Přeskočit na obsah

Wikipedista:Art Jarka/Pískoviště 1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sklárna Annín stojí ve vsi Annín u Sušice v okrese Klatovy, patří mezi nejstarší sklárny v Čechách. Sklárna je zmiňována již v listině Karla IV. z roku 1359.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemné zprávy o šumavském sklářství pocházejí z 1. poloviny 14. století a uvádějí, že na území Čech přišli skláři z Bavorska. Na Šumavě ve 2. polovině 19. století existovaly pouze tři podniky, které vyráběly duté sklo. V době oživení uměleckého řemesla vzrostla produkce neorenezančních broušených a řezaných křišťálů ve stylu Lobmeyr. Vývoji skloviny a technologii samotné výroby se věnoval Wilhelm Kralik. Sklárna Annín byla poprvé zrušena v roce 1750 a znovu zprovozněna v roce 1796 majitelem panství Vatětice Augustýnem Müllerem. Ten ji pojmenoval po své manželce Anně a později prodal Josefu Eduardu Schmidovi. Tak vznikla roku 1866 moderní továrna na výrobu dutého skla. Luxusní duté sklo benátského typu přineslo rozkvět sklárny v podobě první elektrické pece v Evropě. V roce 1945 byla sklárna znárodněna a o dva roky později byl její provoz znovu ukončen. Zůstala jen brusírna, která svoji činnost ukončila v roce 2012. Od té doby brusírna existuje v nedalekém Rajsku na Rajském dvoře. Novým majitelem současné sklárny Annín je Petr Švrčula, který továrnu zakoupil v roce 2011. Pořídil novou pec a se svými třemi zaměstnanci pokračuje v produkci šumavského sklářství.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Současný majitel provozuje projekt zaměřený na nejmladší generaci sklářských výtvarníků a designérů. Na podzim roku 2015 zahájil sezónu brusičským workshopem Annínské broušení a o rok později po znovuobnovení sklářské prvovýroby v Anníně bylo uspořádáno mezinárodní česko-německé sklářské sympozium. V roce 2017 se tak uskutečnilo 3. ročník setkání sklářů a zároveň 2. ročník sympozia. V tomto roce ho zastoupili studenti vysokých uměleckoprůmyslových škol z Prahy a Bratislavy. Zadání a realizace kultivovaného skleněného suvenýru ze Šumavy tématicky shrnuje podtitul Budoucí vzpomínka. Studenti navrhovali a relizovali upomínkové a umělecké předměty a užitkové sklo s náměty Šumavy. Vernisáž s vyhodnocením těchto prací se konala v neděli 5. listopadu 2017 za účasti všech zúčastněných sedmi studentů v doprovodu profesorů a bývalých zaměstnanců sklárny.