Wikipedie:Senioři píší Wikipedii/Metodika/Začátečníci/1. lekce/Scénář pro lektora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Scénář k první lekci začátečnického kurzu (určeno pro lektora)[editovat | editovat zdroj]

Před lekcí...[editovat | editovat zdroj]

Ujistěte se, že máte s sebou všechny potřebné materiály, že je prostor konání kurzu zajištěný a plně funkční. Na vlastní hodinu dorazte s předstihem alespoň 15 minut. Zapněte lektorský počítač a projektor, připravte si prezentaci. Samotní účastnici si počítače mohou zapnout až před částí Orientace, ideálně během přestávky v polovině lekce, aby je během první poloviny zapnutý počítač nerozptyloval. Pokud je ale zapínání počítačů složitější, lze je zapnout předem, aby se předešlo zdržování.

Úvodní představení[editovat | editovat zdroj]

Na začátek hodiny je třeba představit jednak sebe, jednak kurz. Co se týče osobního představení a přístupu, je na vás, jak moc formální tón zvolíte, dobré je vystupovat více jako partner a průvodce (vy máte znalosti a zkušenosti, já zas řemeslo, pojďme to dát dohromady) než jako kantor (teď vás to všechno naučím).

Následuje stručné představení průběhu a cílů celého kurzu. To je velice důležité vzhledem ke vzájemnému vyjasnění očekávání.

  • Průběh kurzu spočívá především ve víceméně individuální práci na počítači na základě pokynů lektora a tištěných materiálů. Práce by měla probíhat i průběžně v rámci domácí přípravy, byť to není nezbytně nutné.
  • Cílem kurzu je získat dovednost orientace ve Wikipedii a rozumět tomu jak vzniká, chápat její výhody i omezení. Tato rovina by se dala označit jako čtenářská. Dalším cílem je pak rovina wikipedistická, tedy naučit se ono „řemeslo“ psaní Wikipedie. Umět pracovat s vizuálním editorem, procházet historii článků a porovnání změn, znát základní pravidla a zvyklosti, umět pracovat se zdroji, postupně si osvojovat encyklopedický styl a strukturu článků apod. Zdůrazněte, že v rámci začátečnického kurzu není tolik prostoru ke cvičení vlastního encyklopedického psaní a tvorbě článků, k tomu jsou spíše určeny kurzy pro pokročilé nebo kluby Wikipedie.

Poté by měl být prostor k tomu, aby se představili jednotliví účastníci. (Pokud máte velký kurz, kde je třeba deset a více lidí, zvažte, jestli tuto část úplně nevynechat. Může být časově náročná a velký počet účastníků většinou znamená i nutnost vyhradit si více času pro registraci účastníků na konci této lekce.) Vyzvěte tedy účastník, aby se ve dvou větách stručně představili: stačí jméno, co studovali, dělali za profesi a co dělají teď, jaké mají koníčky a záliby. Každého se také zeptejte, jaké má vlastně od kurzu očekávání a jestli se shodují se stanovenými cíli kurzu.

Vzájemné představení se je dobré jednak k vytvoření a utužení vzájemných vztahů (dobré vztahy vedou k vyšší docházce i lepším výsledkům :-)), jednak se tím dozvíte co koho zajímá a můžete si udělat představu, čím by mohl Wikipedii obohatit. V dalších lekcích (či už v rámci Orientace během první lekce, vizte níže) tomu můžete i přizpůsobit výběr článků a témat, které budete v rámci výuky otevírat a ukazovat na nich funkce Wikipedie.

Prezentace[editovat | editovat zdroj]

Účelem prezentace není podat vyčerpávající obraz Wikipedie a její historie. Jde o to návaznou a přitažlivou formou sdělit základní fakta a principy, ale také různé zajímavosti a třeba i nějaké drobné osobní postřehy, aby bylo jasné, že Wikipedie není nějaká technokratická instituce, ale komunita živých lidí. Od prvního slova je velice důležité dávat si pozor na používané pojmy. Už slovo editace, které nám může připadat samozřejmé, není tak snadno pochopitelné, každý ho může chápat trochu jinak. Je proto důležité tyto nejasné či interní pojmy (editace, wikipedista, reference, diskuse,...) zpočátku vysvětlovat, opisovat (a to konzistentně, ne pokaždé jinak), a teprve až když máte jistotu, že účastnici si pojem osvojili (což asi nebude hned během první lekce), může jej začít používat přímo.

Jedno z hlavních témat, které by z prezentace mělo vyplývat, je otevřenost. Okolo otevřenosti se dá nabalit mnoho dalších důležitých témat: motivujete tím k účastníky k zapojení se (užitečný může být kdokoli), dále tím vysvětlujete samoregulační mechanismus, ono kouzlo, díky kterému Wikipedie roste a funguje a které je na otevřenosti postavené, dále se tím dostanete k problematice autorských práv a licencím ve Wikipedii, ale i k pravidlům ověřitelnosti a encyklopedické významnosti (někdy striktní pravidla jakožto daň za otevřenost).

Dalším důležitým tématem prezentace je komunitní rozměr celé Wikipedie. Představte jednoduchý model tří rolí: každý může ve Wikipedii přijmout jednu až tři role. Roli čtenáře, roli přispěvatele a roli kontrolora (consumer, contributor, controller). Kontrolorů je nejméně, ale to neznamená, že by byli nejvýše postavení. Ve Wikipedii jsou si všichni rovni a každý se může rozhodnout cokoliv změnit, v případě sporu pak rozhodují argumenty a diskuse nad nimi, která je opět otevřená pro každého. Správci nejsou něčí nadřízení, mají zvláštní technická, ne rozhodovací práva. Komunita je maximálně otevřená, v podstatě nemá hranice, patří do ní každý, kdo chce, kdo edituje. Menší část lidí z komunity pak vstupuje i do veřejného prostoru, schází se či sdružují (spolek WMČR) a pořádají akce pro veřejnost.

Orientace ve Wikipedii (z pohledu čtenáře)[editovat | editovat zdroj]

Po projití úvodní prezentací a případné přestávce přichází na řadu ukázka Wikipedie „naživo“, a to z pohledu běžného čtenáře. Mnozí z účastníků už budou něco z toho znát, ale většinou se všichni dozví mnoho nového.

Během přestávky je čas na zapnutí počítačů (pokud jste je nezapnuli už na začátku). Lektor by si ještě měl zkontrolovat, že je odhlášený ze svého wikiúčtu, aby na plátně účastníci viděli to samé co u sebe na obrazovce. Poté, již společně, zvolíme internetový prohlížeč. Ideální je Mozilla Firefox či Google Chrome. Internet Explorer je také možný, ale občas s ním bývají při editaci textu drobné problémy, tak ho používat nedoporučujte. Hned po zapnutí prohlížeče se chceme dostat do Wikipedie. Zvolíme nejrychlejší cestu: do adresního řádku (zdůraznit, kde ho najdeme) prohlížeče napíšeme wikipedie.cz a potvrdíme. Zmíníme, že je také možné najít Wikipedii přes vyhledávač Seznam či Google, ale takto je to o trochu rychlejší.

Přichází na řadu prohlídka Hlavní strany Wikipedie, kam jsme se nyní dostali. Není třeba popisovat všechny rubriky a jít do detailů. Dobré je zdůraznit, že obsah se zde každý den či týden obměňuje, takže je užitečné sem chodit a občas tu narazit na něco nového. Ukázat, kde najdeme seznam kategorií, kde odkazy na cizojazyčné Wikipedie. Prohlídku hlavní strany zakončíme vyhledávacím políčkem vpravo nahoře (zdůraznit, že vyhledávací políčko je na tomto místě ať už jsme ve Wikipedii kdekoli). Poproste někoho z účastníků, ať podle svého gusta vybere nějaký článek. Případně můžete vybrat sami nějaké aktuální či zajímavé regionální téma. Do vyhledávacího políčka společně napíšeme dané téma a potvrdíme (klávesou enter nebo tlačítkem lupy).

Ve vybraném článku vysvětlíme funkci modrého textu (odkazu) a červeného textu (dobré je se zeptat, jestli někdo neví, k čemu to je; většinou to někdo odtuší nebo na to brzy přijde). Ukážeme, že kliknutím na obrázek jej zvětšíme a zobrazíme si o něm detaily. Ukážeme, že po najetí myší na číslo v hranatých závorkách si zobrazíme danou referenci (možno přirovnat k poznámce pod čarou v knize) a kliknutím na dané číslo se dostaneme do seznamu referencí na konci článku (poznamenat, že obrazovka pouze skočila dolů a jsme stále na stejné stránce a zpět se dostaneme kliknutím na šipečku vedle řádkové reference). Vysvětlíme grafický i obsahový rozdíl mezi klasickým modrým odkazem a externím odkazem. V rychlosti projdeme i infobox, upozorníme na tabulku s obsahem (kapitoly jsou modře, tzn. jsou to odkazy), ukážeme, kde jsou zeměpisné souřadnice a rozklikneme mapu. Zdůrazníme, že úplně na konci každého článku jsou kategorie, kde najdeme příbuzné články řazené v kategorizačním stromu, kterým můžeme procházet od konkrétních témat k obecným a naopak.

Na konci této části rozdejte příslušný návod (můžete ho rozdal už na začátku části, pak ale budou mít účastníci tendenci číst papír a nedávat pozor na lektora).

(posl. změny, historie, horní menu apod.?)

Registrace[editovat | editovat zdroj]

Nyní je čas na to, aby se všichni registrovali do Wikipedie. Požádejte účastníky, ať chvíli nic nedělají a jen pozorují, jak se registrujete vy. Vytvořte si nový účet speciálně pro tento kurz, aby účastníky nemátlo, že máte např. modrou diskusi či zapnuté nějaké udělátko. Jméno zvolte např. ve tvaru „VašeJméno-lektor“. Pokud už takový lektorský účet máte z předchozích kurzů, vytvořte si další. Při vytváření účtu pečlivě komentuje jednotlivé kroky.

Poté rozdejte příslušný návod a vyzvěte účastníky, aby se zaregistrovali také. Nechte dostatek času, aby si rozmysleli uživatelské jméno a překonali případné obtíže, choďte mezi účastníky a pomáhejte těm, co se někde zasekli. Právě vymyšlení neobsazeného jména (případně opisování Captchy) bývá nejtěžší. Zdůrazněte, ať si všichni dobře zapamatují přihlašovací údaje. Pokud si je poznamenávají na papír, nebraňte jim v tom.

Nastavení[editovat | editovat zdroj]

Tato část není stěžejní a lze ji vynechat, respektive uložit za domácí úkol. Také je možné už během registrace rozdat návod s nastavením těm, co se zaregistrovali, ať si nastavení projdou sami podle návodu, a vy se zatím věnujte ostatním, co mají potíže s registrací. Pokud je na tuto část dostatek času, tak klasicky nejprve předveďte, co je vhodné si v sekci Lokalizace nastavit a jak si ověřit e-mail.

První editace – oprava drobné chyby[editovat | editovat zdroj]

Na tuto část je potřeba se s předstihem důkladně připravit. Maximálně pár dní před první lekcí lokalizujte v článcích v české Wikipedii drobné chyby (hrubky, překlepy, jasné stylistické nedostatky; raději ne drobné typografické chyby či chyby obsahového charakteru). Chyby neopravujte, ale poznamenejte si je na lístečky. Ideálně tím způsobem, že na jedné straně lístku je název článku a na druhé straně přibližná lokace chyby (např. „kapitola Historie, předposlední věta). Během první lekce budete potřebovat minimálně tolik lístků, kolik bude účastníků (plus jeden pro vás). Ovšem čím více lístků, tím lépe. Najít vhodné chyby docela trvá, můžete si říci o pomoc dalších wikipedistů Pod lípou či mailem.

V momentě, kdy jsou všichni zaregistrováni (a případně si i prošli Nastavení), přichází vrchol lekce, první editace. Opět nejprve vyzvěte účastníky, ať vás pouze pozorují. Vyberte si některý z připravených lístků, otevřete si příslušný článek a ukažte, že je v něm chyba. Vysvětlete, že zkrátka autor hesla není dokonalý, ale na rozdíl od např. tištěné knihy to můžeme jednoduše napravit my. Klikněte na Editovat, chybu opravte a článek uložte. Poté rozdejte účastníkům příslušný návod a k němu každému jeden lístek s článkem. Každý má za úkol článek otevřít, najít chybu a opravit ji, aby si vyzkoušel, jak jednoduché je zvýšit kvalitu Wikipedie, byť jen o chloupek. Těm, co jsou rychlí, můžete dorozdat zbylé lístečky. Pokud zbývá čas, můžete pro zajímavost ukázat Poslední změny, kde budou k vidění příslušné editace účastníků.

Zakončení[editovat | editovat zdroj]

Pokud si všichni úspěšně vyzkoušeli editaci a nikdo nemá plodné dotazy, je čas hodinu ukončit. Vyzvěte všechny, aby provedli odhlášení (sám jej ukažte), připomeňte, kdy je příští lekce, oznamte, že mailem pošlete domácí úkol a dejte všem účastníkům vyplnit prezenční listinu (nechte kolovat či s ní stůjte u dveří, ať nikdo neunikne). Prezenci je možné udělat už na začátku či před začátkem lekce, ovšem to ještě účastníci nemají uživatelské jméno, takže minimálně tuto položku je potřeba nechat účastníky vyplnit na konci lekce.

Po lekci...[editovat | editovat zdroj]

Založit Kurz, poslat shrnutí a domácí úkol.

Scénář v bodech + orientační časová dotace[editovat | editovat zdroj]

  • Úvodní představení (10–20 minut)
  • Prezentace (35–45 minut)
  • Orientace ve Wikipedii (z pohledu čtenáře) (20 minut)
    • přestávka: zapnutí počítačů
    • již společně: zvolení prohlížeče
    • napsání wikipedie.cz do adresního řádku
    • prohlídka Hlavní strany Wikipedie (vizte také tento obrázek)
    • společné vyhledání vybraného článku
    • prohlídka článku: modré a červené odkazy, obrázky, reference, externí odkazy, kategorie, články v jiných jazycích
    • prohlídka kategorií: cesta kategorizačním stromem k obecnějším i konkrétnějším tématům
  • Registrace (15 minut)
  • Nastavení (0–10 minut)
  • První editace – oprava drobné chyby (15 minut)
  • Zakončení (5 minut)
    • společné odhlášení z Wikipedie
    • připomenutí termínu 2. lekce a domácího úkolu
    • prezence