Wikipedie:WikiProjekt Wikiskupiny a jejich vitalita/O projektu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Cílem projektu je zodpovědět otázky:

  • Proč wikiskupiny vznikají?
  • Co je udržuje při životě?
  • Proč wikiskupiny zanikají?

Wikiskupinou je zde pak myšlena jakákoliv skupina Wikimedianů, která se srotila za určitým úkolem. Jedná se o WikiProjekty, GLAM a EDU skupiny, různé komise Wikimedia Foundation apod.

Přínos pro komunitu[editovat | editovat zdroj]

Výsledky takového výzkumu by mohli komunitě osvětlit, proč některé wikiskupiny a jejich projekty jsou úspěšné a jiné méně. Toto osvětlení by mohlo být účinným návodem pro členy komunity, k založení úspěšné dlouhotrvající wikiskupiny.

Přínos pro Wikimedia Foundation a podobné organizace[editovat | editovat zdroj]

Zároveň by se mohla nadace Wikimedia Foundation (WMF) a podobné organizace dozvědět více o skupinách, důvodech vzniku, fungování a zániku. Pomoc komunitě by se tak mohla stát cílenější a přesnější. Je potřeba zmínit, že podobný průzkum zde již probíhal v roce 2010 (Movement roles) výsledkem však byla definice základních skupin podporující rozvoj hnutí Wikimedia. Naopak náš výzkum by šel více do hloubky a zkoumal motivace samotných editorů a dobrovolníků pomáhajících s rozvojem Wikipedie.

Hlavním nástrojem sběru dat by měl být jednoduchý dotazník. Dotazník by byl umístěn v nějaké externí aplikaci umožňující lepší statistické vyhodnocení. Byl by k dispozici v angličtině a češtině s tím, že by bylo možné ho přeložit do jakéhokoliv jiného jazyka a pokus replikovat v jakémkoliv dalším jazyce. Vyrobil by se seznam současných a již nefunkčních wikiskupin na české a anglické Wikipedii, dále na Metě, Outreach wiki apod. K těmto skupinám by se přiřadili současní a bývalí dobrovolníci.

Následně by se distribuovala laskavá výzva k vyplnění dotazníku. Po nějaké předem dohodnuté době by se výzkum vyhodnotil. Jeho výsledky by se prezentovali jednoduchou atraktivní formou komunitě a dále by byl sepsán odborný článek pro patřičně orientovaný časopis. Výsledky by bylo možné též prezentovat na různých wikisrazech či konferencích.

Slovníček pojmů[editovat | editovat zdroj]

Slovníček pojmů zahrnuje termíny používané tímto projektem:

  • Wikiskupina – skupina Wikipedistů, kteří se srotili kvůli dosažení určitého cíle. Jedná se nejčastěji o WikiProjekty, Portály, ale i takové věci jako Arbitrážní výbor, Správci apod. Úplný seznam českých wikiskupin naleznete zde.