Wikipedie:WikiProjekt Vodstvo Česka/Seznamy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cílem této aktivity je vytvořit seznamy vodních toků a ploch v České republice za účelem zajištění cílového počtu článků o této tematice, ale i získání celého přehledu.

Analýza náročnosti[editovat | editovat zdroj]

Začátkem února jsem se jal testovat rychlost zpracování seznamů a metodiku. Zaměřil jsem se na vodní toky a plochy. Dále jsem zjišťoval možnost financování této aktivity a zjistil, že ji nelze financovat z prostředků WMCZ ani WMF.

Vodní toky[editovat | editovat zdroj]

U vodních toků jsem postupoval proti proudu (začátek Labe ve Hřensku) odečítáním z map a pak po jednotlivých přítocích a jejich přítocích. K tomu určoval a odečítal další informace, jako délku či souřadnice soutoků. Viz zkusmá tabulka.

Za 4 hodiny jsem zpracoval 17 vodních toků (4 za hod). Jelikož ale neznám celkový počet pojmenovaných vodních toků, nemohu určit, jak dlouho by trvalo zpracování celé ČR. Nejsem schopen určit, ani z prohledané plochy/dlaždic, kvůli charakteristice toků.

Vodní plochy[editovat | editovat zdroj]

U vodních ploch jsem zvolil za vzor okres Kladno. Následně za použití několika map prohledávám mapu část po části a hledám pojmenované vodní plochy. K tomu hledám v tabulkách a databázích další informace jako Plocha, nebo ID DIBAVOD - viz tabulka.

Za 4 hodiny jsem zpracoval 29 vodních ploch, tj. 7 vodních ploch za hodinu. Zároveň jsem došel zhruba do poloviny plochy okresu Kladno (dohledával jsem obrázky na Commons a vytvářel jim kategorie, kdyby se to nedělalo, určitě bych se dostal za polovinu). Okres Kladno není tolik pokryty rybníky, jako například okres Strakonice. Dávám tedy odhad, 10 hodin na jeden okres. Při existenci 77 okresů, tedy 770 hodin na zpracování ČR, plus rezerva 80 hodin čistého času. Tj. pro jednu osobu 100 pracovních dní, což je 3 měsíce a něco.

Při zkoumání se tedy zdá, že pojmenován je přibližně každý 4 rybník. To by odpovídalo představě, že bude pojmenováno asi 6 až 7 tisíc rybníků a že nezarybničněný okres typu Kladno, jich bude mít tak 70 se jménem. Neznamená to, ale že by ostatní rybníky neměly jméno. Pravděpodobně má jméno většina z 21 až 24 000 rybníků v ČR, jen nejsou nikde zapsána.

Závěr[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k neschopnosti určit náročnost zpracovat vodní toky a zároveň velké náročnosti zpracování ploch, jsem se rozhodl vodní toky v roce 2017 neřešit.

Dále bych rád provedl ještě test upravené metodiky zpracování. Zpracovávání do tabulek na Wikipedii má svoje výhody, ale též nevýhody, které převažují. Závažné nevýhody jsou zejména a) nezabezpečený odchod ze stránky a ztráta dat, b) vysoká pravděpodobnost pádu prohlížeče a ztráta dat (ve VE), c) vyšší časová náročnost (vytváření linků, vkládání do šablon je pomalejší, než vyplňování tabulek v excelu. Zvláště poslední důvod může být ale diskutabilní. Do excelu se sice rychleji vkládá, ale nakonec se i excel bude muset převést na Wikitext s odkazy a šablony. Proto bych rád provedl druhé testování: vytváření tabulky v Excelu, dokončil okres Kladno a konvertoval do Wikipedie. Problémem zde jsou dvě věci: a) časová náročnost určení rozcestníku vodního toku odtoku (který se určí podle toho, kam se tok vlévá), b) případný požadavek refovat každou položku v tabulce zvlášť.

V průběhu toto roku bych tedy provedl ještě testování tvorby tabulky v Excelu a pak buď společnou činností, nebo brigádně provedl jeden, dva další okresy. Číslo 800 hodin vypadá hrozně, ale při rozdělení práce mezi víc lidí, to může pěkně odsýpat. --Juandev (diskuse) 28. 2. 2017, 11:37 (CET)[odpovědět]