Přeskočit na obsah

Wikipedista:Barbora Black/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

definice hesla firmy, zdroje, kapitola reference, obrazek, kategorie

Reknihy[editovat | editovat zdroj]

Reknihy jsou udržitelné knihkupectví.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Reknihy založil roku 2019 Tadeáš Kula. K tomu se dostal díky svým přečteným knihám, které chtěl poslat dál. Žádná varianta prodeje knih nebyla vyhovující, a tak se rozhodll založit vlastní čtenářskou platformu Reknihy. První 2 roky se obrat nepohyboval vysoko. Začalo se to měnit s pomocí obchodních partnerů a sponzorů.

Reknihy a udržitelnost[editovat | editovat zdroj]

Ekologické projekty[editovat | editovat zdroj]

Firma přispívá finančními prostředky na organizaci Rainforest Trust, která se zabývá ochranou deštných pralesů. Podpořit ji může každý čtenář darováním svého výdělku z prodaných knih nebo zvolením částky při nákupu.

Reknihy přispěly ke dni 31. prosince 2021 částkou 109 206 Kč na Conservation Action fund organizace Rainforest Trust.  S cenou 2 americké dolary za akr se jedná o pomoc až v rozsahu 10 226 406 m². Jedná se tak o rozlohu skoro 38 000 tenisový kurtů.

Reknihy se také ve dnech 25. – 26. 6. 2021 vzdaly na 24h své provize a společně se čtenáři vybrali 15 274 Kč na sbírku Pomozme zničeným obcím na jihu Moravy.

Jak fungují[editovat | editovat zdroj]

Reknihy prodávají knihy z druhé ruky na principu komisního prodeje. Nejprve zájemce o prodej vyplní formulář a pošle foto knih. Do 48 hodin obdrží e-mail s instrukcemi a schválením všech či vybraných titulů dle jejich stavu. Následně si zájemce o prodej vybere jednu z možností zaslání knih na pobočku. Po prodeji vyplácí 50% provizi, ze které se odečte 12 Kč.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Roku 2021 se Reknihy staly vítězem Ceny SDGs. V roce 2020 se umístily na 2. místě v soutěži Shoproku od Heureky