Wikipedista:109.183.209.175

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdroj: Interhelpo, všeobecné výrobní a spotřebitelské družstvo v Žilině“ se statutem schváleným státními orgány[editovat | editovat zdroj]

Filmová databáze:

Interhelpo

Žánr:

dokument

Země:

Československo

Rok:

1960

„O práci družstva Interhelpo v Kirgizskej SSSR.“

https://www.fdb.cz/film/interhelpo/57881


Česká televize:

Interhelpo - Historie jedné iluze

Pondělí 6.1. 2020 na ČT2

O pořadu:

29. března 1925 odvezl zvláštní vlak ze žilinského nádraží tři stovky lidí do Pišpeku v sovětském Kyrgyzstánu. Všichni toužili po lepším životě (2007). Režie J. Marek

Ve 20. letech odjíždí z Československa do sovětské Kyrgyzie tisícovka lidí s vírou, že budují nový, lepší svět. V komuně stráví osm let i malý Alexander Dubček s rodiči. Průmyslové dělnické družstvo Interhelpo buduje v Kyrgyzii socialismus a v zaostalé zemi položí základy průmyslu a moderního zemědělství. Nová sovětská vlast se jim ale vzápětí odvděčí perzekucemi, mnozí členové družstva končí na popravišti a v pracovních táborech.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10123387223-interhelpo-historie-jedne-iluze/


citát z filmového dokumentu ČT2: V letech 1925-1932 odjelo z tehdejšího Československa do sovětského Kyrgyzstánu 1338 lidí. V SSSR chtěli budovat socialismus, žít v lepší společnosti. Na místě je čekalo strádání a smrt. Během stalinských represí bylo popraveno devatenáct osadníků. Desítky z nich skončily v pracovních táborech. Vše, co v Kyrgyzstánu vybudovali, jim sovětský stát vzal.


Aktuálně cz:

Odjeli do pustiny budovat socialistický ráj, skončili na popravišti nebo v gulagu

14. 1. 2021 17:30

Tragický příběh více než 1300 československých osadníků, kteří ve druhé polovině 20. let minulého století odjeli hledat štěstí do sovětského Kyrgyzstánu, je možná aktuálnější, než by se zdálo. Ukazuje, co se může stát, pokud lidé přestanou kriticky myslet a propadnou ideologickému vidění světa.

ojem Interhelpo dnes něco řekne málokomu. Čtenář pamětí Alexandra Dubčeka si možná vzpomene, že budoucí vůdce pražského jara prožil dětství právě v této československé vystěhovalecké komuně v dnešním Biškeku.

Historii Interhelpa v roce 2008 zmapoval dokumentarista a novinář Jaromír Marek televizním dokumentem Interhelpo - Historie jedné iluze. Nyní téma zpracoval knižně, přičemž se mohl opřít o řadu materiálů, které se do hodinového pořadu nevešly.


Marek měl to štěstí, že ještě zachytil poslední žijící svědky, kteří do Interhelpa přišli jako děti. V knize vydané nakladatelstvím Host využívá mnoho dobových dokumentů, jež sesbíral v Česku, na Slovensku i přímo v Kyrgyzstánu. Přestože se úzkostlivě drží ověřených faktů a nenechává se unést emocemi, jeho práce je čtivou historickou reportáží.

Interhelpo, založené jako družstvo v listopadu 1924 v Žilině, vzniklo coby produkt bídy, která panovala v tehdejším Československu. Hlavní roli při tom sehrál Rudolf Mareček, komunistický dobrodruh a nadšený propagátor reformované verze jazyku esperanta známé jako ido. Za první světové války pobýval v ruské Střední Asii a za revoluce se přidal k bolševikům. Po návratu do Československa pod pláštíkem cestopisných přednášek agitoval pro vystěhovalectví do Kyrgyzstánu, který líčil jako ráj na zemi.


Marečkově propagandě naletěly stovky Čechů, Slováků, ale také Maďarů, Rusínů a Němců, často členů či sympatizantů komunistické strany. Neváhali prodat veškerý majetek a z utržených peněz zakoupit členský podíl v družstvu, jenž vyšel na tehdy vysokou sumu 5000 korun.

První vlak se 117 členy družstva a jejich 186 rodinnými příslušníky vyrazil ze Žiliny 29. března 1925. Ten, který celou věc zorganizoval, ale chyběl. Prý proto, že neobdržel pas. Podle autorem citovaných archivních dokumentů však Mareček pas získal, takže jeho jednání je nadále plné otazníků. Zejména není jasné, zda byl přímým agentem Moskvy, nebo pouze podvodníkem, který využil situace a kontaktů...

https://magazin.aktualne.cz/kultura/literatura/odjeli-do-pustiny-budovat-socialisticky-raj-interhelpo-marek/r~6025ba74567111eb842f0cc47ab5f122/


Deník N:

10. září 2020 17:51

Příběh Čechoslováků, kteří místo socialistického snu zažili nakonec pracovní tábory

Slibovali jim kraj granátových jablek a vinic, bydlení v kolonii rodinných domků, ale skončili v pusté stepi. S obrovským nasazením se jim podařilo proměnit pustinu v kvetoucí zahradu a vybudovat v ní prosperující průmyslové družstvo. Nakonec jim vše vzal sovětský režim a budovatele poslal do pracovních táborů a některé i před popravčí čety.

I tak by se dala shrnout kniha Interhelpo...

https://denikn.cz/433665/pribeh-cechoslovaku-kteri-misto-socialistickeho-snu-zazili-nakonec-pracovni-tabory/


Jan Pospíšil

https://www.facebook.com/janpospisil.poutnik/

Ingjanpospisil @ gmail.com


--109.183.209.175 24. 11. 2021, 15:59 (CET)