Přeskočit na obsah

Wikipedista:Anajk/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

RANÁ GOTIKA

Gotika

je označení pro umění středověku. Vznikla ve Francii přibližně v polovině 12. století a trvala do nástupu renesance. Datace slohu je v různých zemích odlišná. Ve střední Evropě, přetrvával románský sloh déle, proto se gotika zmiňuje až od 13. století do první čtvrtiny 16. století. Celá gotická epocha je rozdělena na tři fáze - ranou, vrcholnou a pozdní. Je charakteristická monumentálností, vertikalitou a lomeným obloukem. Hlavním nábytkem jsou truhla, stůl, židle, lavice a postel. Do pozdní gotiky není, při výrobě nábytku, zohledněno místo, kam je nábytek určen.

Milan Togner - Historický nábytek


Ranná gotika

přichází do českých zemí za Václava I. Trvá asi od 30. let 13. století do počátku 14. století. Převládá gotika šířená z francouzského Burgundska stavebními hutěmi mnichů cisterciáků. Je označována jako cistercioburgundská. Charakterizuje ji velké množství objemných stavebních článků, jakoby ze stavebnice. Obsahuje trojlaločné oblouky, štítky nad konzolami či hlavicemi obvykle svazkových přípor, ústupkové portály, talířové patky a prstence, okenní kružby, jejichž pruty mají vlastní hlavice a soklíky. Používány jsou křížové i šestidílné klenby a v centrálních prostorách hvězdicové. (str. 24)

Jaroslav Herout - Slabikář návštěvníků památek


Inspirace v architektuře

Gotika se projevila nejen u kamenných budov, ale i v práci se dřevem. Byla přenesena na nábytek i formálně. Některý nábytek je téměř přesnou kopii gotického měšťanského domu nebo radnice. Řezby zdobí dřevěné výplně nábytku u lůžek, křesel, skříní, kostelních a chórových lavic. Zdobné prvky nábytku se shodují s prvky gotické architektury. Na nábytku jsou opěrné pilíře chrámu s fiálami a růžicemi, okenní kružbu či lomenými oblouky. (str. 47)

Slavomír Ravik - Svět starožitností


Řezby

Výroba nábytku se specializovala na výrobu skříní, truhel, lavic, skříněk a postelí s nebesy i bez nich. Cennější kusy byly zdobeny dřevořezbou. Ve Francii byly v Poitieres dochovány chórové lavice ze 13. století. Vyřezávané lavice z chóru sv. Víta v Praze od Petra Parléře byly zničeny při požáru v roce 1541. Mistrovským řezbářským dílem je řezaný rám Madony svatovítské znázorňující postavy andělů s klečícím arcibiskupem, který byl zároveň donátorem. (str. 145)

Bohumír Mráz, Dějiny výtvarné kultury Vynález vodní pily

Vynález vodní pily

Objev vodní pily v gotice značně ovlivnil a změnil podobu nábytku. Tesařské nábytkářství bylo přetvořeno na truhlářské řemeslo. Vznikla rámová konstrukce, která nahradila těžkopádný nábytek sbitý železnými pásy. Mnohem slabší dřevěné výplně byly vkládány do pevného rámu. Výrobu subtilnějších dřevěných částí umožnila vodní pila. Rám zastával v produkci nábytku přibližně stejnou roli, jako v gotických chrámech žebroví. (str 47)

Slavomír Ravik - Svět starožitností


Kachlová kamna

V gotice započala výroba kachlových kamen. Kachle byly zdobeny reliéfem na přední straně. Obvykle se jednalo o erb nebo figuru. (str. 146)

Bohumír Mráz, Dějiny výtvarné kultury


Gotický nábytek

Dochoval se jen zlomek gotického nábytku. Informace o jeho vzhledu čerpáme z dobových miniaturních maleb zobrazujících středověké obytné místnosti. Nábytek se jeví jako masivní a poměrně nepohodlný. Je zřejmé, že gotická architektura je vzorem pro zdobné prvky na nábytku.

Karin Sagnerová - Jak poznáme? Uměni gotiky


Truhla

Byla hlavním zařizovacím prostředkem. Nesloužila jen jako trezor, ale stala ozdobou interiéru sloužící k ukládání předmětů. Využívány byly i k sezení, díky použití rovného víka místo sedlového. Železné pláty byly postupně vytlačeny vrubořezem a plochým reliéfem.  Spárovka byla později nahrazena rámovou konstrukcí. Truhly byly zevnitř polepeny plátnem zajišťujícím čistotu. Součásti z kovu byly u dubového nábytku podkládány kvůli možné reakci s tříslem.

NIS - Nábytkářský informační systém (n-i-s.cz)


Sedací nábytek

Obvykle byl sestaven z trámků a vyřezávaných desek. Křeslo bylo určeno pro významné osoby. Společně s postelí soužilo pro odpočinek. Zařízení obydlí tvořily i židle se třemi nohami a opěradlem. Nejčastějším kusem sedacího nábytku byly lavice odvozené z truhly s pravoúhlou konstrukcí. Lavice nacházela uplatnění ve světském i sak­rálním životě. Na sedací nábytek byly pokládány volné polštáře, které byly plněny peřím, žíněmi nebo vlákny z rostlin.

NIS - Nábytkářský informační systém (n-i-s.cz)


Postel

Postel byla vysoká, umístěná na nohách z trámů. Nízkou stolička usnadňovala uléhání a vstávání. Drapérie byly zavěšeny na dřevěném baldachýnu a vytvářely intimitu, teplo a chránily hmyzu. Plocha pro ležení byla utvářena roštem z prken a slámou či žíněmi všitými do lněné tkaniny. Součástí byly péřové polštáře, vlněné přikrývky opatřené plátnem a látkové přehozy ze lnu, konopí a hedvábí. Postel sloužila jako místo pro všední život, zrození i smrt. Byla nejpohodlnějším a nejzdobnějším kusem nábytku. V gotice byly u lůžka přijímány i návštěvy, které na ně mohly usednout.

NIS - Nábytkářský informační systém (n-i-s.cz)


Skříně

Vznikly položením dvou truhel na sebe. V rané gotice sloužily v sakrálních stavbách k ukládáni liturgických předmětů, písemností a knih. Později byly v měšťanských domech určeny ke skladování kuchyňských předmětů.

NIS - Nábytkářský informační systém (n-i-s.cz)


Stůl

Měl stabilní podpěry a stal se centrálním kusem nábytku v místnosti. Konstrukce byla stejná jako u dochovaného lidového nábytku. Severské země používaly stoly na kozových podpěrách až do 19. století. Sloužil hlavně ke stolování. Byl pokryt přehozy z textilu, do kterých se utíraly ruce.

NIS - Nábytkářský informační systém (n-i-s.cz)