Přeskočit na obsah

Wikipedista:Ředitelství zeměkoule

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doprava Dopravu lze definovat jako cílevědomou lidskou činnost uskutečňující přemísťování lidí,nákladů,energie,zpráv a informaci v prostoru.Studiem územní dopravy zákonitostmi a specifickými zvláštnostmi jejího rozmístění se zabývá geografie dopravy!Základními složkami dopravy jsou dopravní prostředky,dopravní sítě a dopravní uzly!

Rozmístění dopravy Rozmístění dopravy je ovlivňováno hlavně socioekonomickými činiteli. K hlavním soc. činitelům patří rozmístění výrobních sil v dané oblasti,úroveň rozvoje hosp. a bilance výroby a spotřeby v územních celcích. Např.:Základny těžebního průmyslu se vyznačují aktivní přepravní bilancí.Vlivem technického pokroku se prosazuje mimo jiné koncentrace v dopravě.

Světová doprava Světová železniční síť měří 1,25 mil, km. Silnic pro automobilovou dopravu je 24 mil. km. Délka vnitrozemských vodních cest dosahuje 0,55mil km a délka potrubí činí 1,5 mil. km. Počet pracujících ve světové dopravě přesáhl 10 mil. osob. Námořníků v obchodních loďstvech je asi 1,5 milionu. Objem každoročně přepravovaných nákladů překročil 100 miliard tun. Osobní doprava přepravy za rok více než 1 bilion cestujících.Asi 60% přeprav připada na automobily.Železnice se uplatňuje hlavně při přepravě hromadných substrátů na větší vzdálenosti!Na regionální dopravu Severní Ameriky připadá asi kolem 30% všech komunikací světa. Víceméně jednotný regionální dopravní systém mají země SNS.Doprava výrazně ovliňuje životní prostředí.Automobilová,letecká i parní železniční doprava negativně působí předevší na atmosféru,námořní a vnitrozemská vodní ne hydrosférua potrubní(zejména při havárii) na litosféru!

Pevninská doprava Pevninská doprava se člení na dopravu železniční,automobilovou,potrubní a vnitro zemskou vodní dopravu.K pevninské dopravě se také přiřaďují speciální druhy dopravy-rozvod elektřiny,doprava zpráv a informací. ŽELEZNIČNÍ DOPRAVA Rozhodující je OBJEM PŘEPRAVY, tj. počet přepravených osob, či hmotnost přepravených nákladů v tunách a výkon přepravy,tj. součin přepravených osob či nákladů a vzdálenosti.(Vyjadřuje se v osobokilometrech-oskm, či v tunokilometrech-tkm)

ROZLIŠUJÍ SE ČTYŘI ZÁKLADNÍ TYPY ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY: 1)EVROPSKÝ TYP-historicky nejstarší,využívající hustou železniční síť,která byla v podstatě vybudována již v 19.století.(Hlavní přepravní tahy jsou postupně modernizovány).Vyznačuje se vysokou frekvencí vlaků,ale s menšími náklady.Elektrifikována byla více než třetina tratí (ve Švýcarsku 100%,ve Švédsku,Norsku,Nizozemsku a Itálii většina tratí.

2)SEVEROAMERICKÝ TYP-má relativně řídkou železniční síť s moderním vybavením.Vyznačuje se nízkou frekvencí vlaků, ale s velkými náklady.Průměrná přepravní vzdálenost je dvojnásobkem světového průměru.Pro severoamerický typ železniční dopravy není typická elektrifikace, ale dieselelektrická trakce,která je schopna zajistit přepravu v nepříznivých sklonových poměrech.

3)Ruský typ-je typickou malou hustotou železniční sítě.

4)Typ železniční dopravy v rozvojových zemích-se vyznačuje řídkou a nevýkonnou sítí tratí spojujících nejčastěji naleziště surovin s vývozními přístavy.

Automobilová doprava Automobilová doprava má vedoucí postavení v objemu nákladní i osobní přeprav. Uplatňuje se v přepravě osob a nákladů převážně na krátké vzdálenosti. Délka, hustota a kvalita sítě odráží obvykle celkovou úroveň hospodářství. Na silnice připadá asi 70% úhrnné délky světové dopravní sítě.Jejich délka vzrostla v období let 1970-1990 z 20 na 24 mil. km! Více než 1/4 světové silniční sítě se nachází na území USA.Silnice s tvrdým povrchem tvoří v USA přes 90% silnic a v Japonsku to je dokonce 100%! První dálnice byly vybudovány v r. 1914 v USA,v Německu v r. 1921 a v Itálii v r. 1924. Světový automobilový park přesáhl 550 mil. vozidel. Více než 4/5 se soustředí ve spojených státech ,západoevropských zemích a v Japonsku.Kde má vlastní vozidlo 30-50% obyvatel.Na 1000 obyvatel připadá v USA 600 automobilů, v Německu 480 a v Kanadě 460.

Potrubní doprava

Potrubní doprava se uplatňuje především v přepravě ropy,ropných derivátů a zemního plynu na velké vzdálenosti. První ropovod byl dán do provozu v USA v roce 1865.Výstavba plynovodů začala ve 20. století.Hlavní ropovody a plynovody v rozvojovém světě směřují nejčastěji z nalezišť k vývozním přístavům. V USA spojují místa těžby při Mexickém zálivu a v Oklahomě s hlavním průmyslovým pásmem(oblastí zpracování ropy). V západní Evropě spojují dovozní přístavy s vnitrozemskými středisky zpracování ropy.(např. Marseille-Ingolstadt, Rotterdam- Framfurkt,atd.) Na začátku 90. let přesáhla celosvětová délka ropovodů a plynovodů 1,5 milionu km.

Vnitrozemská vodní doprava Vnitrozemská vodní doprava vznikla na samém počátku civilizace. Teprve v konkurenci s železniční dopravou ztratila své významné postavení.Vnitrozemská vodní doprava se uplatňuje hlavně při přepravě hromadných substrátu na střední vzdálenosti.Výhodou této dopravy jsou její nízké investiční přepravní náklady,nevýhodou je nízká rychlost přepravy. Celková délka vnitrozemských vodních cest měří 550 000 km. Nejdelší je v SNS, v Číně a v USA. Nejvýkonnější je vnitrozemská vodní doprava USA,Číny,Ruska a Německa.

Speciální druhy dopravy Rozvod elektrické energie-specifické rysy rozvodu elektrické energie vyplývají z nemožnosti jejího skladování a z nezbytné časové následnosti výroby a spotřeby. Rozvod elektrické energie umožňuje lokalizaci energicky náročných výrob i v oblastech,které nemají primární elektrické zdroje.

Rozsáhlé mezistátní rozvodné soustavy využívají časových rozdílů v nástupu energických špiček tak,že ve vhodnou dobu zařazuji elektrárenské kapacity,a tím dosahují v rámci systémů značných úspor.

V celosvětovém měřítku vynikají rozvodné systémy Evropy,SNS a Severní Ameriky.(Distribuují asi 70% světové produkce elektřiny na územní rozloze 18 milionů km ).

Přenos zpráv a informací-je specifickou formou přepravy. Ve vyspělých zemích informace výrazně zvyšují svůj podíl na hrubém národním produktu. Lidstvo je na počátku éry informační společnosti. Již ve starověkých civilizacích vznikla poštovní služba. V 19. století byl vynalezen telefon,ne počátku 20. století rozhlas a v 1. třetině 20 stol. vznikla televize.Ve druhé polovině 20. století a ve stoletím 21. telekomunikace umožňuje pohotový přenos zpráv a informací prostřednictvím mobilních telefonů,faxů , internetu a dalších kom. prostředků. Internet-celosvětově rozšířená počítačová síť, která poskytuje všem svým uživatelům informační služby téměř ve všech oblastech lidské činnosti.Poštovní službu nahrazuje elektronická pošta(E-mail).

