Wikipedie:Mezinárodní výzvy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V rámci zpětné vazby od poradní skupiny a členů spolku Wikimedia Česká republika směrem k různým mezinárodním soutěžím a editačním výzvám a jejich možnému propojení se spolkovými výzvami bylo spolkem provedeno jejich vyhodnocení. Výsledkem rozšiřování nabídky editačních a foto aktivit je tento přehled mezinárodních výzev, který jednotlivé soutěže představuje a stručně informuje o možnosti zapojení.

Přehled mezinárodních výzev[editovat | editovat zdroj]

Termín Zaměření Jak se zapojit
Wiki Loves Folklore 1. 2. – 31. 3. 2024 fotografie Soutěž je zaměřena na lidovou kulturu různých regionů. Mezi příklady patří lidové slavnosti, tance, hudba, hry, kuchyně, oděv a různé tradice, včetně balad, pověstí, pohádek a legend.

Do soutěže je možné přihlásit i vlastní historické snímky, podmínkou je jejich nahrání v době konání soutěže. Příspěvky je nutné označit šablonou {{Wiki Loves Folklore 2024}}.

Feminism and Folklore 1. 2. – 31. 3. 2024 texty Soutěž je pořádána lokálně v různých jazykových verzích Wikipedie, je zaměřena na lidové kultury a ženy ve folkloru v různých regionech.

Články je možné psát například na anglické Wikipedii. Příspěvky do soutěže jsou zaznamenávány pomocí nástroje Fountain.

CEE Spring 21. 3. – 31. 5. 2024 texty Cílem soutěže je zlepšit spolupráci mezi jednotlivými jazykovými verzemi Wikipedie regionu střední a východní Evropy a zvýšit pokrytí jednotlivých témat v různých jazycích.

V současné době soutěž přímo na české Wikipedii neprobíhá. Můžete ale pomoci například aktualizací seznamu článků, nebo se zúčastnit přispíváním do jiné jazykové verze Wikipedie.

CEE Women 21. 3. – 31. 5. 2024 texty Soutěž je zaměřena na články o ženách z regionu střední a východní Evropy.

Pro zapojení stačí zapsat článek do tabulky na stránce akce.

CEE for Human Rights 21. 3. – 31. 5. 2024 texty Soutěž je zaměřena na články o lidskoprávních tématech v regionu střední a východní Evropy.

Pro zapojení stačí zapsat článek do tabulky na stránce akce.

Měsíc Afriky 2024 1. – 31. 5. 2024 texty Soutěž vznikla po vzoru Asijského měsíce Wikipedie a je zaměřena na psaní článků o Africe, na zvýšení povědomí o tomto kontinentu.

Pro zapojení stačí zapsat článek do tabulky na stránce akce francouzkého pořadatele, dostupná na rok 2024 je už i španělská jazyková verze soutěže, obvykle se zapojuje i třeba portugalská Wikipedie.

Pokud se najdou čeští organizátoři z komunity, lze připojit k soutěži i českou Wikipedii.

Asijský měsíc Wikipedie listopad 2024 texty Asijský měsíc Wikipedie je každoroční soutěž Wikipedie zaměřená na vylepšení a zvýšení asijského obsahu v různých jazykových verzích Wikipedie. V každé zapojené komunitě probíhá v listopadu měsíční internetový editační maraton (online edit-a-thon) v jejich jazykové verzi Wikipedie. Cílem je vytvářet nový obsah a vylepšovat existující články v tématu Asie. Účast není omezena jen na asijské komunity.
Wiki Loves Monuments podzim 2024 fotografie Pořádání této fotografické soutěže závisí na lokálních organizátorech v každé zemi. V současné době soutěž v Česku nikdo přímo neorganizuje. Více informací k tomu, jak se stát koordinátorem, naleznete zde.
Wiki Science Competition listopad 2025 fotografie Fotosoutěž zaměřená na vědu pořádaná každé dva roky.

Jak vás může spolek Wikimedia ČR podpořit?[editovat | editovat zdroj]

V případě, že se rozhodnete stát lokálním koordinátorem některé z mezinárodních výzev, vám může spolek Wikimedia Česká republika nabídnout podporu.

Mezi konkrétní možnosti patří:

  • Komunitní minigrant pro zakoupení cen nebo uspořádání editatonu
  • Usnadnění komunikace s partnery
  • Technické konzultace

S dotazy ohledně spolkové podpory můžete kontaktovat Jana Beránka na adrese jan.beranek@wikimedia.cz