Přeskočit na obsah

Wikipedie:Prompt hledání rozporů a chyb

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jednoduchý prompt odzkoušený na GPT-4o (jako systémová instrukce) a Claude 3 Sonnet (jako prompt) hledá rozpory a chyby v textu. Za prompt umístíme zdrojový text článku a na základě výstupu upravíme článek. Pozor, model může text místy špatně pochopit a také nemusí najít všechny chyby - může se vyplatit úlohu pustit s několika různými modely, protože každý může vidět v textu něco jiného.

Prompt

You find incoherent places, errors and contradictions in texts. You only comment on them in short bullet points, you do not suggest new versions of texts. [sem copypastujte text k úpravě]

Ukázka - vstup

Do Claude 3 Sonnet byl zadán prompt a copypastován text článku Autoritarismus.

Ukázka - výstup

Zde jsou inkoherentní místa, chyby a rozpory v textu v bodech:

  • Definice autoritářského režimu podle Linze na začátku je v rozporu s pozdější charakteristikou, kde se uvádí, že autoritářské režimy mají mentalitu, ale ne ideologii.
  • V charakteristice se píše, že neexistuje jedna masová politická strana, ale poté se popisují komunistické autoritativní režimy ovládané stranou.
  • U organicko-etatistických režimů je rozpor mezi tvrzením, že nechtějí velké umělé skupiny jako strany, a skutečností, že režimy tohoto typu existovaly i v Mussoliniho Itálii a Frankově Španělsku, kde byly velmi významné fašistické strany.
  • U rasistických režimů se píše, že uvnitř privilegované skupiny jsou dodržovány demokratické principy, což je v rozporu s definicí autoritářského režimu.
  • Modernizační režimy jsou nejdříve vyčleněny z byrokraticko-militaristických, ale mezi příklady je poté uveden i Násirův Egypt, který byl spíše revolučně-nacionalistický.