Wikipedie:WikiProjekt Mapování

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Wikipedie:Mapy)
Zkratka:
  • WP:WPM
WikiProjekt Mapování
WikiProjekt Mapování

WikiProjekt Mapování má pomoci k postupnému systematickému vytváření map pro články na Wikipedii. Zároveň se stará o zachování jednotného stylu map, k čemuž slouží podstránka /Jednotný styl map, kde můžete nalézt doporučení pro tvorbu map.

Omluvte prosím ještě absenci některých podstránek, jejich tvorba probíhá, případné připomínky pište do diskuse.

Funkce mapy v článku[editovat | editovat zdroj]

  • Mapa může obohacovat článek o další informace, které by bylo jinak těžké do něj zapracovat, nebo může doplňovat informace stávající a zároveň se stává nepřehlédnutelnou a výraznou částí článku.
  • Mapa polohy objektu zjednoduší čtenáři orientaci a doplní pouhé souřadnice a popis polohy objektu. Díky tomu si může čtenář udělat jasnou a rychlou představu a přibližné poloze objektu.
  • Pokud je v článku popisováno více objektů nacházejících se na různých místech (ulice v místní části, památky ve městě), může čtenáři pomoci větší mapa, kde je zahrnuta jejich vzájemná poloha.
  • Stejným způsobem mohou být znázorněny i například významné body v určitém prostoru, například v chráněné krajinné oblasti nebo městském parku.

Formát map nástroje pro jejich tvorbu[editovat | editovat zdroj]

Nejvhodnějším způsobem zpracování map pro Wikipedii je jejich tvorba v libovolném programu na zpracování vektorové grafiky, přičemž je asi nejčastěji využíván editor Inkscape a jejich následné publikování ve formátu svg, ve kterém se dají mapy volně upravovat, což umožní použití dalšími wikipedisty pro tvorbu příbuzných map a zabrání se tak například opětovnému zakreslování hranic územních celků, při kterém může docházet k nepřesnostem.

Podklady[editovat | editovat zdroj]

Pro většinu map je využíváno podkladů ze serveru [1], respektive [2]. Využívány jsou především mapy vojenské, v kombinaci se satelitními snímky (většinou z [3] - nutný přepočet měřítka) nebo mapy územního členění v měřítku 1:200 000 (kvůli kompatibilitě).

Umístění mapy v článku[editovat | editovat zdroj]

Nejdůležitější mapu je ve zvyku umisťovat do infoboxu (příklad), zvláště pak ve článcích věnujících se sídlům a územním jednotkám, v ostatních případech se nejdůležitější mapa umisťuje vlevo do úvodu (příklad). Ostatní mapy a plánky pak do textu ve standardní velikosti, případně zvětšené (příklad). V případě územního vývoje pak může být mapa umístěna v tabulce s letopočty (příklad).

Zmapování[editovat | editovat zdroj]

Postup zmapování naleznete na podstránce /Zmapování.

OpenStreetMap[editovat | editovat zdroj]

OpenStreetMap je projekt, jehož cílem je tvorba volně dostupných geografických dat a následně jejich vizualizace do podoby topografických map (např. silniční mapa, uliční mapa města, cyklomapa, routing) Pro tvorbu geodat se jako podklad využívá záznamů z přijímačů GPS nebo jiné zpravidla digitalizované mapy, která jsou licenčně kompatibilní. Projekt je založen na kolektivní spolupráci a na koncepci Open source. Data jsou poskytována pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0. OpenStreetMap byl inspirován projekty jako je například Wikipedia, umožňuje jednoduchou editaci dat, uchovává kompletní historii provedených změn, výsledky práce jsou dostupné veřejnosti.

Výhodou oproti tvoření jednotlivých souborů map je dostupnost naprosto všem a bez hledání. Nevýhodou možná je, že vytvořit mapu v svg zvládne takřka každý, pro OpenStreetMap je však potřeba již nějakých zkušeností.

Jednotný styl map[editovat | editovat zdroj]

Z důvodů jednoduché orientace byl účastníky projektu stanoven styl map používaný pro jednotlivé typy mapy, dokumentace je dostupná na podstránce /Jednotný styl map.

Požadavky na překlady, úpravy a tvorbu[editovat | editovat zdroj]

Požadované[editovat | editovat zdroj]

Požadavky na mapu se ručně vkládají na podstránku.

Vyřízené[editovat | editovat zdroj]

Mapy vytvořené na žádost se přesunují na stránku archiv vyřízených žádostí.

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Pokud se chcete aktivně podílet na tomto projektu zapište se zde a vyplňte následující tabulku. Ulehčíte tak práci ostatním wikipedistům. Doporučuje se, aby účastníci projektu měli ve sledovaných stránkách Požadované a často si z ní vybírali :) a přečetli si jisté principy jak a kde hledat vhodná místa či objekty pro fotografování.

Účastníci se mohou označovat nálepkou {{Wikipedie:WikiProjekt Mapování/nálepka}}, aby bylo vidět, že jsou patřičně hrdí na svoji funkci.

č. Wikipedist(k)a Funkce Typy map Mapy na žádost
1. Ria (galerie) mapař všechny Zcela jistě ;)
2. JAn kreslič katastrální členění Dle možnosti
3. YjM --- všechny Ano


Nejčerstvější události ze světa mapy a WikiProjektu Mapování:

  • 19. září 2009 12:12 SELČ - sobota
    • dokončen a oficiálně spuštěn WikiProjekt Mapování