím Mojžíše k rozhodnutí, zda mají o smlouvu zájem, lid říká, že ano a slibuje poslušnost, a tak je uzavřena nová smlouva. Poté má Mojžíš odvést národ do země zaslíbené...

Proč právě hora Sinaj

Jak jsem podotkl již na začátku, hora Sinaj patří mezi obyčejné, nijak vysoké hory a přesto si ji Bůh vybral k darování Tory. Vybral si ji proto, abychom pochopili, že povyšování a pýcha v životě nikam nevedou. Proto je hora obyčejná, protože vše kolem nás je tu díky obyčejným lidem. Ani okolí hory není nijak lákavé k usídlení se, kolem je jen poušť. Stejně tak, chce-li se člověk stát učencem Tory, musí překonat různá úskalí. Mohli bychom najít ještě jedno ponaučení: jako je poušť územím nikoho, Tora také nikomu nepatří, inspiraci v ní může hledat kdokoliv, musí jen chtít.

Poloha hory Sinaj

Přesná poloha hory Sinaj je dnes neznámá, podle některých to má být Jabal Musa (Mojžíšova hora), podle jiných Hashem el-Tarif (obě na území Egypta) a existuje řada dalších teorií, kde by se mohla nacházet. Její poloha však není až tak významná. Zatím také není prokázána.