Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/QR Code

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chráněné území a QR Code je pracovní myšlenka, jestli by nebylo vhodné zkusit domluvit osázení všech cedulí s chráněnými územími QR Code, které by umožňovaly po načtení rychlý přístup na Wikipedii. Viz QRpedia.

Jak by to mělo fungovat?[editovat | editovat zdroj]

Turista přichází k chráněnému území, kde uvidí QR Code. S pomocí inteligentního telefonu snímá tento kód a okamžitě mu do telefonu přichází článek z Wikipedie o tomto území. Turista si může prohlédnout a najít, co za chráněné rostliny či zvířata zde žije, může si pročíst, co se zde nachází atd.

Co je potřeba vyřešit?[editovat | editovat zdroj]

Generování kódů[editovat | editovat zdroj]

Dle této stránky se zdá, že samotné generování není žádný problém. Maximální možný počet znaků je 4300, což plně dostačuje pro naše účely.


Kdo to zaplatí[editovat | editovat zdroj]

Otázka je na co se to bude tisknout. Zde bych viděl to, že se to zaplatí z grantu Presentation and Outreach WMCZ. ?

Distribuce[editovat | editovat zdroj]

Zde by bylo fajn, to tisknout na nějaký nepromokavý lepící papír. Distribuovat by to mohli sami prověření Wikipedisté, kteří tam pojedou fotit či natáčet. ?

Povolení[editovat | editovat zdroj]

Bude potřeba se spojit s okresními či krajskými (celostátními?) orgány a zkusit je přesvědčit, že podobný projekt má smysl. Kde začít? Udělat si pilotní projekt? Například Praha?

Nadhodil --Chmee2 22. 8. 2011, 17:50 (UTC)

Zajímavý nápad, co jsem tak projížděl památky v Pardubickém kraji, tak je většina cedulí v dezolátním stavu, takže je možná právě teď uvažují nad obnovou značení.--Honza chodec 22. 8. 2011, 21:16 (UTC)
mě se to taky líbí :-). Doporučuji nicméně nejprve zjistit, kdo ty cedule spravuje (AOPK ČR?) a následně najít nějakého spojence z řad těchto státních orgánů, který vidí dovnitř organizace a bude schopen to prosadit. Je to nicméně běh na dlouhou trať a určitě by to dalo hodně práce. --Vojtech.dostal 30. 8. 2011, 05:47 (UTC)
Tohle je výbornej nápad. Pokročilo se s tim nějak od doby nadhození? Třeba by se dalo domluvit i tištění QR kódů rovnou na nové cedule. --YjM | dp 5. 6. 2013, 11:17 (UTC)