Wikipedista:Art4people/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo - Mezinárodní den tance - Art 4 People
Mezinárodní den tance - Art 4 People

Mezinárodní den tance je oficiálně uznávaný svátek, který je po celém světě každoročně oslavován 29. dubna na památku narození velkého tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverrea (1727). Svátek byl uznán v roce 1982, kdy jej poprvé vyhlásil Taneční výbor Mezinárodního divadelního institutu ITI. Mezinárodní den tance. U nás se však tato myšlenka začala prosazovat teprve nedávno jako den, kdy se bude tančit všude po České republice.

Událost[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní den tance (zkratka MDT) je kulturní událost, která má za cíl propojovat a oslavovat tanec jako univerzální formu vyjádření – jazyk, kterým hovoří všichni a který dokáže spojit lidi bez ohledu na jazykové, politické, kulturní a etické bariéry. V České republice se o oslavy MDT zasadila nejprve Vize tance, od roku 2014 akci každoročně pořádá Art 4 People. Událost je určena pro širokou veřejnost. Vstup na akci je zdarma. Mezinárodní den tance se zpravidla koná v Praze na Střeleckém ostrově, nicméně v době pandemie COVID-19 oslavy proběhly v on-line prostředí.

Program[editovat | editovat zdroj]

Celodenní program nabízí taneční vystoupení a workshopy, baletní trénink pod vedením baletních mistrů, vystoupení tanečních souborů předních českých tanečních institucí, další profesionální tělesa, poloprofesionální soubory, amatérské skupiny a taneční after párty. Mezinárodní den tance je průřez napříč všemi tanečními žánry (společenské tance, balet, salsa, pole dance, akrobatický rock and roll, street dance a další). V rámci oslav tance je také pořádán celorepublikový flashmob (flashmob v roce 2021 a další), který má za cíl propojovat společnou choreografií vícero lidí, v předem určený čas, na předem určeném místě a s určitou myšlenkou.

Pořadatel[editovat | editovat zdroj]

Pořadatelem Mezinárodního dne tance je společnost Art 4 People, která se mimo jiné věnuje pořádání kulturních akcí, představení, tanečních happeningů, workshopů a seminářů pro širokou veřejnost a profesionály, díky čemuž nejenže kulturně, umělecky a pohybově vzdělává mládež, dospělé i seniory, ale také vytváří zázemí pro realizaci projektů začínajících i profesionálních umělců. Prostřednictvím množství volně přístupných veřejných akcí bez vstupného seznamuje širokou veřejnost se současnými formami umění, převážně v oboru tanec. Významnou náplní činnosti spolku je také organizace tanečního klubu zaměřujícího se na společenské tance pro mládež, dospělé a seniory.

Partneři[editovat | editovat zdroj]

Partnery akce v roce 2021 jsou: Ministerstvo kultury, Státní fond kultury, Nadace Život umělce, Art 4 People, Place 4 People, Nadace Krása pomoci, Kletch CZ s.r.o., Malostranská Beseda, Taneční aktuality, Česká komora tanečních oborů, Svaz učitelů tance České republiky, Tüchler a další. Projekt je realizován s finanční podporou hl. města Praha.

Tradičními uměleckými partnery jsou přední české taneční instituce (např. Národní divadlo Praha, Národní divadlo moravskoslezské, Národní divadlo Brno, Laterna Magika, soubor Národního divadla, Jihočeské divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Divadlo F. X. Šaldy Liberec) a další profesionální tělesa, poloprofesionální soubory i amatérské skupiny.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Oficiální webové stránky Mezinárodního dne tance

Oficiální webové stránky agentury Art 4 People

Událost Mezinárodního dne tance 2021 on-line