Wikipedie:WikiProjekt Autorské právo/Fotografie volných děl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Považuje sa samotná fotografia, ktorá zachycuje časť starej mapy (už patri do public domain) za dielo chránené autorským pravom? Teda čí je možne používať tuto fotografiu bez súhlasu jej autora? Hakeem 0:44, 29.11.2006 (UTC)

Jestli je to jen ofocené (jako byste to položil na scanner) tak pořízením fotografie autorské dílo nevzniká a obrázek zůstává v public domain. Pokud na fotografii například osoba zahalená do public domain mapy tak je patrně autorsky chráněna. --che 01:51, 29. 11. 2006 (UTC) che 11:58, 29. 11. 2006 (UTC)
Touto problematikou se zabývají např. na těchto stránkách na en.wiki:
Píše se tam, že např. podle německého nebo amerického práva není k pořízení fotografických reprodukcí dvourozměrných děl potřeba tolik tvůrčí invence, aby vzniklé fotografie byly způsobilé autorskoprávní ochrany. I v českém autorském zákoně je v § 1, odst. 1 uvedeno, že autorskoprávní ochraně podléhá dílo, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora, ale nic konkrétnějšího tam není. Jak je toto ustanovení vykládáno, nevím, musíme počkat, co na to řeknou kolegové wikipedisté, kteří se autorskoprávní problematikou zabývají. --Milda 04:29, 29. 11. 2006 (UTC)

Autorský zákon v definici svého předmětu, tj. autorského díla, definuje v §1 odstavci 1 autorské dílo obecně a v dalších odstavcích téhož paragrafu tuto základní definici upřesňuje (zvýraznění mé)

  • 1)Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam...
  • 4)Předmětem práva autorského je také dílo vzniklé tvůrčím zpracováním díla jiného...

Pokud je ta fotografie udělána tak, aby pouze co nejvěrněji zachytila onu starou mapu a není tam od fotografa patrný žádný tvůrčí vklad, pak se nejedná o autorské dílo, ale jen o kopii a tedy z toho fotografovi žádná práva nevznikají. Aby vznikaly, muselo by jít o jedinečný výsledek tvůrčí činnosti. Výsledek tvůrčí činnosti je jedinečný, když zřejmě neexistuje nezávisle vytvořené dílo totožné nebo zaměnitelné, když je jedinečný ve statistickém významu. Položte si otázku: Pokud bych postavil skupinu dalších lidí za stejných podmínek, jaké by měl autor, před stejný problém, vytvoří každý z nich prakticky jistě něco jiného než on? Nebo zda je pravděpodobné, že se výsledky jejich činnosti od porovnávaného díla prakticky nebudou lišit, a budou zaměnitelné? To první je autorské dílo, druhé autorským dílem není. --Beren 07:29, 29. 11. 2006 (UTC)

Zkráceně řečeno, pokud někdo vyfotí to dílo co je volné, tak práva tomu co vytvořil fotografii nevznikají, pokud ten atlas použije k nějaké umělecké fotografii např. zátiší starého atlasu se svíčkou, tak práva vznikají. Čili je nutno posuzovat účel. Víceméně pokud je účelem vyfotit toto dílo tak jak je, práva nevznikají, pokud je účelem dělat umění, tak právo vzniká. Hippopotamus 23:05, 15. 12. 2006 (UTC)