Wikipedista:Biglav/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Tomáš Bábek[editovat | editovat zdroj]

Tomáš Bábek (narozen 4. června 1987 v Brně) je český amatérský dráhový cyklista.[1] Získal mistrovský titul ve sprintu mužů (spolu s Adamem Ptáčníkem a Denisem Špičkou) na mistrovství České republiky v dráhové cyklistice (Brno 2008), později reprezentoval Česko na Olympijských hrách 2008 v Pekingu.[2]  V témže roce Bábek také vybojoval bronzovou medaili v časovce na 1 km na mistrovství Evropy v polském Pruszkowě.

Bábek se kvalifikoval s českým týmem do sprintu mužů na Letní olympijské hry v Pekingu, když získal jedno ze tří postupových míst podle klíče UCI vycházejícího z aktuálního žebříčku.[4]  Bábek a jeho spolujezdci Ptáčník a Špička měli v úvodní rozjížďce za soupeře trio USA (Michael Blatchford, Gideon Massie a Adam Duvendeck) a svým časem 45,678“ a průměrnou rychlostí 59,109 km/h skončili jedenáctí, a tak se jim nepodařilo postoupit mezi osm nejlepších mužstev.[5]

Sportovní úspěchy[editovat | editovat zdroj]

2007

  • Mistrovství Česka v dráhové cyklistice (1 km time trial), Brno (CZE)

2008

  • Mistrovství Česka v dráhové cyklistice (1 km time trial), Brno (CZE)
  • Mistrovství Česka v dráhové cyklistice (týmový sprint s Adamem Ptáčníkem a Denisem Špičkou), Brno (CZE)
  • Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice (1 km time trial), Pruszków (POL)
  • 11. olympijské hry (týmový sprint s Adamem Ptáčníkem a Denisem Špičkou), Peking (CHN)

2010

  • 12. mistrovství světa (týmový sprint), Kodaň (DEN)
  • 32. mistrovství světa (sprint), Kodaň (DEN)

2012

  • Mistrovství Česka v dráhové cyklistice (1 km time trial), Brno (CZE)

2013

  • Mistrovství Česka v dráhové cyklistice (keirin), Brno (CZE)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

1.            ^ Evans, Hilary; Gjerde, Arild; Heijmans, Jeroen; Mallon, Bill. "Tomáš Bábek". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. Retrieved 16 October 2013.

2.            ^ "Plavci a cyklisté vyrazili na olympiádu" [Swimmers and cyclists went to the Olympics, but arrived in Beijing later] (in Czech). Mladá fronta DNES. 26 July 2008. Retrieved 16 October 2013.

3.            ^ "Dráhový cyklista Bábek má bronz" [Track cyclist Bábek takes the bronze] (in Czech). iSport.cz. 3 May 2008. Retrieved 16 October 2013.

4.            ^ "Trio cyklistických sprinterů se nakonec na OH dostalo" [Three cycling sprinters finally qualified for the Olympics] (in Czech). Sport.cz. 15 April 2008. Retrieved 16 October 2013.

5.            ^ "Men's Team Sprint Qualification". Beijing 2008. NBC Olympics. Archived from the original on 19 August 2012. Retrieved 21 December 2012.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • NBC Olympics Profile
  • Tomáš Bábek at Cycling Archives







Dráhař Bábek si na mistrovství světa dojel pro bronz v keirinu[editovat | editovat zdroj]

CYKLISTIKA[editovat | editovat zdroj]

Další 2 fotografie v galerii

Mohd Azizulhasni Awang (vlevo) si na MS dojel v keirinu pro zlato. Lepší z obou Čechů ve finále Tomáš Bábek (v modrém) byl bronzový, | foto: Reuters

DUB132017

Tomáš Bábek získal na mistrovství světa dráhových cyklistů v Hongkongu bronz v keirinu, Pavel Kelemen dojel ve finále pátý. Mistrem světa se stal Azizulhasni Awang z Malajsie, jenž zvítězil před Kolumbijcem Fabianem Puertou Zapatou.

