Wikipedista:-df-/Archiv diskuse 2005

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Archiv diskusní stránky uživatele Wikipedista:-df- za rok 2005


Autorská práva[editovat | editovat zdroj]

Podívejte se prosím také na způsob, jak je ve wikipedii řešen problém autorských práv.--Postrach 7. 7. 2005 09:10 (UTC)

Slovinsko[editovat | editovat zdroj]

V tom odstavci nefungovala řada odkazů, hlavně ty, které jsem vytvářel sám. Když už chce někdo zalamovat odstavce, tak ať to laskavě dělá až za odkazem, nikoliv uprostřed odkazu! A nikoho konkrétního jsem neurazil! Podstatné je, že ty odkazy rozdělil někdo, kdo nevěděl co dělá --Kirk 10:48, 25. 7. 2005 (UTC)

Hanza[editovat | editovat zdroj]

Vážený kolego. Myslím, že jsem udělal dost záslužnou práci, když jsem odstranil nesmysly, které do článku naházel dnes již zablokovaný uživatel Vít Zvánovec. Prohledejte si klidně celej internet a odbornou literaturu. Všude se hovoří o Svobodném hanzovním městě Brémách nebo o Svobodném a hanzovním městě Hamburku. Opravdu nepovažuju za vhodné respektovat nesmyslné pravopisné názory jistého člověka, který se pravopis ve stavu, který zde prezentoval, ani neučil. A mimochodem neznám nikoho, kdo by hledal heslo "hansa"! Každej ví, že v češtině je to odjakživa hanza! Stejně jako nikdo nebude psat "televise". To dokáže napsat jedině zakomplexovanec Vít Zvánovec, který v poslední době vandalizoval řadu článků svým názorem na pravopis. --Kirk 21:48, 13. 9. 2005 (UTC)

Jinak pokud bych zde našel heslo "ssavec" (čehož by byl V.Z, rovněž schopen), tak bych to taky bez váhání opravil na přirozený "savec". S pozdravem Kirk. --Kirk 21:51, 13. 9. 2005 (UTC)

Prapor a znak Moravských Budějovic[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, bohužel jsme oba naráz dostali stejný nápad nahrát sem prapor a znak Moravských Budějovic, což se nám povedlo v intervalu asi dvou minut. Zkusil jsem Vaši i moji verzi pečlivě porovnat a usoudil jsem, že mnou nahraná verze je kvalitnější (dal jsem si tu práci s vyčištěním šumu vneseném JPEG kompresí). Proto jsem v infoboxu Budějovic přepsal Vaše obrázky mými a u Vašich obrázků doplním šablonu {{Smazat}}. Je mí líto zbytečné práce, kdybych věděl, že na tom pracujete, nechal bych to být. --Petr.adamek 21:17, 13. 11. 2005 (UTC)

Dobrý den. Díky za info a práci, kterou jste si s tím dal. -df- 21:25, 13. 11. 2005 (UTC)

Vodní doprava[editovat | editovat zdroj]

Velmi Vám děkuji za upřesnění údajů o vodní dopravě na Brněnské přehradní nádrži neboli jezeře. To jezero jsem si nevymyslel, toto slovo se používá pro brněnskou i pro jiné přehradní nádrže běžně. A je to dokonce odborně i spisovně správně, zatímco přehrada je název jen pro samotnou hráz.

Udělal jsem pro dopravu na brněnské nádrži již samostatnou stránku a provázal ji odkazy se souvisejícími tématy (DP města Brna, Brněnská přehrada, Vodní doprava v Česku), takže by s ní neměl být problém. Jinak jsem Vám odpověděl na své diskusní stránce i na diskusní stránce Vodní doprava v Česku - určitě bude časem vhodné rozdělit článek o vodní dopravě podle oblastí i míst, tak jako již byly odděleny například přívozy.

Ale včleňovat podrobnější údaje o dopravě pouze do geografických článků nepovažuji za vhodné - doprava je přece jen samostatný obor, byť s geografií velmi úzce souvisí.

Název oddílu Brno na Svratka a Brněnská přehrada jste opravil vcelku správně. Ale třeba u Máchova jezera teď váhám, jestli jej uvádět jako podoodstavec příslušného potoka nebo přímo jako Máchovo jezero.

Co se týče přívozů - nevím, čím to je, ale při fulltextovém vyhlevávání jsem opravdu nenašel z minulosti ani současnosti žádný na Moravě, s výjimkou jména ostravské čtvrti. Zkoušel jsem i slovo převoz, ale i tím jsem se dostal jen na Vltavu a Ohři.

Že jsem z vodní dopravy věnoval největší pozornost té veřejné a pravidelné, mi připadá vcelku přirozené. Připadají-li vám tyto články příliš komerční, je to jen zdání. Nemohu za to, že lodní doprava je v současné době lukrativní, zatímco doprava zajišťující praktickou obslužnost na zemi často ztrátová či dotovaná. Hrubý údaj o ceně může v encyklopedii sloužit jako ukazatel účelu příslušné dopravy, ale i v dávných kronikách vidíme přesné údaje o cenách a za reklamu je považovat nemůžeme. Mohu Vás ujistit, že se žádnou lodní společností nemám vůbec nic společného.

Přeji mnoho úspěchů a doufám, že se budeme na Wikipedii potkávat jen v dobrém. --ŠJů 00:32, 1. 12. 2005 (UTC)

Vavřín[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, nemyslíš si že vavřín ušlechtilý je spíš článek k úpravě než pahýl? --Juan de Vojníkov 19:54, 6. 12. 2005 (UTC)

Zdravím. Myslím, že v porovnání s jinými články o rostlinách, které jsem zde viděl, je článek o vavřínu opravdu krátký a zaslouží si rozšíření. Články k úpravě jsem vždy chápal spíše jako články, které je potřeba restylisovat nebo úplně přepsat, což není případ vavřínu. -df- 13:26, 7. 12. 2005 (UTC)
P.S.: Navíc jsem ho jako pahýl neoznačil já, ale Vy sám při založení článku: [1]. Já jsem pouze změnil označení z prostého pahýlu na botanický pahýl. -df- 13:29, 7. 12. 2005 (UTC)

Aha, tak to se omlouvám, já jsem spíše zemědělec, takže by mi tento údaj stačil. Možná nějaký botanik připojí zevrubný botanický popis. PS: to vím, že jsem to tam dal sám, jenom jsem zcela správně usoudil, že tomu rozumíš, tedy jaké parametry má pahýl a jaké článek.--Juan de Vojníkov 17:33, 7. 12. 2005 (UTC)

Poutní místa[editovat | editovat zdroj]

Tak jsem zjistil obojí, ale nejde mi do hlavy, v čem jste viděl problém s tou obcí Pohled, ležící v okrese Havlíčkův Brod, z něhož nepatří k Moravě ani metr. --Kirk 19:22, 29. 12. 2005 (UTC)