Wikipedista:Vojtěch Kučera/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dark Souls III
Základní informace
VývojářFromSoftware
VydavatelBandai Namco Entertainment
DesignéřiShigeto Hirai
Yuya Kimijima
Hiroshi Yoshida
Junya Ishizaki
ProgramátorTakeshi Suzuki
SkladateléYuka Kitamura
Motoi Sakuraba
Herní série'Souls'
PlatformyMicrosoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Datum vydání24. března 2016 v Japonsku
12. dubna 2016 celosvětově
ŽánrRPG
Herní módySingle-player, multiplayer

Dark Souls III je RPG videohra vytvořená firmou FromSoftware a publikovaná firmou Bandai Namco Entertainment. Hra je dostupná pro PlayStation 4, Xbox One a Microsoft Windows. Hra byla vydána jakožto čtvrtý díl Souls[1] série v březnu roku 2016 v Japonsku. Celosvětově byla hra vadaná v dubnu roku 2016[2].

Hra byla pozitivně přijata jak kritiky, tak hráči. Dark souls III se stala nejrychleji prodávanou hrou firmy Bandai Namco Entertainment v historii. Po uplynutí dvou měsíců od celosvětového vydání hry bylo prodáno přes tři miliony kopií.

Gameplay[editovat | editovat zdroj]

Dark Souls III je RPG videohra hraná z perspektivy třetí osoby, podobně jako předchozí hry série. Hráč má k dispozici širokou škálu zbraní k boji proti nepřátelům. Štíty je ve hře možné použít jako sekundární zbraně, ale jsou určené hlavně k odrážení nepřátelských útoků a ochraně hráče před poškozením[3]. Každá zbraň má dva základní typy útoků: standardní útok a silný útok, který uděluje větší poškození, ale je pomalejší. Nepřátelským útokům se lze vyhnout pomocí tzv. dodge-rollu[4]. Tzv. Bonfiry slouží jako checkpointy stejně jako v předchozích hrách série. Hráč může také sesílat kouzla pomocí katalyzátorů. Systém magie je převzat ze hry Demon's Souls. Kouzla jsou sesílána za cenu tzv. Focus Pointů (FP). Každé kouzlo má jinou cenu FP. Ve hře jsou dva druhy Estus Flasek (Estus Flask), přičemž první doplňuje FP a druhá HP (životy). Hráč může libovolně měnit počet Estus Flasek ve Firelink Shrinu. V předchozích hrách existoval pouze druh doplňující životy.

Během hry hráč narazí na různé druhy nepřátel s různými vzorci chování. Někteří z nich mění styl svých útoků během boje. Novinkou oproti předchozím hrám jsou tzv. Weapon Skilly, což jsou speciální útoky, které jsou unikátní pro každou zbraň. Weapon Skilly můžou mít různé speciální efekty, jako např. poškození magií, ale při jejich použití jsou spotřebovávány FP. Hra klade větší důraz na "role-playing" element díky širší škále zbraní a rozšířeným možnostem modifikace postavy. Hra obsahuje méně oblastí než Dark Souls II, ale jsou větší a mají propracovanější detaily, což hráče povzbuzuje k průzkumu.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

V království Lothric zvoní zvon, který ohlašuje vyhasínání Prvního ohně, který byl doposud zodpovědný za udržování Věku ohně. Jak už se stalo mnohokrát v minulosti, příchod Věku temnoty přivádí na svět nemrtvé - prokleté bytosti, které po smrti znovu povstanou. Věk ohně může být prodloužen rituálem zvaným Spojení ohňů, při němž velcí hrdinové a lordi obětují své duše, aby mohl První oheň znovu vzplanout. Ale princ Lothric se rozhodl nesplnit svoji povinnost Lorda a místo toho sleduje oheň vyhasínat.

Zvon je poslední nadějí pro Věk ohně. Probouzí předchozí Lordy, kteří propojili ohně v minulosti, z jejich hrobů, aby se znovu pokusili o rituál. Ale všichni až na jednoho opustili své trůny a nevyslyšeli volání.

Ashen One - nemrtví, kterému se nepodařilo stát se Lordem - povstává z hrobu, a musí dovést vzpupné Lordy zpět na jejich trůny. Lordů je celkem pět včetně prince Lothrica. Jsou to: Abyss Watchers - skupina válečníků, která přísahala, že bude bránit zemi před vlivem Propasti (Abyss); Yhorm, the Giant - vůdce a ochránce svého lidu; Aldrich, Saint of the Deep - kněz, který byl donucen stát se Lordem i přesto, že požíral lidi i bohy; Ludleth of Courland - jediný Lord, který se dobrovolně vrátil na svůj trůn.

Poté, Ashen One vrátí všechny lordy na jejich trůny, odcestují do ruin, kde se nachází První oheň. Tam se utkají se Soul of Cinder, což je reinkarnace všech předchozích Lordů. Po porážce Soul of Cinder jsou možné čtyři konce. Ashen One provede rituál a znovu propojí oheň; Ashen One zavolá Strážkyni ohně (Fire Keeper), která oheň uhasí a nastane Věk temnoty; Ashen One Strážkyni zavolá, ale zabije ji; Ashen One pohltí První oheň a stane se Temným pánem Londoru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dark Souls III na anglické Wikipedii.

  1. McDonnel, Kenny. "Can Dark Souls 3 Best These Incredible Gameplay Moments From the Souls Series?". Moviepilot. Moviepilot. Retrieved November 9, 2015.
  2. Barsanti, Sam (June 15, 2015). "Dark Souls III is officially coming, will kill you and everyone you love". The A.V. Club. Retrieved June 15, 2015.
  3. Rad, Chloi (June 16, 2015). "E3 2015: Dark Souls 3 Is Everything I Want In A Dark Souls Sequel". IGN. Retrieved August 18, 2015.
  4. Reseigh-Lincoln, Dom (July 19, 2015). "How Dark Souls 3 combat is changing post-Bloodborne". Edge. GamesRadar. Retrieved August 18, 2015

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


[[Kategorie:Hry pro PlayStation 4]] [[Kategorie:Hry pro Windows]] [[Kategorie:Hry pro Xbox One]] [[Kategorie:Hry na hrdiny]]