Devětadvacetiletý Bábek, úřadující mistr Evropy a vítěz Světového poháru v keirinu, potvrdil, že je největší medailovou nadějí české výpravy.

Přestože se Bábek zpočátku držel na chvostu šestice finalistů, vyšel mu závěrečný útok a nechal těsně za sebou Australana Matthewa Glaetzera. Na Awanga, historicky prvního malajského šampiona na dráze, ztratil Bábek 417 tisícin sekundy.

FOTOGALERIE[editovat | editovat zdroj]

Zobrazit fotogalerii

Při losu si přitom pozdější bronzový medailista vytáhl nejhorší, šestou pozici.

„Je to takový můj úděl, že musím jít v životě nejtěžšími cestami. Závod se vyvinul velice špatným směrem, byl víceméně ztracený. Mentálně jsem to nevzdal. I když jsem věděl, že kolo do cíle je to z mé pozice špatné,“ řekl Bábek.

V posledním kole se vydal ze všech sil. „Chytl jsem křeče do stehen, posledních dvě stě metrů jsem tlačil hlavou a očima, abych se nasunul dopředu. Za třetí pozici jsem hrozně rád,“ radoval se Bábek.

Štěstím zářil také vítězný Awang. „Je to neuvěřitelné, naprosto neuvěřitelné. Deset let usiluji o tento dres. Dvakrát jsem byl na mistrovství světa stříbrný, dvakrát bronzový, ale nikdy jsem neztrácel naději a nevzdával se. Věděl jsem, že když budu tvrdě pracovat, jednou přijde můj čas. Dnes to přišlo − jsem mistrem světa. A jsem strašně šťastný,“ řekl Awang, bronzový olympijský medailista z Ria de Janeiro.

Díky Bábkovým výsledkům v uplynulém roce se poprvé v historii světových šampionátů představila česká cyklistika v keirinu se třemi dráhaři. David Sojka dojel ve své rozjížďce poslední, Bábek postoupil přímo z druhé příčky, Kelemen pak jako vítěz jedné z oprav. Sojka skončil i v opravné jízdě poslední.

V semifinále si Bábek zajistil finále rovněž z druhého místa za Glaetzerem a dokonce před pozdějším šampionem Awangem. Původně sice slavil postup obhájce zlata Joachim Eilers z Německa, jenže byl diskvalifikován. Díky tomu zůstal ve hře Awang.

Stejně jako Eilers dopadl i další velký favorit na titul Francois Pervis z Francie. Také šestinásobný mistr světa, který ovládl keirin na MS v letech 2014 a 2015, si počínal v rozporu s pravidly. A to přímo v souboji s Kelemenem. Pervis skončil původně druhý, český mistr Evropy z roku 2015 Kelemen čtvrtý, ale Francouzova diskvalifikace ho posunula dál.

Bábek se bronzem postaral o třetí českou medaili z keirinu po Pavlu Buráňovi, jenž dosáhl na cenný kov na MS v Manchesteru 2000, a Ivanu Vrbovi (Melbourne 2004). Také Buráň s Vrbou slavili bronz.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Hongkongu[editovat | editovat zdroj]

Muži:

Keirin: 1. Awang (Malaj.), 2. Puerta Zapata (Kol.), 3. Bábek, ...5. Kelemen (oba ČR).

Scratch: 1. Tekliňski (Pol.), 2. Liss (Něm.), 3. Latham (Brit.), ...15. Bláha (ČR).

Stíhací závod družstev - finále: Austrálie (Welsford, Meyer, Porter, Yollouris) 3:51,503 - Nový Zéland (Gough, Bulling, Kennett, Kergozou) 3:53,979, o 3. místo: Itálie (Consonni, Bertazzo, Ganna, Lamon) 3:56,935 - Británie (Stewart, Burke, Emadi, Wood) 3:58,566.

Ženy:

Stíhací závod družstev - finále: USA (Catlinová, Dygertová, Geistová, Valenteová) 4:19,413 - Austrálie (Cureová, Ankudinoffová, Manlyová, Wiasaková) 4:19,830, o 3. místo: Nový Zéland (Sheathová, Buchananová, Jamesová, Nielsenová) 4:21,778 - Itálie (Balsamová, Frapportiová, Pattarová, Valsecchiová) 4:26,562.

