Wikipedie:Soutěž k 30. výročí obnovy demokracie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hvězda svobody: Soutěž k 30. výročí obnovy demokracie v Československu[editovat | editovat zdroj]

Toto je návrh soutěže pro wikipedisty, která se v současností (únor 2019) připravuje. Název i pravidla mohou být změněny a vaše připomínky k nim jsou vítány na diskusní stránce. Nic na této stránce nelze vykládat tak, že by se popsaná soutěž musela uskutečnit resp. musela uskutečnit v podobě, v jaké je zde popsána.

Cíl[editovat | editovat zdroj]

Připomenout si 30. výročí obnovy demokracie v Československu a obohatit českou a slovenskou Wikipedii o kvalitní články, které se vztahují k naším zemím.

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Účastnit se může každý registrovaný wikipedista. Do soutěže se nemusí přihlásit, prostě jen v rámci témat soutěže a ve vymezené době vytvoří Dobrý nebo Nejlepší článek.

Témata[editovat | editovat zdroj]

Účastník může zpracovat libovolný článek, jehož téma se vztahuje Česku a/nebo Slovensku a který k datu zahájení soutěže (doplnit) je na české nebo slovenské Wikipedii ve špatném stavu (neúplný, špatně napsaný, neozdrojovaný) anebo tam úplně chybí.

Přípustné jsou i články, jejichž téma se k Česku a Slovensku vztahuje jen z menší části, pokud v nich bude na dobré úrovni popsán tento dílčí vztah jejich tématu k některé nebo oběma těmto zemím. Například článek o biologickém druhu podrobně popíše, kde tento druh v Česku či na Slovensku žije/pěstuje se a jak je zde využíván. Nebo článek o zahraniční hudební kapele bude obsahovat dobrý popis jejích vystoupení v Česku či na Slovensku a reakce místní kritiky na tato vystoupení. A tak podobně.

V případě, že máte pochybnosti, zda lze daný článek do soutěže zařadit, zeptejte se předem pořadatelů na diskusní stránce soutěže. Ti rozhodnou a poradí vám.

Každý může zpracovat libovolný počet soutěžních článků, na každé z Wikipedií však může získat nanejvýš jednu cenu (porota vyhodnotí jeho celkový přínos k dosažení cíle soutěže).

Organizace soutěže[editovat | editovat zdroj]

Soutěž řídí a spory rozhoduje řídící výbor. Jeho členy jsou ....

Články hodnotí poroty. Porotci jsou pro každou zúčastněnou Wikipedii nejméně tři, sami v dané jazykové verzi nesmí soutěžit. Členy poroty na české Wikipedii jsou ..., na slovenské ....

Hodnocení a ceny[editovat | editovat zdroj]

Hodnotit se budou všechny články výše uvedených vlastností, které v den 30. výročí zvolení Václava Havla prezidentem Československa (29. 12. 2019) budou buď mít status Nejlepšího článku anebo budou již aspoň 7 dní nepřetržitě v seznamu Dobrých článků (tj. nejpozději od 22. 12. 2019; odhlédne se ovšem od případných zlomyslných/neodůvodněných pokusů jim status Dobrého článku na poslední chvíli před vyhodnocením soutěže odebrat).

Porota k 3. lednu 2020 sestaví a uveřejní seznam článků, které bude hodnotit – hlídejte si, aby se na ten váš nezapomnělo, protože do soutěže se žádné přihlášky nepodávají a porota by mohla některý článek přehlédnout.

Počínaje 8. lednem 2020 porota vyhodnotí kvalitu výsledných článků a při podobné kvalitě přihlédne i k přínosu autora – ten může například využít i překladu z jiných Wikipedií a dalších povolených materiálů, ale při stejné kvalitě výsledného produktu bude porota lépe hodnotit nový autorský text. Při podobném přínosu autorů pak může porota přihlédnout i k tomu, jak je článek podstatný pro encyklopedii.

Porota sestaví pro každou Wikipedii pořadí tří nejlepších článků a ocení jejich hlavní autory speciálními wikivyznamenáními, Hvězdami svobody. Pořadatelé navíc udělí i věcné ceny: ... (pokud máte zájem se stát sponzory soutěže, jste vítáni). Výsledky budou vyhlášeny ...

Navíc budou uděleny zvláštní ceny

  • Pro nejlepší soutěžní článek, vztahující se k Sametové / Něžné revoluci
  • Pro nejlepší soutěžní článek na jiné téma české nebo slovenské historie
  • Pro nejlepší soutěžní článek na téma české nebo slovenské kultury, památek a sídel
  • Pro nejlepší soutěžní článek na téma české nebo slovenské přírody
  • Pro nejlepší soutěžní článek na téma české nebo slovenské vědy a techniky
  • Pro nejlepší soutěžní článek na téma české nebo slovenské ekonomiky

Doprovodné akce[editovat | editovat zdroj]

(Jen pokud se toho někdo ujme. Ten ať si vymyslí podrobná pravidla.)

Soutěž pro nováčky a začínající wikipedisty.

Soutěž (nebo sbírka) médií vztahujících se k dějinám, osobnostem, krajině a památkám Česka (=pokud máte doma staré fotky, filmy, dokumenty nebo zvukové nahrávky, které mají historickou nebo encyklopedickou důležitost, nahrajte nám je do Commons.)