Přeskočit na obsah

Wikipedista:Baraflosslova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jezdecké schody

Nachází se ve Starém královském paláci v křídle Nových zemských desek a Staré sněmovny. Podle názvu sloužily pro jezdce na koních, aby měli přímý přístup do Vladislavského sálu na rytířské turnaje. Prakticky však spíš sloužily k transportu dřeva na topení, díky jejich malému sklonu. Jejich spodní podesta je zároveň i nástupním prostorem pro místnosti pod Vladislavským sálem. Jezdecké schody nejsou ojedinělé objevují se i v Itálii a Španělsku.

Schody jsou zaklenuty vrcholně gotickou dynamickou klenbou od architekta a stavitele Benedikta Rejta. Ale jejich vstupní portál byl po požáru v roce 1541 přestavěn na nižší renesanční klenbu s oslím hřbetem, který je jemně lemován. Jaký je v této větě nesmysl? Přeformulujte to. Nad portálem je krycí deska, ta je podpíraná dvěma sloupy, které svými kaneurami a hlavicí s florálním motivem také odkazují na renesanci. Z druhé strany je z portálu vidět pouze oslí hřbet.

Půdorys schodů se skládá ze 4 stejných čtverců sestavených do L 3 a 1 pole. Jsou zaklenuté téměř plochou krouženou klenbou, která se skládá z menších částí žeber, které začínají v různých výškách a navzájem se protínají. Žebra dohromady tvoří čtyř- hvězdice a uprostřed čtyři části žeber svým průnikem tvoří čtverec.

Inspiraci a návaznost s Vladislavským sálem vidíme hlavně na nároží styku obou ramen schodiště, zde je střed neúplné osmicípé hvězdice, která napodobuje jeho krouženou klenbu. Klenba je velmi nadčasová a ukazuje genialitu svého stavitele. Náročný návrh však vyžadoval i precizní kamenickou práci. Důraz na schodiště jako důležitý prvek rezidenční typologie je příslušný renezanční architektuře.

Stará sněmovna

Na tomto místě ve Starém královském paláci byl nejprve zemský soud, po rozsáhlém požáru ho však přestavil architekt Bonifác Wohlmut Napište odstaveček i k tomuto staviteli, jak nemáte moc textu. a sál začal sloužit pro zasedání sněmovny. ke sněmovně přistavěl i západní trakt, místnosti zde jsou zaklenuty křížovou klenbou a hranami s vytažením do hřebínků. Místnosti v patře západního traktu jsou propojeny do sněmovny na tribunu písařů, na níž se vstupuje dodnes zachovanými železnými dveřmi.

Vchod do sněmovny je ozvláštněn unikátní dvojicí tordovaných sloupů. Každá dvojice má jinou rotaci. Jedny sloupy mají kruhový půdorys a jsou orotovány kaneury, druhá má půdorys čtvercový a vrchol je pootočen o 90 stupňů čímž vzniká na sloup neobvyklá rotace. Hlavice všech sloupů mají florální motiv.

Klenba sálu je necková s pozdně gotickými přetínanými žebry, tato klenba je typická pro Itálii ne však pro zaalpskou architekturu, její podobou se Wohlmut nejspíš snažil přiblížit kroužené klenbě od Benedikta Rejta ve vedlejším Vladislavském sálu. Žebra se navzájem protínají, některá jsou neukončená a volně vyvěšená do prostoru, tato žebra nemají nosnou funkci ani nepodpírají vyzdění kápí, to ukazuje, že nejde o tradiční gotickou konstrukci, ale o vyspělejší architekturu využívající gotické prvky. Uprostřed sálu jsou na vrcholcích klenby svorníky hvězdicového tvaru. Žebra sbíhají po stěnách a ústí do renesančních pilastrů, s jednoduchou hlavicí s vejcovcem, místo do gotických přípor. V rozích je vždy jedno žebro vybíhající z pilíře slepé a je na něm umístěna gotická maskara. V průčelí nad vchodem a na druhé straně nad trůnem jsou umístěny busty Wolfa z Vršovic, který byl písařem, a Bonifáce Wolhmuta s kružidlem, nad bystou je římsa s antickými prvky (vejcovcem stejným jako u pilastrů) a z ní vybíhají tři gotická žebra, která se navzájem protínají. Toto spojení poukazuje na Wolhmutovu práci na rozhraní dvou stylů. Uvnitř sněmovny se nachází renesanční kruchta s jednoduchýmy sloupy, místo hlavice mají jen voluty. Její architráv podpírají konzoly navazující na šambránu půlkruhových průhledů, které jsou vyplněny kovanou mříží. Nad architrávem je zdobný vlis s florálním motivem a římsová deska podpíraná konzolkami. Nad kruchtou se nachází tribuna pro písaře. Půdorysem staré sněmovny je obdélník navazující z boku na Vladislavský sál a západní křídlo propojené s tribunou Jsou tam i okna, tak je také popište.