Wikipedista:Bedřich Hlavoň/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pavel Hayek (* 10. března 1959, Brno) je český malíř a grafik.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pavel Hayek se narodil v Brně, navštěvoval tam Lidovou školu umění (Petr Skácel). Pracoval střídavě v Moravské galerii, Domě umění a ve Wannieck Gallery v Brně. V osmdesátých letech se zabýval grafikou a ilustracemi, od roku 1990 maluje převážně černobílé strukturální obrazy, grafiky a fotogramy. Žije a pracuje v Brně.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Malíř a grafik Pavel Hayek si na počátku devadesátých let vytvořil svébytný, nezaměnitelný výtvarný jazyk založený na zcela nově a osobitě uchopených strukturách, jejichž základ tvoří nejčastěji přírodní prvky. Racionálně koncipovaná malba pracující především s kontrastem bílé a černé barvy v mnohém navazuje na autorovy experimenty s fotogramy, v nichž pracoval se siluetami rostlinných detailů. Toto období představují zejména velkoformátová plátna s celoplošnou strukturou vytvořenou z obrysů drobných přírodnin, například česneků, jablek nebo listů stromů či rostlinných semen.

Od roku 2000 se mezi těmito strukturami objevují i koruny stromů, kontrastní až dramatická torza starých stromů či lyricky působící výseky krajiny. Obrazy někdy poukazují na původní materii, jindy se stávají těžko čitelnou, abstraktní plochou.  

Kolem roku 2014 Pavel Hayek začíná vytvářet obrazový cyklus nazvaný Textilie, v němž vizualizuje téma rozbití či deformování pravidelného geometrického řádu. Textilní vzory látek, jako jsou pruhy, puntíky, kostky a další, jsou zvlněním nebo mačkáním látky deformovány, někdy až k nečitelnosti.  

Exkursem do jiného hájemství byly cykly obrazů nazvaných Mechanické partitury, které autor vytvářel také od roku 2014 a obracel se v nich k technickému prvku, jímž jsou záznamy určené pro automatofony. Znakové pásy či disky tvoří přepis partitur pro tyto přístroje. Takto racionálně vytvořené obrazy-partitury vytvářejí opět strukturu, která v sobě nezapře dynamiku, metrickou strukturu i celkovou hudebnost.  

Následujícím cyklem jsou obrazy vznikající kolem roku 2016 a vytvářené pomocí malířských dekorativních válečků. Celá plocha obrazu je vždy pokryta otisky jednoho typu válečkového vzoru. Autor používá různé způsoby nanášení válečkové stopy od  zdvojení a rozostření až po překrývání více vrstev. Vzory dekorativních válečků tím vytvářejí abstraktní struktury traktované rytmy a ornamenty, a zároveň jsou kombinované gestem ruky.

Kolem roku 2018 autor začíná vytvářet geometrické černobílé obrazy, pro něž je charakteristický silný optický účinek. Jedná se o velké formáty vytvářené překrýváním hustých geometrických rastrů se základními geometrickými prvky, které pokrývají plochu s určitými odstupy, mnohdy s otáčením kolem středu. Tím vzniká vizuální efekt moiré, který tento jinak mechanický jazyk oživuje. Následuje cyklus obrazů, kde se překrývají rastry dvou různých geometrických tvarů, opět v pozitivu a negativu. Vznikají tak struktury geometrických fragmentů, kde se tyto různé geometrické formy prolínají, přičemž i zde dochází k narušování pevného geometrického řádu a jeho znejistění.

Hayekův svět struktur je velmi proměnlivý, imaginativní a v nejlepším slova smyslu estetický.

Při prezentaci své tvorby spolupracuje Pavel Hayek dlouhodobě s německou Edition&Galerie Hoffmann v galerijním okruhu Frankfurtu nad Mohanem, která jeho obrazy představila na významných světových veletrzích umění, například na Art Cologne v Kolíně nad Rýnem, Art Paris a dalších. V českém prostředí umělec spolupracuje mimo jiné s Fait Gallery, Galerií Petr Novotný a Galerií Závodný.

Galerie[editovat | editovat zdroj]


Kategorie:Čeští malíři Kategorie:Čeští grafici Kategorie:Umělci z Brna Kategorie:Narození v roce 1959 Kategorie:Narození 10. března Kategorie:Narození v Brně Kategorie:Žijící lidé Kategorie:Muži