Autoři: ČTK, iDNES.cz

SOUVISEJÍCÍ[editovat | editovat zdroj]

Témata: Pavel Kelemen, Tomáš Bábek, Světový pohár, mistrovství světa v dráhové cyklistice, Manchester, Melbourne, Rio de Janeiro, Dráha a sálová cyklistika, David Sojka

Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/drahar-babek-si-na-mistrovstvi-sveta-dojel-pro-bronz-v-keirinu.A170413_153939_cyklistika_ten



Na mistrovství Evropy dráhařů se představí třináct českých cyklistů[editovat | editovat zdroj]

CYKLISTIKA[editovat | editovat zdroj]

Dráhová cyklistika, ilustrační foto | foto: archiv Tomáše Bábka

ŘÍJ152019

Třináct reprezentantů bude hájit české barvy na mistrovství Evropy v dráhové cyklistice, které se uskuteční od středy do neděle v nizozemském Apeldoornu. Z nominace vypadl talentovaný Petr Kelemen, kterého vyřadilo zranění. Nahradil ho kolega z pražské Dukly Jan Kraus.

Na velodromu s hledištěm pro pět tisíc diváků se představí šest českých sprinterů. Mezi nimi jsou i hlavní medailoví aspiranti Tomáš Bábek, evropský šampion v keirinu z roku 2016, a Pavel Kelemen, jenž ve stejné disciplíně slavil evropské zlato o rok dříve. Zbývající sedmičku tvoří vytrvalci, a to včetně zkušené Jarmily Machačové. Vedle evropských medailí budou ve hře i body do olympijské kvalifikace.

Petr Kelemen, mladší bratr Pavla Kelemena, utrpěl před odletem na šampionát na závodech ve Vídni zlomeninu klíční kosti a slabý otřes mozku. „Byla to taková nezaviněná srážka s jedním ze soupeřů. Petr byl převezen do nemocnice, ale hned jej pustili. Šampionát je však pro něj ztracen,“ řekl trenér Dukly Praha Lukáš Thun.

V Apeldoornu měl Petr Kelemen absolvovat tři starty. Místo něho nastoupí do vylučovacího závodu Daniel Babor, v omniu jej nahradí Nicolas Pietrula, v madisonu pak dostane šanci společně s Baborem náhradník Kraus.

Loni na mistrovství Evropy v Glasgow usilovali Češi o cenný kov marně. Nejlepším výsledkem bylo sedmé místo Robina Wagnera v závodu na kilometr s pevným startem, stejná příčka patřila i českému triu v týmovém sprintu.

Nominace českých dráhařů na ME v Apeldoornu[editovat | editovat zdroj]

Sprinterské disciplíny:

Muži: Tomáš Bábek (keirin, týmový sprint, 1 km s pevným startem), Pavel Kelemen (keirin, týmový sprint, sprint), Martin Čechman (keirin, týmový sprint, sprint), Robin Wagner (1 km s pevným startem).

Ženy: Sára Kaňkovská (sprint, keirin, 500 m s pevným startem), Veronika Jaborníková (sprint, keirin, 500 m s pevným startem).

Vytrvalostní disciplíny:

Muži: Daniel Babor (madison, scratch, vylučovací závod), Nicolas Pietrula (omnium, stíhací závod, bodovací závod), Jan Kraus (madison).

Ženy: Jarmila Machačová (bodovací závod, scratch), Kateřina Kohoutková (madison), Petra Ševčíková Omnium), Lucie Hochmann (madison, vylučovací závod).

Autoři: ČTK, iDNES.cz

SOUVISEJÍCÍ[editovat | editovat zdroj]

Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/mistrovstvi-evropy-drahova-cyklistika-nominace.A191015_135231_cyklistika_tof






  1. Šablona:Cite sports-reference
  2. Plavci a cyklisté vyrazili na olympiádu. oh.idnes.cz. Mladá fronta DNES, 26 July 2008. Dostupné online [cit. 16 October 2013]. (Czech)