Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Pozitivní posílení/Komunitní konzultace květen 2022

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pozitivní posílení je v současnosti (květen 2022) zvažovaný projekt týmu Growth nadace Wikimedia. Do současnosti se tým Growth zabýval převážně tím, aby nováčci uložili svou první editaci. Tým Growth je přesvědčen, že dosáhnout tohoto cíle se mu daří – každý měsíc přibývá řada nováčků, kteří svou první editaci uložili právě díky Domovské stránce nováčka.

Díky tomu, že nováčci zpětnou vazbu dostanou až v okamžiku, kdy něco udělají špatně, ale od Wikipedie poměrně rychle odchází. Tým Growth se proto rozhodl posunout dále – vyvinout a nasadit funkce, které nováčkům pomohou s návratem na Wikipedii a postupným vylepšováním svých editačních dovedností.

Největší otázkou, kterou si při návrhu tohoto projektu klademe, je: „Jakým způsobem můžeme povzbudit nováčky, kteří si vyzkoušeli svou Domovskou stránku, aby v editování neustávali a využít tak jejich energie?

V týmu Growth nás napadly tři nápady, které by se daly realizovat – detailnější popis ke každému z nich najdete v sekci Nápady. Rádi bychom naše myšlenky s komunitou zkonzultovali, abychom si uvědomili případné problémy, na které v průběhu realizace můžeme narazit. Rádi si vaše názory přečteme na diskusní stránce – oceníme, pokud své názory sepíšete do 6. června 2022.

Zapojit se do komunitní konzultace

Nápady

Vylepšení modulu Dosah vašich příspěvků

Jednou z součástí Domovské stránky je Dosah vašich příspěvků. V současnosti tento modul zobrazuje články editované nováčkem, seřazené podle počtu návštěv. Od prvního nasazení Domovské stránky (r. 2019) jsme tento modul nijak nevylepšovali.

V rámci tohoto nápadu bychom rádi implementovali několik vylepšení. Můžeme například přidat:

  • milník "Editační tipy vyzkoušeny", abychom nováčky přiměli vyzkoušet Editační tipy,
  • statistiky týkající se příspěvků nováčka (podobné těm, které zobrazuje X Tools),
  • počet obdržených poděkování, abychom zdůraznili, že je od komunity možné dostat ocenění za svou činnost,
  • informace o nedávné editační aktivitě, včetně počtu nepřetržitých dní, které nováček strávil editováním ("editing streak"); čímž povzbudíme nováčky k tomu, aby se k Wikipedii vraceli pravidelně,
  • informace o návštěvnosti hesel, které nováček postupem času editovali (podobné statistikám návštěvnosti)

Leveling up

Pro wikikomunitu je často důležité, aby nováčci postupovali od jednoduchých editačních tipů po ty složitější. Nováčky, kteří úspěšně uloží větší množství jednoduchých editačních tipů (např. přidávání odkazů) bychom rádi povzbudili, aby si vyzkoušeli i složitější editační tipy. To můžeme udělat buď na jejich Domovské stránce, nebo po dosažení určitého počtu dokončených editačních tipů na nejnižší úrovni obtížnosti.

V rámci tohoto nápadu bychom rádi implementovali několik vylepšení. Můžeme například:

  • ve zprávě, která se zobrazí po úspěšném dokončení editačního tipu, nováčka povzbudit, aby zkusil editační tipy o vyšší úrovni obtížnosti
  • přidat do editačních tipů ještě složitější úkoly, aby se nováčci postupně mohli snáze stát zkušenějšími wikipedisty,
  • do modulu Dosah vašich příspěvků můžeme přidat milník (např. zaměřený na počet různých dokončených editačních tipů),
  • do Domovské stránky přidat další modul, pomocí které by nováčkům šlo udělit nějaké ocenění (formou wikivyznamenání nebo certifikátu) nebo
  • využít notifikace k tomu, aby nováčci vyzkoušeli i složitější editační tipy.

Osobní poděkování

Výzkum ukazuje, že poděkování a povzbuzení od zkušených uživatelů má významný efekt na retenci nováčků. Rádi bychom se více věnovali způsobu, jakým zkušení wikipedisté mohou nováčkům za jejich práci poděkovat či udělit jiné ocenění. Možná bychom mohli požádat mentory, aby svým nováčkům za jejich snahu osobně poděkovali? V rámci tohoto nápadu můžeme využít existující mechanismy (jako jsou poděkování zabudovaná do Wikipedie nebo wikikytičky), protože u nich existují studie prokazující značný pozitivní efekt. Můžeme prozkoumat například následující možnosti: