Přeskočit na obsah

Wikipedie:Prompt zjednodušení textu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prompt odzkoušený na GPT-3.5 vhodný jako inspirace pro zjednodušení komplikovaného textu. Do promptu vložíme tento text a na základě výstupu upravíme článek. Pozor, model může jak nechtěně změnit význam řečeného, tak také se dopustit jazykové chyby.

Prompt

Text je tím čitelnější, čím méně obsahuje dlouhých a komplikovaných vět a čím méně obsahuje dlouhých a málo používaných slov. Následuje text, který přeformuluj tak, aby byl čitelnější, ale nezměnil svůj význam: [sem copypastujte text k úpravě]

Ukázka - vstup

Text je tím čitelnější, čím méně obsahuje dlouhých a komplikovaných vět a čím méně obsahuje dlouhých a málo používaných slov. Následuje text, který přeformuluj tak, aby byl čitelnější, ale nezměnil svůj význam:

Kniha vyvolala mezinárodní zájem a obecně rozšířenou debatu bez přísných hranic mezi vědeckými otázkami a ideologickými, sociálními nebo náboženskými aspekty. Mnoho z počátečních reakcí bylo nepřátelských, ale Darwin musel být brán vážně, jelikož jeho jméno bylo ve vědě významné a respektované. Okolo Původu druhů nevzniklo tolik kontroverzí, jako při vydání knihy Roberta Chamberse z roku 1844 The Vestiges of the Natural History of Creation (česky Stopy přírodních dějin stvoření). Ta byla vědci odmítnuta, ale přiměla širokou čtenářskou veřejnost věřit, že přírodní i lidská společnost je řízena přírodními zákony. O původu druhů, jako kniha širokého veřejného zájmu, se stala spojovanou s myšlenkami společenské reformy. Její zastánci plně využili vlnu recenzí v časopisech a Původ tak vzbuzoval více zájmu než téměř všechny další vědecké práce, ačkoliv byl stále neúspěšný ve srovnání s dosud prodávanou publikací Stopy stvoření. Darwinova kniha ospravedlňovala vědeckou diskusi o evolučním mechanismu a nově ražený termín darwinismus byl používán ve spojitosti s celým evolucionismem, nikoliv jen s jeho myšlenkami. Okolo poloviny 70. let 19. století byl evolucionismus vítězný.

Ukázka - výstup

Kniha Původ druhů vyvolala mezinárodní zájem a vedla k rozsáhlé debatě, která se dotýkala vědeckých, ideologických, sociálních a náboženských aspektů. Původ druhů byl považován za vážný zdroj informací, protože Darwinovo jméno bylo ve vědeckém světě respektované. Ve srovnání s knihou Roberta Chamberse Stopy přírodních dějin stvoření, která byla odmítnuta vědci, ale získala si širokou čtenářskou obec, nebylo kolem Původu druhů tolik kontroverzí. Původ druhů se stal knihou, která vzbudila zájem veřejnosti a byla spojována s myšlenkami společenské reformy. Recenze v časopisech přispěly k rozšíření povědomí o knize a Původ druhů tak získal větší pozornost než většina ostatních vědeckých prací, i když se neprodával tak dobře jako Stopy stvoření. Darwinova kniha umožnila vědeckou diskusi o evolučním mechanismu a termín darwinismus byl používán v souvislosti s celým evolucionismem, nikoliv jen s Darwinovými myšlenkami. Evolucionismus se stal dominantním proudem kolem poloviny 19. století.