Wikipedista:Dřevojan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Životopis - curriculum vitae[editovat | editovat zdroj]

DŘEVOJAN ZBYŠEK


Narozen: 10. ledna 1946, ve Znojmě ________________>> Zemřel náhle 28. ledna 2014

Bydliště: Pražská 31, Znojmo 669 02


Stav: Ženatý, dvě dospělé děti, dcera a syn Je-li to jenom trochu možné, věnuje se svým třem vnučkám: Michalce, Martince a Katharince. Už se nestihl věnovat svému čerstvě narozenému vnukovi Zbyškovi-Janovi.


Vzdělání: - Výuční list soustružník - Střední všeobecně vzdělávací škola ( SVVŠ – dnes Gymnázium ) - Střední ekonomická škola ( SEŠ – dnes Obchodní akademie )


V letech 1970 – 1971 vězněn z politických důvodů pro nesouhlas se vstupem Sovětských vojsk do ČSSR 21. srpna 1968 a následnou politikou normalizace. Odsouzen dle § 100, odst. 1, písm. a,c zákona č. 140/1961 Sb. ( pobuřování proti komunismu a SSSR ). Odsouzen na 18 měsíců odnětí svobody. Stíhán vazebně ve věznici Bohunice v Brně půl roku. Trest byl vykonán ve věznici Pankrác v Praze a Bory v Plzni v celé výši.


Zaměstnání: Za svůj život prošel několik zaměstnání a povolání. Motorpal Znojmo: dělník, TOS Znojmo: dělník, později technik, Jednota Moravský Krumlov: vedoucí pohostinství, od r. 1990 živnostník a člen statutárních orgánů několika společností: Znojmia a.s., ZOOS a.s.. V současnosti je předsedou představenstva společnosti Znojpres a.s., která vydává od r. 2001 regionální noviny Znojemský týden. Za kritiku polistopadových poměrů a post bolševických a estébáckých struktur, které se pevně zahnízdily především ve státní správě a justici je u nich v nemilosti a musí čelit mnoha lživým kampaním placených „pseudonovinářů“. Je předsedou Občanského sdružení Znojemské okurky, které se snaží udržet v povědomí veřejnosti fenomén Znojemských okurek. Viz www.osznojemskeokurky.estranky.cz. Více informací a foto najdete na www.drevojan.estranky.cz .

Záliby a koníčky: Literatura, historie – především regionální, společenské vědy, politika a politologie, společenský a politický život především ve Znojmě a regionu. V současné době se nejvíce věnuje psaní příspěvků do Znojemského týdne, komentářů k politickému a hospodářskému dění, fotografování. Má založený blog na idnes, do kterého pravidelně-nepravidelně přispívá a komentuje současné dění ve společnosti.

V mládí byl vlivem rodiny silně levicově orientován, v současné době se řadí k levému středu se silně liberalistickými názory. Klade důraz na korektnost, pravdu a sjednané dohody i slovně, stvrzené podáním ruky, jsou pro něj zákonem. Několikrát se pokoušel vstoupit do regionální politiky především za Nezávislé, ale hnutí nikdy nepřekročilo ve volbách hranici 5%.