Wikipedie:Strategie Wikimedia 2030

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nadace Wikimedia spustila na začátku roku 2017 diskusi o tom, jaká má hnutí Wikimedia a jeho projekty vypadat v dalších patnácti letech. Diskuse strategie Wikimedia 2030 probíhá ve třech cyklech, vyvrcholit má na Wikimánii v srpnu 2017. Do diskuse, kterou facilituje Nadace, je zvána celá komunita. Budeme rádi, když se zapojí i lidé z české komunity wikipedistů a wikimediánů.

Cyklus 1: Sběr výroků[editovat | editovat zdroj]

První cyklus probíhal od 14. března do 18. dubna 2017. Jednalo se o sběr témat, kde vidí hnutí Wikimedia v roce 2030 široká celosvětová komunita. Sešlo se 1800 tematických výroků, které byly seskupeny do pěti hlavních témat s podtématy. Shrnutí získaných návrhů si můžete přečíst ve výsledné zprávě.

Cyklus 2: Přehled a prioritizace témat[editovat | editovat zdroj]

Probíhá nyní od 11. května do 12. června 2017. Cílem tohoto cyklu je diskuse nad pěti hlavními tématy, které představují počáteční návrh základních konceptů budoucí strategie.

Těmito tématy jsou:

Podrobnosti o jednotlivých tématech jsou dostupné na Meta-Wiki.

Jak diskutovat?

Každé téma má vlastní stránku viz odkazy výše, kde je téma stručně popsáno, jsou uvedena podtémata a související výzkum, statistiky apod. Záběr témat je opravdu široký. Cílem je diskutovat důležitost témat pro budoucnost, lépe je definovat, ujasnit si, co budeme dělat, ale také to, co dělat nebudeme, stanovit priority a kompromisy.

Na konci stránky je vždy uvedeno pět otázek, nad kterými je možné diskutovat na diskusní stránce nebo na ně odpovědět pomocí dotazníku:
  1. Jaký vliv bychom měli na svět, pokud budeme naplňovat toto téma?
  2. Jak důležité je toto téma v souvislosti s ostatními 4 tématy? A proč?
  3. Pokud zvýšíme své úsilí v této oblasti v příštích 15 letech, existuje něco, co dnes děláme, že budeme muset přestat dělat, abychom téma naplnili?
  4. Co dalšího je důležité přidat k tomuto tématu, aby bylo silnější?
  5. Jaké další skupiny budou pracovat v této oblasti a jak bychom s nimi mohli spolupracovat?
Kdo může diskutovat?

Jednotlivé pobočky, tematické organizace, skupiny uživatelů, výbory, Wikimedia Foundation, stejně jako i jiné skupiny a jednotlivci.

Způsob diskuse si opět může každá skupina vybrat sama, ať už online nebo offline, na Wikipedii nebo přes jiný kanál. Ve Wikimedia Česká republika budeme diskutovat na brněnském a pražském Wikisrazu a zároveň Pod lípou.

Cyklus 3: Stanovení priorit[editovat | editovat zdroj]

Třetí cyklus je naplánován od 28. června do 28. července 2017. Jeho podrobný průběh bude teprve určen.