Námořní doprava v systému světové dopravy se námořní doprava uplatňuje hlavně na přepravu objemných a hromadných nákladů na velké vzdálenosti. Námořní doprava se uskutečňuje ve dvou formách: 1)Trampová přeprava-není vázána na stanovené linky. Trampové lodě plují nepravidelně-podle potřeby.Zákazníci si je najímají na základě přepravních smluv.

2)Linková přeprava-traťové lodě obstarávají dopravu na pevně stanovených trasách podle jízdního řádu. Nejvýznamnější lodní doprava se uskutečňuje na Atlantiku(2/3 celkového objemu námořních přeprav).Atlantik zabezpečuje nejkratší námořní spojení mezi starým a novým světem. Tonáž světového loďstva do začátku 80. let rychle rostla. Potom začal pokles vyvolaný omezením přepravy ropy v období energické krize. Teprve koncem 80. let byl zaznamenán mírný vzestup. Pro převoz různých druhů nákladů jsou lodě speciálně upraveny. Se specializací loďstva se specializují i přístavy.Rozlišují se přístavy univerzální,které mají specializované zóny pro příjem určitých substrátů-přístaviště pro kontajnery,bazény pro výkladku a nákladku ropy,uhlí,rud,dřeva,obilí atd.!Přístavy specializované,zaměřující se na nákladku jednoho hromadného substrátu,který bývá předmětem vývozu. Přístavy z hlediska přepravní funkce: 1)Přístavy vývozní: převažuje nákladka nad výkladkou zboží. 2)Přístavy dovozní:převažuje výkladka 3)Přístavy smíšené:poměr mezi výkladkou a nákladkou vyrovnaný

Největším dovozním přístavem na světě je Rotterdam-v jeho zázemí je Nizozemsko a značná část území Německa,Belgie a Francie.

Na mezinárodních přepravách se podílí asi 2200 přístavů.Přístavů s ročním obratem přes 1 milión tun je několik set.Rozhodující význam mají ty přístavy,jejichž roční obrat přesahuje 100 mil. tun. Největší přístavy světa (v tunách ročně) 1. Rotterdam-290t 2.Singapore-190t 3.New Oleans-175t .... 11.Marseille-95t ... 20.Hamburg-65t

Vzdušná (letecká) doprava Ve světovém dopravním systému se využívá především k přepravě lidí na velké či delší vzdálenosti,hlavně v mezikontinentálním měřítku,také se prosazuje stále ve větším rozsahu na přepravu nákladů. Výhodou letecké dopravy je rychlost a relativně značná bezpečnost. Letecká doprava zaznamenává rychlý rozvoj.Síť letových tras vzrostla z 3 mil. km z roku 1960 na 8 mil. km v roce 1990.Počet cestujících se zvětšil ve stejném období ze 70 mil. na 1 120 miliónů osob. Do první desítky států-podle ročního výkonu letecké dopravy (oskm)-patří USA,Rusko,Japonsko,Velká Británie,Kanada,Francie,Německo,Austrálie,Nizozemsko a Španělsko. Rozšíření letecké dopravy je podmíněno sítí letišť. Největší letiště přijímají a odbavují každoročně více než 15 mil. pasažérů.

Největší letiště světa ne počátku 90 let(čísla udávají mil. cestujících za rok) 1.Chicago 60 2.Dallas 58 3.Los Angeles 45 5.Londýn(Heathrow) 40 9.Franfurt 26 18. Paříž 21 Hlavní trasy letecké dopravy spojují Evropu a Severní Ameriku (1. místo), Evropu a Jižní Ameriku (2.místo) s Evropu a Blízký Východ (3. místo) Na trase mezi Evropou a Severní Amerikou se ročně přepravuje 30-35 milionů cestujících.